logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumnę basową 12 z optymalną obudową?

radekrybalt 07 Paź 2006 01:47 1547 6
  • #1 3092888
    radekrybalt
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Chce zbudować potężną kolumne basową i mam problem z dobraniem rodzaju obudowy i jej kształtem.Chodzi mi o to żeby uzyskać jak największy bas z głośnika 12"(30cm).
    Może ktoś ma projekt takiej obudowy czy coś podobnego.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam!

Moderowany przez tremolo:

Zmieniono tytul postu z Potężnej kolumny basowej, ze względu na niezgodność merytoryczną 12" to raczej mala średnica nawet w domu jest to pikuś. Co dopiero w plenerze.

• #2 3093032
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    Witam
    podaj nam co to za głosnik i jakie pomieszczenie ma nagłosnić. Napisz jeszcze czym to moesz zasilić. Obudowe do głosnika dobiera się w programi WinISD tam wklepujesz jego paramtery i symulujesz i wybiersz wariant najbardziej optymalny. Jak go obsłuzyć nic prostszego wszystko masz wyjaśnione w topicu podwieszonym w dziale akustyka.

pozdrawiam Gilotyn@
  • #3 3096422
    radekrybalt
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jest to głośnik 12" Basowy 300 W i o impedancji 4Ω Zasilić chce go z końcówki mocy 2×200 W To ma grać na pleneże więc kolumna musi wydawać z siebie potężny bas.Jak to zrobić żeby był elegancki bas?
    Pozdrawiem!
  • #4 3096591
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    a może coś więcej o głośniku ?
    Wiesz, z 12' super ekstra basu nie uzyskasz. Żeby mieć bas na plener trzeba raczej 18' , więc jakby to powiedzieć na tym to nie dokońca będzie mega ekstra bas.
  • #5 3097035
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Fajnie fajnie tylko jak chcesz zasilać 300W z 2x200W ?

W pleneze 30cm to jak glośnik z komórki w auli szkolnej.

Takim głosnikiem z głosnika NONAME o którym mówisz w superlatywach, nie konkretach mozesz co najwyżej poszaleć przed gościami co całe zycie widzieli tylko glośniki z TV i z glosniczków komputerowych.

30 cm to raczej można cos konkretnego zrobic, jesli głosnik ma niskie Fs duzy skok membrany możesz zrobic tunel tługosci 3,5 metra pozakrzywiac go, powiedzmy prostokątny o przekroju rownym polu membrany. Wypełnic gąbką wzdłóż kierunku przepływu powietrza (obudowa labiryntowa)

Po za tym widac że jesteż Zielony w przypadku takiej sprawy jak osiągi bierzemy przede wszsytkim parametry T-S moc nas nie interesuje (zreszta jest sztucznie pompowana) czyli Qts Qes Fs Vas Qms to by nam się przydało. moc nic nie mówi. Jedyny słuszny parametr to średnica, jaka podałeś, dzieki czemu wiemy menij więcej jakie jest Fs, natomiast nic nie wiemy o skuteczności tego głosnika.. A my nawet nie wiemy jaki to glosnik. Pytam się kiedyś znajomej jakie ma auto a ona mi na to : niebieskie.

A jak głosnik jest za 100złoty to nie ma się co po nim spodziewac w każdej obudowie.

obudowa zalezy od parametrów tego glośnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 3097742
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Jaka to końcówka mocy? Najlepiej przepisz wszystko z końcówki i głośnika albo zrób zdjęcia i zamieść tutaj.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Poczytaj przyklejony temat (na górze forum) o doborze obudowy do głośnika noname, bo twój niestety chyba podchodzi pod tą kategorię.
  • #7 3099772
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    ja bym polecal 2x15" o wysokiej skutecznosci. 2x200W w plenerze to ciut malo ja bym uzyl minimum 500.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumny basowej z głośnikiem 12" (30 cm) o mocy 300 W i impedancji 4 Ω, zasilanej końcówką mocy 2×200 W, przeznaczonej do nagłośnienia plenerowego. Podkreślono, że dla uzyskania potężnego basu na zewnątrz lepszym wyborem byłby głośnik 18". Dobór obudowy powinien opierać się na parametrach Thiele-Small (Qts, Qes, Fs, Vas, Qms), a nie tylko na mocy znamionowej. Zalecane jest użycie programu WinISD do symulacji i optymalizacji obudowy, np. labiryntowej z tunelem o długości około 3,5 m i przekroju odpowiadającym powierzchni membrany, wypełnionej gąbką dla tłumienia rezonansów. Zwrócono uwagę, że moc 2×200 W może być niewystarczająca do nagłośnienia pleneru, sugerując minimum 500 W oraz rozważenie zastosowania dwóch głośników 15" o wysokiej skuteczności. Wskazano również na potrzebę dokładnego poznania parametrów głośnika i końcówki mocy, a także na istnienie przyklejonych tematów na forum dotyczących doboru obudów do głośników typu noname.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA