logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Advent 7017 - przegrzewa się po czym sam wyłącza

Iceman140 06 Paź 2006 19:08 9862 13
REKLAMA
  • #1 3091604
    Iceman140
    Poziom 11  
    witam,
    znajomy ma laptopa który po wlaczeniu plyty DVD bardzo szybko sie przegrzewa.wystarczy 15minut i laptop sie wylancza,gdy chce go wlaczyc ponownie to nie zdazy sie system uruchomic i juz sie wylacza,dopiero po odczekaniu az przestygnie znow mozna go na chwile wlaczyc.Moze macie jakies pomysly czemu tak sie robi?
    bede wdzieczny za rady
    dane laptopa:
    Advent 7017
    15``TFT PENTIUM 4 3060
    512Mb
    40Gb combo
    win-xp
  • REKLAMA
  • #2 3091620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3091683
    fred117
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Zalecam przeczyscic calosc, nasmarowac wentylatorki i nalozyc nowej pasty termoprzewodzacej...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3091692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3091934
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Tak jak powyżej koledzy się wypowiedzieli. Z tym, że czyścić należy sprężonym powietrzem, dwa miesiące temu sam czyściłem laptopa, problem był identyczny jak kolegi :arrow: Iceman140
    Po przedmuchaniu i nałożeniu nowej pasty na procesor problem zniknął.
  • REKLAMA
  • #6 3091956
    Charlie_JL
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Zgadzam się z przedmówcami -trzeba wyczyścić to rzecz pierwsza,
    druga - takie zachowanie laptopa może świadczyć o uszkodzeniu elementów termoczułych wbudowanych w płytę główną lub o zimnych lutach na płycie wtedy pozostaje wymiana płyty w drugim przypadku lub dobry serwis przy zimnych lutach w celu "przegrzania płyty "
    Pozdr.
    Charlie_JL
  • #7 3568020
    Iceman140
    Poziom 11  
    laptop nie jest zakurzony,ma dobre dojście powietrza.Natomiast wentylator chłodzący procesor był wymieniony na nowy i nic to nie dało. Nadal po włączeniu i włożeniu jakiej kolwiek płyty do napędu procek sie przegrzewa i wyłącza laptopa. Niestety teraz nie mam u siebie tego laptopa i nie moge sprawdzić tego pomysłu, z pastą pod procesor, ale dam znać znajomemu żeby to jeszcze sprawdził. Dzieki za odpowiedzi
    pozdrowionka
  • #8 3568940
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    pasta nie pod procesor, a miedzy radiator i procesor - tak nawiasem mowiac ;)

skoro kolegatwierdzi, ze przegrzewa sie procesor, to zalecam wlaczyc lapka, odpalic program obciazajacy CPU w 100% PRIME95 jest niezastapiony, do tego jakis program monitorujacy temp. procesora i trzeba obserwowac temp po wlaczeniu prome.

a co mnie interesuje - po jakim czasiewlancza sie wentylator na CPU, i przy jakiej temperaturze. Przy jakiej temperaturze laptop sie zawiesza, lub wylancza?

Jesli Prime przejdzie testy, nie wylanczajac laptopa, mozna bedzie sprawdzac dalej, czy przypadkiem nie mamy doczynienia z uszkodzonym napedem CD. Sprawdzilem u siebie. Odczyt z CD obciaza CPU na okolo 8-12%.

Sproboj na sam koniec wlozyc plytke do CD, wlaczyc odczyt ale na pradzie sieciowym z wyjeta bateria.

Odpowiedz jeszcze na to pytanie:

Czy laptop pada przy kopiowaniu danych z CD, czy np. podczas ogladaniu filmu z CD. Jesli w tym drugim przypadku - stawialbym na zasilanie, lub przegrzewaniesie karty graficznej.
  • #9 3569000
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Mialem identyczny przyklad z jakims [censored] hp presario (circa 2k3).
    Idiotyzm totalny, na desktopowym duronie... po krotkim czasie klawiatura zaczynala parzyc. Myslalem ze sie faktycznie przegrzewa, ale nie... po prostu czujnik na plycie glownej glupial i pokazywal 130 stopni zamiast "zaledwie" 60... Ergo - moze byc ze to termistor ci zdycha...
  • REKLAMA
  • #10 3569561
    Iceman140
    Poziom 11  
    Czy laptop pada przy kopiowaniu danych z CD tego nie sprawdzałem ,ale podczas oglądania filmu z napedu wyłącza sie po około 15minutach. Gdy chcę go włączyć ponownie to odrazu sie wyłącza.Dopiero po odczekaniu az przestygnie włącza sie ponownie. Gdy nie wrzucałem żadnej płyty to działał normalnie i sie nie przegrzewał.
    pozdro
  • #11 3572952
    pigonio
    Poziom 12  
    Nie wiem jak tam jest zrobione chlodzenie... Zakladajac ze masz wszystko rzeczywiscie czyste i na procku jest pasta to jest mozliwosc ze "rozszczelnil Ci sie radiator", jesli z miedzianej rurki odparuje ciecz to chlodzenie nie bedzie dzialac (o ile oczywiscie twoje chlodzenie jest tak zbudowane bo nie kojarze tego modelu)
  • #12 3573071
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    ok. skopiuj film - moze byc divix na hdd i ogladaj z twardziela.

stawiam na GPU, lub uszkodzenie napedu, wciaz pozostaje kwestia zasilania...
  • #13 6704374
    werka70
    Poziom 2  
    Ja mam taki sam problem. Gdy włączę grę po jakiejś godzinie laptop sam się wyłancza. Potem przez jakiś dłuższy czas np. jedną noc nie moge włączyć sprzętu. Ściągłam sobie program do mierzenia temperatury nazywa się SPEEDFAN 4.38 . jestem na laptopie jakąś godzine grałam w kurnik i gadałam na gg teraz szukałam przy jakiej temp. się laptop wyłancza ale nie znalazłam i mam teraz 40 stopni.
  • #14 6704653
    cinek2107
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Tu też stawiam na przegrzewanie się. Dostosuj się do rad kolegów wyżej a powinno pomóc.

Przeczyść całość, do tego nowa pasta i powinno ładnie śmigać

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Advent 7017 z procesorem Pentium 4 przegrzewa się i wyłącza po około 15 minutach pracy z włożoną płytą DVD. Problem nie ustępuje po wymianie wentylatora ani zapewnieniu dobrego dostępu powietrza. Zalecane jest dokładne oczyszczenie układu chłodzenia, w tym radiatora i wentylatora, użycie sprężonego powietrza oraz nałożenie nowej pasty termoprzewodzącej między procesorem a radiatorem. Możliwe przyczyny to zatkane wyloty powietrza, nagromadzenie kurzu w radiatorze, uszkodzenie termistorów lub zimne luty na płycie głównej. Warto monitorować temperaturę procesora podczas obciążenia (np. programem Prime95) i sprawdzić moment włączania się wentylatora oraz temperaturę, przy której laptop się wyłącza. Istnieje także hipoteza o uszkodzeniu chłodzenia cieczą w radiatorze, jeśli jest ono wyposażone w rurkę miedzianą. Problem może być związany również z uszkodzeniem napędu CD lub zasilania, zwłaszcza gdy laptop wyłącza się podczas odtwarzania filmu z płyty. Użytkownicy z podobnymi problemami potwierdzają, że czyszczenie i wymiana pasty termoprzewodzącej przynosi poprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA