logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka alarmowa CM-87. Szukam informacji, opisu.

bula36 06 Paź 2006 17:06 2445 9
REKLAMA
  • #1 3091221
    bula36
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z którym zetknołem się niedawno, mianowicie potrzebuję opisu, bądź wszelkiej informacji o centralce alarmowej o symbolu CM-87.
    Niestety nie wiem jakiej jest firmy(poniewaz nie ma żadnej informacji nigdzie.) ani z którego roku jest, itp.

Chciałbym ja uruchomic ale nie wiem jak, a takze jakie czujki moge pod nia podpiać i ew. inne elementy.

Bardzo bede wdzieczny za każdą pomoc !!!

p.s. postaram sie zrobić zdjecie to moze ułatwi sprawe...:D
  • REKLAMA
  • #2 3091670
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam - nie ma problemu choc to już historia ale pomogę.
    Pytaj!

Dodano po 19 [minuty]:

Centralka wykonana jest w tech.analogowej - składa sie z dwóch płytek na głównej płycie są kołki lutownicze zaczynając od lewej strony . wej N0, dalej linia zwłoczna ~40sek NC , następna para linia natychmiastowa NC i kolejna także.dalej 2 wyj na sygnalizatory - 12V 0,7A ,ostatnie dwie łączówki są połączone z dolną płytką zasilacza jest to zasilanie czujek i płyty. "+" sygnalizatorów jest wzięty przed stabilizatorem z płytki zasilacza jest tam wlutowana łączówka. Z tego co pamiętam nie ma tam żadnych regulacji - ot taki wynalazek z początku lat 80-tych.

Dodano po 9 [minuty]:

I jeszcze dodam CM 87 była pierwszą z centralek póżniej pojawiła sie zmodyfikowana CM87M i następna z "procesorkiem" CM87E.
    Zamieść zdjęcie płytki to powiem więcej i ewentualnie skoryguje opis.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3095727
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    To cztero liniowa centrala, sporo tego kiedys zakladalem ale nic godnego uwagi, czasem sie sypaly ale takie to czasy, konstrukcja raczej standardowa linia 1 opuzniona regulowana pr-kiem widocznym po demontazu szaty graficznej, wejscia nie parametryczne typu NC, NO wzgledem "-", trzy wyjsia tranzystorowe ( byly tez wersje z przekaznikiem ) tranzystory czasem padaly!, test zasilania w postaci led, stacyjka na kluczyk, trzy ledy od pamięci alarmu oczywiscie tylesamo mikro-izostatow od blokowania linii, Akumulator 3Ah i to prawie wszystko, w zasadzie lepsze byly w tych czasach centralki Semico, Ired, nie wspominając o Polko czy do dzisiaj spotykanych w handlu Dantomach !
    Jak znajde instrukcje to Ci podeśle ale nic nie obiecuje...
    Są to centrale z lat 90..93 Produkcji P. Falkowskiego z Wa-wy
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 3097727
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam "telesystem" to co piszesz jest prawdą ale dotyczy póżniejszysz centralek CM-87 z oznaczeniami M i E . Pierwsze miały na płytce tylko "stacyjke" do wł i wył oraz pięc ledów cztery pierwsze od linii ostatnia pokazywała stan zasilania.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 3332645
    bula36
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym wiedziec czy da sie pod nią podłaczyć jakies nowe czujki ruchu ew. czy klawiatura wchodzi w gre czy wogole odpada, nawet po jakis przeróbkach, ale drobnych...

Pytanie pomocnicze:
    Jesli sie da podłaczyc jakas z nowych czujek ruch to jakiego typu ??
  • #6 3332667
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Jako klawiature możesz wykożystać gotowe zamki szyfrowe i podłączyc zamiast stacyjki, albo razem z nią.
    Zwykłe czujki powinny na tym chodzić, ale na 100% nie wiem bo wtedy jeszcze w gacie robiłem
  • #7 3332718
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    zamek szyfrowy dowolny, taki co ma przekaznik i podlanczasz w miejsce stacyjki, co prawda jest tam zacisk BL ale lepiej w miejsce stacyjki... zamkiem mozesz jedynie zal/wyl czuwanie centrali ale to Ci chyba wystarczy, czujki wszystkie mozesz zastosowac podlanczajac pod zaciski -, nc (bez rezystorow) a zasilanie pod +- 13V jesli "- nc" sa zajete to szeregowo z danym zajetym juz zaciskiem a zasilanie bez zmian.
    Pozdrowienia
    Michal
  • #9 3348095
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Może być SZW 02. Bardzo przyzwoity...
  • #10 3349091
    pwired
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    telesystem napisał:
    ..... w zasadzie lepsze byly w tych czasach centralki Semico, Ired, nie wspominając o Polko czy do dzisiaj spotykanych w handlu Dantomach ! ,....

miło to czytać - faktycznie nasze centrale jeszcze do tej pory spotykam i działają najciekawsze jest to że u sibie w firmie mam jedną z najstarszych central C893 - i działa bez zarzutu do tej pory :)

niestety firma poszła w złym kierunku rozwoju i przestała tworzyć nowe centrale :(

ale kto wie może kiedys do tego wrócimy

Podsumowanie tematu

✨ Centralka alarmowa CM-87 to analogowe urządzenie z początku lat 80., składające się z dwóch płytek, z wejściami typu NC i NO oraz wyjściami tranzystorowymi do sygnalizatorów 12V/0,7A. Model ten nie posiada regulacji i jest prostą konstrukcją z linią zwłoki około 40 sekund. CM-87 była pierwszą wersją, później pojawiły się modyfikacje CM-87M i CM-87E z procesorem. Centrala obsługuje cztery linie alarmowe, z wejściami parametrycznymi i testem zasilania przez diodę LED. Zasilanie czujek i płyty odbywa się z płytki zasilacza, a sygnalizatory są zasilane przed stabilizatorem. Do centrali można podłączyć standardowe czujki ruchu z wyjściem NC bez rezystorów, zasilane napięciem około 13V. Jako klawiaturę można zastosować zamki szyfrowe z przekaźnikiem, podłączane zamiast lub razem ze stacyjką na kluczyk, służące do załączania i wyłączania czuwania. Przykładowym kompatybilnym zamkiem jest model SZW 02. Centrala jest prosta, bez zaawansowanych funkcji, ale nadal spotykana i działająca w praktyce. Produkcja przypisywana jest firmie P. Falkowski z Warszawy z lat 90.-93. W porównaniu do innych central z tamtego okresu, takich jak Semico, Ired, Polko czy Dantom, CM-87 jest konstrukcją podstawową, ale solidną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA