logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kino domowe AKAI DV-R3100VSS-działa poprawnie ok 3min

slodkie_ciacho 23 Gru 2008 15:36 2737 10
REKLAMA
  • #1 5894753
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam

Dostałem Kino domowe AKAI DV-R3100VSS (bez głośników), niestety uszkodzone...
    Jak się go włączy to działa normalnie przez ok 3min. Wentylator startuje na max obroty i po paru sekundach zmniejsza do minimalnych...
    Po ok 45sek wentylator raz przyspiesza a raz zwalnia, ok 2min później płyty przestają grać, nie wysuwa się tacka na płyty, płyta się cały czas kręci a laser jeździ tam i z powrotem, czasem soczewka skaka, słychać cyknięcie przekaźnika, z głośników jak i sygnału wychodzącego (audio out) przestaje się wydobywać dźwięk, wentylator przechodzi na minimalne obroty.
    Po przełączeniu na radio czy AV INPUT, raz działa a raz nie-nie wiem od czego zależy. Przy każdym przełączaniu z radia czy AV na DVD i odwrotnie słychać cyknięcie przekaźnika. Jak już działa Radio/AV to sygnału na AUDIO OUT nadal brak-jest tylko w głośnikach. Przy całkowitym wyłączeniu i ponownym włączeniu wentylator czasem nie startuje (jakby chciał ale nie ruszy-"szarpnie' nim lekko) i podświetlenie na panelu nie świeci pełnym światłem-jednak po chwili (od kilku sekund do ok minuty) znowu ruszy i świeci normalnie, dzieje się tak i podczas pracy-nie tylko przy włączaniu (wentylator staje i światło przygasa). Napięcia wtedy to 3,8V linia 5V i 4,9V linia 9V.
    Z wszystkich wyjść głośnikowych sygnał wychodzi (końcówki sprawne) -przy radiu lub płytach audio grają frontowe i subwoofer, a przy AV i płytach DVD wszystkie 6 kanałów. Końcówki podczas gdy nie słucha się niczego lekko się grzeją-wydaje mi się że to normalne... Najbardziej grzeją się 4 diody schottky'ego (1N5822) i układ przypominający wyglądem tranzystor tyle że z 5-cioma nóżkami (BA05ST). Na jednym radiatorze są 2 takie układy (jeden grzeje się mocniej) i 2 chyba tranzystory(B1566).
    Napięcia jakie sprawdziłem to przy wtyczce która łączy panel przedni z płytą główną to 10,7V gdzie obok wtyczki pisze 9V i 4,7V przy opisie 5V.
    Do czego służy układ BA05ST? poniżej link do datasheet'u
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/114408/ROHM/BA05ST.html

Co może być uszkodzone ? Wydaje mi się że objawy to jakby się przegrzewał ale oprócz tych diod i tego układu nic się aż tak nie grzeje...
    Mogę zamieścić zdjęcia...
  • REKLAMA
  • #2 5938578
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Nikt nic nie powie? Może ktoś mi chociaż napisze do czego służy ta kość z datasheet'u-nie każdy zna angielski...

Moderowany przez Grzegorz Markowski:

Przypominam Koledze o pkt. 16 regulaminu.

• #3 5938616
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    Ten układ to jest regulator/stabilizator napięcia, o małym spadku napięcia pomiędzy wejściem, a wyjściem, z układem włącz/wyłącz w środku.

GM
  • REKLAMA
  • #4 5956936
    krz75
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Na początek proponuje sprawdzić napięcia zasilające moduł MPEG+SERVO (zielona płytka mniej więcej na środku wiązka szarych przewodów w tym jeden z czerwonym paskiem ) zwróć uwagę zwłaszcza na te ok. +/- 10V nie pamiętam ile dokładnie ale są napisane po drugiej stronie płytki, jeśli są wyraźnie zaniżone to do wymiany tranzystory 2SB1566, może też przywierać któryś elektrolit są kiepskiej jakości i zdarzało się że miały po kilka omów (najczęściej były to te o pojemności 220mF na płycie głównej w pobliżu wzmacniaczy 4558). Niestety często takie dziwne zachowania związane były z uszkodzeniem właśnie tego zielonego modułu MPEG zwłaszcza jeśli na tym największym procesorze ZORAN.... nie było radiatora a na większości niestety nie było.
    Jeśli chodzi o stabilizatory BA055ST to nie pamiętam żeby były z nimi problemy a jeśli chodzi o wentylator to jeśli dobrze pamiętam to po włączeniu zawsze ostro się „ rozkręcał „
    A później im głośniej tym szybciej się obracał (chyba nawet i bez podpiętych głośników)
  • REKLAMA
  • #5 5958811
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    A więc napięcia z tej wiązki to według opisu
    5VS (4,96V), +12VA (+12,17V), -12VA (-10,89V), 5VA (4,3V), 5V (4,97V) (takie są w pierwszych minutach gdy działa normalnie)
    Po tym czasie wygląda to tak:
    5VS (4,85V-4,94V, skacze), +12VA (+4,53V), -12VA -(11,03V), 5VA i 5V bez zmian.
    Elektrolity te co podałeś wydają się być dobre no ale właśnie może gdy się zagrzeją to nie działają tak jak powinny -jest taka możliwość?
    Na procesorze ZORAN jest radiator. Wentylator tak jak mówisz chodzi szybciej zależnie od głośności.
  • #6 5961405
    krz75
    Poziom 13  
    Zaniżone +12V wskazuje na problem z 2SB1266 jeśli dobrze pamiętam to Q 814 (powinno być na kolektorze ok. 12V normalnie lub tak jak napisałeś 4,53V kiedy usterka się ujawni).
    Nie zaszkodzi wymienić C832 220mF w kolektorze tego tranzystora.
    Załączniki:
    • DV-R3100 zas1.rar (410.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5964153
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Wymieniłem C832 i C851 (C851 nie znalazłem na schemacie ale jest podłączony plusem do kolektora Q814 i L803, minusem do masy).
    Wymienić też ten tranzystor? Gdy działa normalnie to na jego Bazie jest ok 16V a na kolektorze te 12,3V, ale gdy usterka już jest to napięcie na bazie i kolektorze jest takie samo.
    Zauważyłem że wartości 5 kondensatorów różnią się od tych na schemacie (C828 470µ, C836 220µ, C847 10µ, C849 1000µ, C846 470µ). Mogą wartości różnić się fabrycznie tak? Wiadomo mi że był on w naprawie, ale nie wiem czy został naprawiony czy nie i czy w ogóle coś z nim robiono-na płytce nic nie widać...
  • #8 5966684
    krz75
    Poziom 13  
    Jeśli tych kondensatorów nikt nie wymieniał i nie maja zwarć to zostaw je w spokoju i wymień 2SB1566 są szanse że to rozwiąże problem.
  • #9 6064205
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    W sklepach nie mieli tego tranzystora... Poszukałem w necie coś o zamiennikach i znalazłem następujące symbole:
    2SB1187, 2SB1375, BDT32F, BD936F
    Zapytam ich jeszcze raz...
    Symbole znalazłem na stronach:
    http://katalog.elektroda.pl/indx4400-BD.html
    http://sklep.north.pl/karta/2sb1566-si.transi...--------------------------------,5586978.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic600890.html
    Będą się wszystkie nadawały, czy istnieją jeszcze jakieś inne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 6069486
    krz75
    Poziom 13  
    Nigdy nie kombinowałem z zamiennikami zawsze miałem z czego wyciągnąć B1566. Podejrzewam że spokojnie można by tam zastosować BD912 większa moc, napięcie i prąd poza tym łatwo dostępny tyle że w nie izolowanej obudowie, ale to nie powinno być problemem.
  • #11 6151844
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Witam ponownie.
    Żadnego z zamienników nie było więc kupiłem tego BD912. Wymieniłem i działa (jak na razie na osobnym radiatorze obok bo nie wiem jak odizolować go), napięcie teraz to nie całe 12,5V.
    Jest jeszcze jeden mały problem-po ponad 10min pracy urządzenia nadal wyłącza się wentylator i przygasa to podświetlenie z przodu... Po przełączeniu na STANDBY podświetlenie jeszcze świeci parę sekund (ok 7)-gaśnie wraz z przekaźnikiem, a po włączeniu świeci też przygaśnięte, ale nie dzieje się tak z zimnym urządzeniem-gaśnie od razu i nie przygasa. Mimo tego podświetlenia i wentylatora działa wszystko.
    Wymieniony tranzystor jest praktycznie zimny, nie można tego powiedzieć o stabilizatorach i drugim tranzystorze...

Podsumowanie tematu

✨ Kino domowe AKAI DV-R3100VSS działa poprawnie przez około 3 minuty po włączeniu, następnie pojawiają się problemy z wentylatorem, odtwarzaniem płyt oraz brakiem dźwięku na wyjściu audio. Wentylator początkowo pracuje na maksymalnych obrotach, potem zmniejsza prędkość, a po pewnym czasie wyłącza się. Płyta kręci się, laser porusza się tam i z powrotem, a tacka nie wysuwa się. Napięcia zasilające moduł MPEG+SERVO, zwłaszcza +12V, są zaniżone po kilku minutach pracy, co wskazuje na uszkodzenie tranzystora 2SB1566 (oznaczanego jako Q814). Wymiana kondensatorów elektrolitycznych (np. C832, C851) nie rozwiązała problemu, natomiast wymiana tranzystora 2SB1566 na zamiennik BD912 przywróciła prawidłowe napięcie i działanie urządzenia. Po dłuższym czasie pracy wentylator i podświetlenie nadal wykazują niestabilności, a stabilizatory i drugi tranzystor nagrzewają się. Zaleca się dalszą diagnostykę układu zasilania i chłodzenia. W dyskusji omówiono także charakterystykę układu regulatora napięcia oraz dostępność i zamienniki tranzystora 2SB1566.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA