logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać oprogramowanie do własnego kontrolera do gier

alien1983 06 Paź 2006 22:29 2146 2
REKLAMA
  • #1 3092357
    alien1983
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak napisać oprogramowanie do kontrolera (np. palmtop - chodzi o klawiaturę dotykową) tak aby można było ten program zainstalować i system windows widziałby go jako kontroler gier. Np. w delphi i visual basicu?
  • REKLAMA
  • #2 3092534
    vahooz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tylko C, masz pod palmem nawet kompilator, natomiast jezeli chcesz go widziec jako kontroler gier to nie jest tak łatwo trzeba napisac sterownik. Nie pisałem tego typu programów ale będziesz musiał wykorzystać asembrera aby to obsłużyć. Delphi i visual basic to nie są dobrym środowiskiem do tego typu programów - nie ma bibliotek a jak są to płatne i sprawa się komplikuje więc bez asemblera to będzie problem. Jeżeli szukasz pomocy przy napisaniu sterownika to mogę podesłać kod drivera do plotera(visual basic) ale on jest nie jest rozpoznawany przez system i komunikacja odbywa sie na poziomie stanów port LPT.

Pozdrawiam.
  • #3 3108369
    alien1983
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ale chyba jest łatwiejszy sposób, chodzi mi o to aby na palmtopie uruchomić prosty programik który będzie "czytał" naciśniete virtualne przyciski i przesyłał do normalnego kompa np. przez wifi do jakiegoś programiku emulujacego sterownik np. pada itp, chodzi o obsługę klawiszy i innych przełączników, ewentualnie czesci klawiatury. i właśnie nie wiem jak ten emulator zrobić, bo reszta jest prosta i da się to zrobić nawet w delphi ale emulatora kontrolera do gier lub klawiatury nie wiem jak zrobić (chyba nawet coś tam z przerwaniami może być) no i wiesz języki niskiego poziomu raczej nie wchodzą w grę po prostu są dość trudne :)
REKLAMA