logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3r - Critical Error DE AD po wgraniu softu, brak połączenia z serwerem

arczi114 06 Paź 2006 16:42 8987 59
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić Motorolę V3r, która po wgraniu softu pokazuje Critical Error DE AD i nie pozwala naprawić PDS?

Błąd Critical Error DE AD w V3r oznacza uszkodzoną kość flash i zwykle nie da się go naprawić samym PDS ani full flashem — potrzebna jest fizyczna wymiana flasha [#3710333][#3808419][#3808863][#6230092] Próbom programowym często towarzyszy tylko pozorna naprawa PDS, po której telefon nadal stoi na DE AD [#3095960][#3808863] Jeśli Smart-Clip pokazuje „brak połączenia z serwerem”, w wątku padło, że naprawa PDS wymaga połączenia z internetem/logowania, a czasem pomaga też wyłączenie zabezpieczeń antywirusowych; komunikat miał też służyć weryfikacji oryginalności boxa [#3093449][#3093444][#3095053] Po wymianie kości standardowo robi się naprawę PDS, full flash i naprawę IMEI [#3808863][#3811975]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3091126
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    Witam,robiłem dzisiaj polaka w Motoroli V3r, przy testpoincie poszło chyba cos nie tak i po podłaczeniu baterii na wyswietlaczu wyskakuje napis Critical Error DE AD, udało mi sie w koncu zdjąc simlocka, potem z racji,że telefon nie odpalał ( no,tylko z tym napisem), wrzuciłem fulla,i nadal jest to samo,dodam,ze pracuje na Smart Clipie, a nie wiem czemu nie moge naprawic PDSa,wyskakuje komunikat ,ze nie mozna nawiazac polaczenia z serwerem,co moge zrobic?

Dodano po 18 [minuty]:

dodam,ze wgrywałem softa przy odłaczonym wyswietlaczu, nie wiem ,czy to ma jakies znaczenie, martwi mnie to,ze nie nie moge naprawic PDSa, prosze o wszelkie info.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

czy nikt nie orientuje sie w podobnym problemie? gdzie szukac problemu z komunikatem -brak połaczenia z serwerem( chodzi o naprawe PDSa),temat pilny!!
  • #2 3091791
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Witam

Uszkodzony układ flash.miałem podobny przypadek w L6.

Pozdrawiam Bogdan
  • #3 3091824
    arczi114
    Poziom 28  
    to znaczy? mechanicznie nie..,a programowo jest mozliwe/ w jaki sposób to postawic??? dodam,ze funkcja PDS- nie działa i tez przy próbie naprawy innej Motoroli, choc jest wskazanie na to,żeby zrobic kopie bezpieczenstwa przed naprawa PDS, a dotychczas tego nie zrobiłem..,może po zczytaniu kopii pójdzie ta naprawa??, co do flesha, to programowo wgrywam wszystko jak chce., nie próbowałem tylko jeszcze teraz z podłaczonym wyswietlaczem..nie wiem czy to jest jakas róznica..
  • #4 3092014
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    a smartclipa masz oryginala czy klona? jaka wersja smartmoto robisz?
  • #5 3092536
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    zoltos napisał:
    Polacz sie poprzez TP z box'em i wgraj caly najnowszy soft.

Przecież inaczej nie uzyska komuniakcji ze smartem
  • #6 3093092
    arczi114
    Poziom 28  
    mam oryginała, osatnia wersja 1.23 , nadal nic nie wiem w tym temacie, czy mam kontaktowac sie z ich reselerami i zadac pytanie o ta funkcje PDS ? podejrzewam ,ze w tu tkwi problem, od jakiegos czasu nie moge uzyc tej funkcji, choc wczesniej nie było problemu, co jest nie tak?
  • #7 3093368
    aikonik
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mialem ostanio taki sam przypadek, próbuj naprawic pds'a, mi pare razy na początku nie poszlo, ale za któryms tam razem sie udalo, poszukaj gdzies naprawczego fula, pod S blanka.
    Zrób napraw pds, potem wrzuc fula, i powinno smigac:)

Pozdrawiam
  • #8 3093390
    arczi114
    Poziom 28  
    własnie mam problem z naprawa PDSa, - wyskakuje komunikat- brak połączenia z serwerem,czyzby musiał łaczyc sie z netem? przeciez to bzdura bo wczesniej i bez internetu to działało.....,cos z boxem nie tak? ale wszystko inne smiga...
  • #9 3093444
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    arczi114 napisał:
    własnie mam problem z naprawa PDSa, - wyskakuje komunikat- brak połączenia z serwerem,czyzby musiał łaczyc sie z netem? przeciez to bzdura bo wczesniej i bez internetu to działało.....,cos z boxem nie tak? ale wszystko inne smiga...

Właśnie chodzi o wyeliminowanie klonów.
  • #10 3093449
    aikonik
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Musisz sie polaczyc z internetem, bez tego mozesz zapomniec o naprawie pds'a, zauwaz ze ja robisz napraw pds to w pewnym momencie wyskauje Ci komunikat lacze sie z serwerem, login - wymagane, i wtedy sie zrobi Ci, a jezeli nie bedziesz polaczony z netem to mozesz zapomniec o naprawie:)
  • #11 3093580
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    arczi114 napisał:

Właśnie chodzi o wyeliminowanie klonów.
  • #12 3094281
    szczeki
    Poziom 12  
    Odnosnie tematu mam pytanie.Mam taki sam telefon, tzn ktos prawdopodobnie probowal zdjac locka bo byl odciety rog ekranu obok flasha.Wymieniłem flash na nowy.Czy po wymianie flasha mozna jej puscic soft?Tzn chodzi mi o to czy mozna softowac niewlaczajace sie motorole?Nigdy nie mialem do czynienia z boxami, kablami i softami do motoroli stad moje pytanie
  • #13 3095053
    arczi114
    Poziom 28  
    własnie wpadłem na to,zeby wyłaczyc wszelkie zabezpieczenia antywirusowe,do tego według zalecen zrobiłem kopie bezpieczenstwa (chociaz to nie ta oryginalna tylko juz wgrywana przeze mnie), ale efekt taki (oczywiscie z podłaczonym internetem),że naprawiło PDSa ,wgrałem mu znowu soft i to samo, mam w zwiazku z wgrywaniem pytanie,czy po naprawie PDSa moge odłaczyc na chwile baterie,czy musi byc cały czas podlaczona, (palce nie wyrabiaja), oraz czy pliki flash-flex musze tez wgrywac po naprawie PDSa,po prostu jaka jest cała procedura od poczatku do konca,bo może cos robie nie tak do konca,(mimo,że nigdy nie mialem problemu takiego)...
  • #14 3095259
    djn
    Poziom 25  
    napraw smartclipem pds i mozesz odlaczyc clipa a potem wgraj przez rsd monstera, tego do ktorego link wysyla co jakis czas "komismaja"
  • #15 3095603
    arczi114
    Poziom 28  
    byłbym wdzieczny gdybys zapodał mi ten link...,bo już mi powoli nerwy puszczaja....

Dodano po 8 [minuty]:

przed chwila zassałem taki plik,zobaczymy jutro co i jak..
  • #16 3095960
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    @arczi114

Nie męcz się nawet bo Smart-Clipem ani MSS4 tego nie naprawisz.

DE AD w V3r to rewelacja ostatniego czasu, ani Smart-Clip team nie wie na czym polega problem ani tak samo Victor od MSS4, ludzie próbują wgrywać full'e naprawiać PDS podmieniać bootcore i nic... jedynie czekać na aktualizacje ew. kombinować do uporu ale raczej bym zostawił SC i wziął rzeczy typu darmowe programy typu FlashBackup itp... jakby Ci się udało wywalić całkowicie boot'a i zrobić z tego czysty telefon to moze to byc coś dało.

PS. Czy ta motka nie jest przypadkiem z niemieckiego Vodafone ?

I nie ruszaj HW bo namieszasz tylko, wina lezy po stronie bootcore.
  • #17 3096065
    arczi114
    Poziom 28  
    niem wiem, wiem tylko ,że pochodzi z Niemiec, czyli -Cinekk- twierdzisz,że jest nie do postawienia? i o jakich programach za free wspmniałes? masz cos konkretnego na mysli?rece opadaja a klient sie niecierpliwi....
  • #18 3096658
    kojot3.0
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    NApisz na PM to coś Ci napisze.Pozdrawiam

Dodano po 44 [sekundy]:

Nie na PM tylko PW :)

Dodano po 1 [minuty]:

I faktycznie , tak jak napisał cinekk nie ruszaj HW, pod żadnym pozorem. A mssem można już to zrobić.
  • #19 3103934
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Wlasnie dzis dostalem V3r z naszego PLUS'a i po simlocku (smart-clip - nie klonem) zobaczylem ten blad. Procedura standart, zawsze bylo OK - a tu jakie zdziwienie ze.....piiiiiiiiiiiii

Pytanie do "arczi114" - udało ci sie ja postawic?
  • #20 3103994
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Sprobowalbym usb-zulea , automatycznie powinien przy unlok poprawic.
  • #21 3104004
    arczi114
    Poziom 28  
    niestety...fon leży a klient coraz bardziej sie niecierpliwi....,cały czas czekam na podpowiedzi....,moze ktos sie podejmie naprawy???
  • #22 3104513
    zoltos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    arczi114 napisał:
    niestety...(w tym miejscu powinno być słowo"telefon") leży a klient coraz bardziej sie niecierpliwi....,cały czas czekam na podpowiedzi....,moze ktos sie podejmie naprawy???

No... to z tego co wyczytalem na innych forach to smart-clip tego nie zrobi - moze jak wypłodzą jakiś update ktory obsłuzy nowe wersje V3r ale patrzac na ich szybkosc (ostatni jest z czerwca) to chyba jeszcze sobie poczekamy.

A mi zostaje odkupic telefon klientowi :(
  • #23 3104769
    djn
    Poziom 25  
    probowales przywrocic backupa?

mozecie chociaz napisac jaki bootloader i soft byl w tych telefonach?
    bedzie wiadomo przynajmniej czego nie ruszac...
  • #24 3104853
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Powiem tak : ten komunikat oznacza "Damaged PDS zone" ale mimo prób wielu MSS nie jest w stanie naprawić PDS chociaż wyświetla że naprawił.Problem jest taki że po naprawie nie chce wgrać monstera(error - no reply).Kilku osobom poszło to SC czyli dobrze jest mieć i to i to ale ja poszedłem dalej i kupiłem produkt Legiji o nazwie UltimaBox który powinien to naprawić według autora "w locie".Zobaczymy jutro bo dzisiaj już nie dam rady aktywować boxa bo to okrutnie zagmatwane jest z tą zabawką i wymaga ścisłej współpracy na linii autor-reseller-klient a Maciek z GSMOK pracuje niestety tylko do 16.30...
  • #25 3104947
    kojot3.0
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Tu bym polemizował ale ponoć moderator ma zawsze racje.Hehe

Dodano po 3 [minuty]:

Poza tym nie wierze w tak cudowne możliwości sprzętu za 700pln. Już smart klip miałbyć taki cudowny i co z tego wyszło wszyscy co mają wiedzą :)

Dodano po 43 [sekundy]:

czas pokaże
  • #26 3105193
    FranekDolas
    To że kosztuje teraz 780PLN nic nie znaczy bo rynek się mocno popsuł przez różnych zuleopodobnych cwaniaczków ważne że kilka modeli robi "first in the world" czyli autor ma dobre źródła a jak naprawdę działa dowiem się jutro na własnej skórze.
  • #27 3107587
    djn
    Poziom 25  
    no to ja z checia bym sie dowiedzial jak to dziala:)
    chociaz jak do tej pory nie moge narzekac na smartclipa, jakos daje sobie rade...a jak brak jakiegos flasha to shx-a laduje i jest ok
  • #28 3107705
    FranekDolas
    Czekam na potwierdzenie ID-BOX'a od Legija i szukam pendrive'a 64Mb żeby toto chciało z nim współpracować.
  • #29 3165618
    arczi114
    Poziom 28  
    czy nikt nie podjął sie wyzwania postawienia tego błedu ? to powazna sprawa, a teamat nadal aktualny..
  • #30 3166023
    djn
    Poziom 25  
    jak chcesz to podeslij do mnie, sprobuje go postawic, adres moge podac na PW

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Motorola V3r po próbie wgrania polskiego softu i zdjęcia simlocka wyświetla błąd "Critical Error DE AD" i nie uruchamia się poprawnie. Problem ten jest powiązany z uszkodzeniem strefy PDS oraz potencjalnym uszkodzeniem fizycznym kości flash. Próby naprawy PDS za pomocą Smart Clipa (oryginalnego, wersja 1.23) kończą się komunikatem o braku połączenia z serwerem, co wymaga aktywnego połączenia internetowego. Wgranie pełnego softu (full flash) oraz naprawa PDS nie przynoszą trwałego efektu. Wskazuje się, że problem może leżeć w bootcore telefonu, szczególnie w wersji bootloadera 0A.52. Wymiana kości flash jest uznawana za jedyną skuteczną metodę naprawy błędu DE AD. Użytkownicy sugerują stosowanie różnych narzędzi serwisowych, takich jak Smart Clip z S-Card, RSD Lite, MSS4, UltimaBox czy FlashBackup, jednak żadne z nich nie gwarantuje pełnej skuteczności. Wymiana kości flash, naprawa PDS, wgranie pełnego softu i naprawa IMEI to zalecana procedura serwisowa. Problem jest szczególnie trudny do rozwiązania i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz doświadczenia. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność softu, konieczność podłączenia wyświetlacza podczas flashowania oraz wpływ stanu baterii na proces wgrywania oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA