logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nokia 6230i - brak sygnału dla rozmów przychodzących ???

kemot18 06 Paź 2006 21:41 4475 7
  • #1 3092177
    kemot18
    Poziom 2  
    czesc,
    mam pytanie i prośbę.mam nokię 6230i od niedawna. niby jest z nia wszystko ok. ale po kilku dniach uzywania dzieja sie dziwne rzeczy. chodzi mi o przychodzace rozmowy.jezeli ktos do mnie dzwoni aparat sygnalizuje to tylko na wyswietlaczu - brak jest dzwonka czy wibry. ustawialem rozne dzwonki: mp3 i midi. nic dalej to samo. aparat przestawialem na tryb oszczedzania energi i wlączalem wygaszacz.
    nic dalej to samo. raz zadzwoni a raz nie. w efekcie mam dziennie wiele nie odebranych polaczen :cry: zmienilem soft z 3.40 na 3.70. dalej nic. staralem sie ustawiac nawet rozne dzwonki na roznych abonentow. raz dzwoni raz nie ???? ustawialem dzwonki z aparatu i z kart pamieci...nic....moze spotkał sie ktoś z takim problemem ??? jesli ktoś może coś poradzić będę dozgonnie wdzięczny ;-)
    ps. w opcji dzwonienia dla połaczen przychodzacych wybieram WSZYSCY - to tak uprzedzajac Wasze podpowiedzi ;-)
    pozdrawiam, tomasz.
  • #2 3092227
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Wydaje mi sie że styki od buzera niełączą,miałem taki egzemplarz.Na prubę ściśnij ją mocno tak w połowie bodajrze.
    Jeśli to ta usterka co opisuje to wiesz co zrobić.
    Pozdr.
  • #3 3095190
    kemot18
    Poziom 2  
    nic z tego. wziałem drugi aparat i dzwonie na ta nokie 6230i....na wyswietlaczu dzwoni sluchawka...ale nie ma z aparatu ani sygnału dzwonka...ani wibra nawet nie reaguje.....gluchy telefon......dzwonie drugi raz...telefon dzwoni z dzwiekiem normalnie...holera wie co sie stalo z tym aparatem...help...anyone ??? pozdrawiam. ps.sciskalem ten aprat ze wszystkich mozliwych stron ;-)
  • #4 3095365
    speedos
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    aby najlepiej sprawdzić czy fon ma przełamaną płyte to zadzwoń na niego i spróbuj go wykręcać raz w jedna raz w drugą stronę. Często tak padaja płyty 3220 (błąd kamery) 6100 (brak dzwonków)
  • #5 3095418
    kemot18
    Poziom 2  
    robie tak wlasnie na 3 telefony ;-). sytuacja jest taka. jak dzwonie na niego z paru aparatow to sie potrafi dzwonek z domyslnego (czyli wybraną przezemnie mp3) dzwonka na ten standardowy sygnal nokia tune przełączyć...sam!!! dzwonie jeszcze raz i jest z powrotem juz moja mp3....dzwonie jeszcze pare razy i telefon dzwoni...a po chwili juz nie...no szlag mnie wezmie....:-(

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

zauwazylem cos ciekawego. wyciągnąłem karte pamieci-ta standardowa 32 mb, z aparatu.przegralem te same dzwonki do pamięci telefonu i ustawilem znowu domsylnie mp3....teraz jak na złość telefon ciągle dzwoni ;-) póki co....możliwe ze karta jest walnięta...PYTANIE..czy w noki 6230i oryginalna karta pamięci 32 mb ma jakieś oznaczenia ?? nazwa, marka....moja ma tylko pojemność 32 mb jakis nr 0631150 4.0 i jest cała czarna z nalepką srebną i powyższymi napisami..z tyłu pisze made in KOREA ;-)....potestuje i dam znac pozniej.cya
  • #6 3095725
    speedos
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    pisałeś że zmieniłes soft a to już powinno wiele zmienić bo od tego powinno sie zaczynać. Najpierw soft później wanienka + grzanie (mniejsza z tym) skoro jest jakis problem z karta to ją sformatuj i daj znac. P.S. Twoja karta pamięci jest oryginalna w komplecie z tym fonem
  • #7 3303325
    yourek3
    Poziom 1  
    Witam serdecznie!
    Czytałem o Twoich problemach z Nokią 6230i.Ja,niestety mam ten sam problem z tym aparatem.Przyczyną moich kłopotów jest chyba fakt "zamoczenia" coca-colą przez dzieci.Ale jest jeszcze coś,i nie wiem, czy występuje u Ciebie?Mianowicie nie mogę (a próbowałem )-ani wysłać,ani otrzymywać MMS-ów.To zaczęło się dziać właśnie po zalaniu aparatu.Czy masz taki objaw?Bardzo proszę (jak kemot18) o pomoc! Dzięki.yourek3
  • #8 3303488
    =Tesla=
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    witam sprobujcie wygrzac jeszcze raz flesze do pewnosci ale najpierw zalejcie je jakim topikiem. ja grzeje tak dlugo dopuki nie zacznie mi plywac na kulkach-kolebotac. potem wrzucam softa co do tych dzwonkow wgraj jeszcze raz softa. czeto w tym modelu jest to wina softa a druga sprawa zdejmij antene tam zanjduje sie buzzer wyczysc jedo styki jakims PCC i odegnij je do gory piny od anteny tez przeczysc i zloz wszystko spowrotem i wtyedy sprawdz czy jest git. jak nie obejrzyj dokladnie plyte czy nie ma osadu na niej dokladnie chodzi o cewki od dzwiekow sprawdz czy maj przejscie

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6230i, który nie emituje dźwięku ani wibracji przy połączeniach przychodzących, sygnalizując je jedynie na wyświetlaczu. Próby zmiany dzwonków (MP3, MIDI), ustawień oszczędzania energii oraz aktualizacji oprogramowania z wersji 3.40 do 3.70 nie przyniosły poprawy. Objaw występuje nieregularnie – czasem telefon dzwoni normalnie, innym razem jest "głuchy". Podejrzewano uszkodzenie styku buzzer’a, płyty głównej lub wadliwą kartę pamięci 32 MB, która po wyjęciu i przegraniu dzwonków do pamięci telefonu poprawiła działanie sygnału dzwonka. Zalecane są testy mechaniczne płyty (delikatne skręcanie), ponowne wgranie oprogramowania, ewentualne wygrzewanie elementów elektronicznych, czyszczenie styków buzzer’a i anteny oraz kontrola płyty głównej pod kątem uszkodzeń i osadów. W jednym przypadku problem mógł być spowodowany zalaniem urządzenia napojem, co dodatkowo uniemożliwiało wysyłanie i odbieranie MMS-ów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA