logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i : gaśnie LCD i nie słychać rozmówcy

bodzio75 29 Sie 2007 14:07 1130 1
REKLAMA
  • #1 4228325
    bodzio75
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, kupiłem Nokie 6230i, używaną.
    Ma 2 usterki :
    1 Gdy rozmawiam z kimś on mnie słyszy a ja go nie. (Nie sprawdziłem tego niestety, gdy ją kupowałem.) Radio i MP3 słychać ale to pewnie inny głośnik.
    2 Gdy ją włączę i zaczynam chodzić po menu potrafi to po kilku naciśnięciach wyświetlacz przygasa. Telefon nie reaguje wtedy na klawisze. Można go jedynie włączyć klawiszem ON/OFF, ale to nie jest takie zwykłe włączenie (z logo Nokii i dźwiękiem) tylko takie jakby szybkie wyjście ze stanu uśpienia.

Podejrzewam, że problem pierwszy to trzeba wymienić głośnik od rozmowy (tylko napiszcie czy to jest trudne i gdzie w W-wie dostać taki głośnik).

A problem drugi - może wgranie softu pomoże - tylko, że tego nigdy nie robiłem. (Bateria jest na pewno dobra!!).
  • REKLAMA
  • #2 4228372
    jarni
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    kolego nie wiem jakie masz doświadczenie w tym temacie i jakim sprzętem dysponujesz. Wgranie nowszego oprogramowania napewno nie zaszkodzi a przynajmniej wykluczy problem software-u. Zrobić to może w każdym serwisie lub dysponując jakimś sprzętem typu jaf, tornado itd.

Glosniczek sprawdzisz podajac na niego niskie napięcie np 1,5 v i pocierając o styki, jak będą cichutkie trzaski tzn jest raczej na 100% ok,

Najczęście przy problemach audio siada cewka L150 na schemacie, a problem z wyświetlaczem??? pierwsze co to testy na drugim w 100% sprawnym, jednak pierwsze co to rozbierz telefon i zobacz czy nie ma zalania lub uszkodzen mechanicznych, pozdr
REKLAMA