logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD AKAI DV-R4000RSS - problem z czytaniem płyt DVD

Gryszka B 07 Paź 2006 10:00 2111 7
REKLAMA
  • #1 3093166
    Gryszka B
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam
    moje DVD AKAI DV-R4000VSS przestało czytać płytki DVD, czyta poza tym wszystko SVSD VSD JPG i inne. Czy to może padł laser bo czyszczenie laseru nie usuneło problemu.
    I gdzie mogę kupić(chodzi io sklepy w internecie)taki laser?
    Załączniki:
    • DVD AKAI DV-R4000RSS - problem z czytaniem płyt DVD 3.jpg (40.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DVD AKAI DV-R4000RSS - problem z czytaniem płyt DVD 1.jpg (45.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3093183
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 823
    Zmień biosa do tego DVD (jeśli czyta reszte płyt to mechanika powinna być sprawna wina leży albo w optyce albo w samym firmwe'rze - biosie urządzenia) . Flash biosa powinien wykalibrować laser. Ewentualnie kąt nachylenia lasera można podregulować ręcznie. Jak wymiana to najpierw wymień diodę laserową a jeśli nie pomoże dopiero wtedy cały laser (mechanizm laserowy, którego fotkę oglądamy powyżej.
  • REKLAMA
  • #3 3093205
    Gryszka B
    Poziom 17  
    O biosa i firmware szkałem wszędzie gdzie sie dało po kilku forach pytałem i zero odpowiedzi może Ty wiesz z kąd ściągnąć i czy znasz jakieś sklepy internetowe z częściami to tego DVD AKAI w wymianę samej diody nie ędę się bawił bo pewnie kosztuje z połowę całego czytnika
    jak coś to odrazu caośc wymienie
  • #4 3093238
    Redgy
    Poziom 33  
    Dioda kosztuje 50-90 zł a cały laser pewnie ze 160 :) Więc nie wiem czy tak się nie opłaca no tylko tyle że trzeba dobrą dobrać bo skupienie soczewki lasera na diodzie musi być idealne aby czytnik nie gubił trakcji.
  • #5 3093244
    Gryszka B
    Poziom 17  
    tylko gdzie kupić i skąd ściągnąć firmware
  • REKLAMA
  • #6 3093260
    Redgy
    Poziom 33  
    To jest to tak ?
    Załączniki:
    • DVD AKAI DV-R4000RSS - problem z czytaniem płyt DVD 11821_1.jpg (28.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3093698
    Gryszka B
    Poziom 17  
    Redgy napisał:
    To jest to tak ?

Tak dokładnie DV-R4000VSS

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD AKAI DV-R4000VSS, który przestał czytać płyty DVD, natomiast poprawnie odczytuje inne formaty takie jak SVCD, VCD, JPG. Podejrzewa się uszkodzenie lasera, jednak czyszczenie soczewki nie rozwiązało problemu. Wskazano, że problem może leżeć w optyce lub firmware (biosie) urządzenia. Zalecane jest przeprogramowanie (flash) biosu, co może skalibrować laser. W przypadku wymiany części najpierw warto wymienić diodę laserową, która kosztuje około 50-90 zł, a jeśli to nie pomoże, wymienić cały mechanizm laserowy (około 160 zł). Wymiana samej diody wymaga precyzyjnego ustawienia soczewki lasera. Poszukiwano również źródeł firmware i części zamiennych w internecie, jednak oficjalne wsparcie i oprogramowanie dostępne jest jedynie na stronie producenta AKAI. Brak innych dostępnych źródeł firmware i części do tego modelu utrudnia naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA