logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować komputerem przez Bluetooth za pomocą Nokii 6230i?

Bart3k_ 24 Cze 2006 12:30 8869 8
REKLAMA
  • #1 2759347
    Bart3k_
    Poziom 11  
    witam tak jak w temacie jak moge 6230i sterowac komputerem przez modul bluetooth co wgraqc jaki programik itp wiecie chyba o co mi chodzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2760418
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Sterowanie PeCetem z poziomu telefonu poprzez bluetooth, jest możliwe przy pomocy dodatkowych aplikacji. Generalnie odbywa się to w ten sposób, że w komputerze instaluje się programik (serwer), a do telefonu wgrywa aplikacje w javie (klient). Klient uzyskuje połączenie z serwerem i umożliwia kontrole nad określonymi programami w PC. W programach tego typu gotowe są już skrypty do obsługi najbardziej popularnych aplikacji (Winamp, PowerPoint, Media Player, iTune, itp), a ponad to jest możliwość obsługi myszy. Większość takich programów umożliwia pisanie własnych skryptów do obsługi nowych aplikacji i zdarzeń, oraz tworzenie tzw. KeyMaps do prostej obsługi poprzez symulacje naciśnięcia klawisza.

Najlepszym wg mnie programem do tego celu jest PuppetMaster. Inne również praktyczne to Bluetooth Remote Control, oraz zestaw UNTEH BTControl/BTServer

Do poprawnego działania aplikacji java zalecana jest możliwość obsługi Java MIDP2.0

W razie dodatkowych pytań lub wątpliwości chętnie służę pomocą.
  • #3 2761719
    Bart3k_
    Poziom 11  
    ok wszystko gra tylko moze jakis namiar na klucz rejestracjny poniewaz pupettmaster jest demo i dziala tylko chwileczke...:/
  • REKLAMA
  • #4 3309472
    gemi
    Poziom 12  
    Witam..

Teastuje wlasnie programy do kontroli zdalnej kompa przez BT. Narazie bawilem sie Bluetooth Remote Control i niby wszystko zaintalowane.. komorka wykrywa kompa komp komorke (korzystam z BLuesoeila) jednak jest problem z polaczeniem sie.

Aplikacja na komorce (Nokia 6600) znajduje komputer i zaczyna sie laczyc.. nastepuje polaczenie a nastepnie oczekiwanie na komputer.. no wlasnie.. Oczekiwanie trwa doslowanie moment bo za chwile polaczenie szeregowesie rozlacza.. a niby w tym momencie komorka pobiera jakies tam informacje z komputera potrzebne do dalszej konfiguracji.. ?

No i problem z aplikacja na PC.. jak wykryc komorke? Bo rozumiem ze najpierw musi byc polaczenie szeregowe.. w aplikacji wybieram numer portu (w tym przypadku COM6) no i nic sie nie dzieje.. nawet jak aplikacja z komorki sie laczy to program na PC nie reaguje w zaden sposob..

Jesli ktos sie bawil i jest w stanie mi pomoc to bede bardzo wdzieczny :)

Oczywiscie PC<->6600 widza sie bez problemu.. uslugi sa powlaczane, zasieg jest ok :P.. tylko jakis problem z synchronizacja polaczenia szeregowego.. albo czegos nie ustwailem.. ale czego i gdzie? :)

Pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #5 3310292
    de_mon
    Poziom 14  
    Witam

Obecnie do kontrolowania PC przez komórkę używam programu PupetMaster, jednak dawniej testowałem Bluetooth Remote Control. Jeśli dobrze pamiętam, to w BRC była możliwość wyboru albo połączenie szeregowe, albo "direct". Jedno z nich zapewniało większe możliwości ale nie dało się go praktycznie wykorzystać używając oprogramowania BlueSoleil. Z tego właśnie powodu ja zmieniłem oprogramowanie do modułu BT na WIDCOMM (chyba 5.0), gdyż jest praktyczniejsze w obsłudze i działa bez problemu z większością aplikacji korzystających z BT. Np. "Nokia PC Suite" działa tylko z jedną określoną wersją sterowników BlueSoeil, natomiast jeśli chodzi o sterowniki WIDCOMM, to nie współpracuje chyba tylko z jedną wersją na około 5 dostępnych.

Jeśli w BRC chcesz używać połączenia szeregowego, to należy ustawić jednakowe porty w aplikacji oraz w aplecie (w telefonie) i dodatkowo zezwolić na używanie dostępnego łącza w telefonie poprzez aplet (można to zrobić na stałe w opcji dostępnej dla apletu w menu kolekcja). W momencie gdy chcesz sterować kompem przez telefon, żaden inny program nie powinien używać połączenia BT z telefonem. Dobrze jest, jeśli używasz, rozłączyć pakiet Nokia PC Suite, tak aby połączenie BT było w nim wyłączone (niedostępne).

Ja po kilku testach, osobiście zdecydowałem się używać programu PuppetMaster. Jest bardziej wygodny i praktyczny w obsłudze, można rozszerzać jego możliwości poprzez tworzenie własnych prostych skryptów i "keymaps", a przede wszystkim nie stanowi takich problemów przy podłączaniu jak Bluetooth Remote Control.
  • REKLAMA
  • #6 3498294
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Witam. Czy dysponuje ktoś dodatkami do Bluetooth Remote Control 2.0 aby pracował z Sub editem i jeszcze cos ciekawego o czym nie wiem? Jeśli tak bee wdzięczny. Osobiście nie widzę żadnej wady w BRC oprucz tego że mi przy opcji myszy po chwili się program zawiesza w taki sposób że pulpit na komórce przestaje sie poruszać.... Nie wiem co jest grane....
  • #7 3502926
    de_mon
    Poziom 14  
    Witam

treborrrrr napisał:
    Osobiście nie widzę żadnej wady w BRC oprucz tego że mi przy opcji myszy po chwili się program zawiesza w taki sposób że pulpit na komórce przestaje sie poruszać.... Nie wiem co jest grane....

Na jakich sterownikach pracuje moduł BT (Bluesoleil czy WIDCOMM) oraz w jakim trybie skonfigurowane jest połączenie w BRC (Direct czy COM)? Ja podobny lub taki sam problem miałem w BRC na sterowniku Blusoleil. Przejście na sterowniki WIDCOMM przyniosło rozwiązanie problemu (zresztą podobne rzeczy dzieją się też w Puppetmaster na sterach Blusoleil i nie tylko u mnie). Rodzaj transmisji (COM lub Direct) ma trochę inny wpływ, o ile pamiętam na jednym coś działa wolniej lub jakaś opcja jest niedostępna.

treborrrrr napisał:
    Czy dysponuje ktoś dodatkami do Bluetooth Remote Control 2.0 aby pracował z Sub editem i jeszcze cos ciekawego o czym nie wiem?

Takie dodatki możesz stworzyć samodzielnie wykorzystując KeyMaps, czyli przypisywanie klawiszy w telefonie odpowiednim klawiszom na klawiaturze PC (które uruchamiają jakąś funkcję w docelowym programie). Takie kombinacje klawiszy są aktywne w programie, dla którego zostały stworzone i pozwalają obsługiwać najczęściej używane funkcje w wielu popularnych programach. Gotowe można czasami znaleźć na zagranicznych forach dyskusyjnych, lecz częściej są to już skrypty a nie KeyMaps i ich funkcje są o wiele bogatsze.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
  • #8 3510544
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    U mnie pracuje na Bluesoleil. Czy te sterowniki Widcomm są łatwo dostępne czy też trzeba sie bawić w xyz? U mnie BRC pracuje na COM PORT a na direct nie chce wogóle chodzić. Moze to kwestia odpalonego portu w komputerze? Nadal nie wiem dlaczego Mi sie zatrzymuje Mouse costam gdt mam ją pod władzą telefonu. Zobacze jak będę miał chwilkę tego Widcomm`a. Pozdrawiam.
  • #9 3514124
    de_mon
    Poziom 14  
    Sterowniki WIDCOMM są dostępne na różnych portalach i w sieciach p2p. Cała paczka zajmuje przeważnie ok. 40MB. Jedyny mankament to taki, że posiadają one licencję do wybranych modułów BT i jeśli producent danego układu jej nie wykupił to sterownik po prostu nie włączy BT. Można to obejść, gdyż w niektórych paczkach znajdują się pliki do podmiany, ale wiadomo, że nie jest to zgodne z prawem. Jednak czasami jest tak, że firma na jeden układ wykupiła licencję Bluesoleil i WIDCOMM, a sprzedawała go z jednym bądź drugim oprogramowaniem w zależności od regionu bądź okresu czasu. Wtedy nie ma żadnych problemów przy zamianie sterowników. Najnowsze sterowniki WIDCOMMa to chyba 5.xx.

Podsumowanie tematu

✨ Sterowanie komputerem przez Bluetooth za pomocą telefonu Nokia 6230i jest możliwe dzięki zastosowaniu specjalistycznych aplikacji działających w modelu klient-serwer. Na komputerze instaluje się program serwerowy, a na telefonie aplikację w Javie MIDP 2.0, która łączy się z serwerem i umożliwia kontrolę nad programami takimi jak Winamp, PowerPoint, Media Player czy iTunes oraz obsługę myszy. Najczęściej polecanymi programami są PuppetMaster, Bluetooth Remote Control (BRC) oraz zestaw UNTEH BTControl/BTServer. Problemy z połączeniem często wynikają z używanych sterowników Bluetooth – Bluesoleil może powodować rozłączanie i ograniczenia funkcjonalne, natomiast sterowniki WIDCOMM (np. wersja 5.x) są bardziej stabilne i kompatybilne z większością aplikacji. W BRC można wybrać tryb połączenia szeregowego (COM) lub Direct, przy czym konfiguracja portów COM musi być zgodna po obu stronach. Dodatkowo, do rozszerzenia funkcji można tworzyć własne skrypty i mapowania klawiszy (KeyMaps). Wersje demo programów, jak PuppetMaster, mają ograniczenia czasowe działania. Sterowniki WIDCOMM są dostępne w sieciach P2P, ale ich legalność zależy od licencji producenta modułu Bluetooth.
REKLAMA