logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson R200 - brak czarnego, jasno-czerwonego i żółtego, co sprawdzić?

Peterson1 06 Paź 2006 20:57 1614 6
REKLAMA
  • #1 3092006
    Peterson1
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Głowica jest drożna a mimo to nie drukuje czarny, jasno-czerwony oraz żółty.
    Co może być powodem brakujących kolorów. Czy jest jakieś zabezpieczenie na płytce elektroniki poza F1?
    Taśma nie wygląda na uszkodzoną.

Prosze o jakieś wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 3093351
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Po czym wnioskujesz, że głowica jest drożna?? Może mieć uszkodone dysze.
  • REKLAMA
  • #3 3093973
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    mozesz miec pusty kalamaz a szukasz w drukarce mialem cos takiego zamiennik kupiony mial mniej tuszu jak powinien.
  • REKLAMA
  • #4 3094865
    Peterson1
    Poziom 18  
    Głowicę wymontowałem i przepuściłem przez każdy kolor płyn do udrażniania. Po tym stwierdzam że jest drożna. Po tej operacji wykonałem kilka czyszczeń głowicy i drukuje tak jak przed czyli dwa niebieskie i czerwony. Głowica zostawia ślady innych kolorów w miejscu gdzie parkuje.
  • REKLAMA
  • #5 3102804
    Ryszard50
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Sprawdz czy pompa dziala.
  • #6 3103533
    Peterson1
    Poziom 18  
    Temat już załatwiony. Wina była tuszy. Nabijałem je wg opisu ze strony Druknet.pl i to przez to wprowadziłem się w błąd. Nie każdy tusz wewnątrz jest tak samo zbudowany a te modele w szczególności są nietypowe.
    Rozebrałem delikatnie jeden z nich i nabiłem od spodu przez mały zaworek. Ciężko jest nabić do pełna ale 3/4 można napełnić. Od tego momentu wszystko OK. Jak ktoś życzy sobie dokładniejszej instrukcji jak nabić te tusze to służę pomocą. Temat uważam za zamknięty i za wszystkie pomocne wskazówki dziękluję.
  • #7 3105547
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Fakt, w nowszych Epsonach każdy kartridż ma środku "labirynt" :D Co za tym idzie, często po nabiciu tusz nie dochodzi do głowicy lub też następuje zapowietrzenie...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku wydruku kolorów czarnego, jasno-czerwonego i żółtego w drukarce Epson R200, mimo że głowica była drożna i nie wykazywała uszkodzeń taśmy. Po przepuszczeniu płynu do udrażniania i wielokrotnym czyszczeniu głowicy, drukarka nadal nie drukowała poprawnie tych kolorów, choć pozostawiała ślady tuszu w miejscu parkowania głowicy. Sugerowano sprawdzenie działania pompy oraz możliwość uszkodzenia dysz. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się sposób napełniania tuszy – standardowe nabijanie zgodnie z instrukcjami z Druknet.pl było niewłaściwe ze względu na specyficzną budowę wkładów z labiryntem wewnątrz, co powodowało niedostateczne napełnienie i zapowietrzenie. Po delikatnym rozebraniu kartridża i napełnieniu tuszu od spodu przez mały zaworek, problem został rozwiązany i drukarka zaczęła poprawnie drukować wszystkie kolory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA