logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KONICA 7060 - zacięcie papieru nr 9 przy bębnie, co robić?

nigga2001 07 Paź 2006 12:31 1995 27
REKLAMA
  • #1 3093584
    nigga2001
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam duży problem z moja maszyną, a mianowicie jest gotowa do pracy po naciśnięciu "zielonego przycisku" ksero rusza czasami wcięgnie z podajnika kartkę 10 cm czasami nie i zawsze zapala się zacięcie papieru nr 9 na wyświetlaczu czyli coś kolo bębna. Proszę o pomoc

Moderowany przez kosmita:

Zmieniłem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-10-08 o godzinie: 15:25

• REKLAMA
  • #2 3093705
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam.

Wygląda mi to na brudne rolki poboru papieu. Trzeba je wyczyścić lub wymienić w zależności od tego czy są zużyte czy nie. Jeśli dawno nie robiłeś konserwacji w kopiarce to może już czas na to.

Pozdrawiam
  • #3 3093908
    nigga2001
    Poziom 11  
    Myślę, że raczej nie bo objaw dotyczy wszystkich podajników włącznie z ręcznym.
  • #4 3094447
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Zawsze możesz sprawdzić czujnik papieru w miejscu gdzie staje kartka.
    Co do rolek to możesz przeczyścić te w podajniku ręcznym i zobaczyć czy jest poprawa czy nie - chyba że już to robiłeś.
    Ewentualnie może być uszkodzona dolna elektroda(przebicie) i dlatego zacina każdą kartkę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3094491
    nigga2001
    Poziom 11  
    rolki podające sprawdzone, problemem jest to że pokazuje zacięcie papieru a żadnego papieru w tym miejscy nie ma. Pokazuje zasięcie na LCD nr 9 po drodze są jeszcze dwa czujniki nr 8 i 5 ale kartka tam wogóle nie dociera. Bęben wyjmowałem sprawdzałem, ale zabardzo nie wiem czy tam jest w zespole bębna jakiś czujnik papieru. Elektrodę czyściłem, nawet polakierowałem kostki lakierem Urethan 71 i nic nie dało. Sprawdziłem jeszcze czy coś się zmieni jak wyjmę druty elektrody, bo chyba wtedy nie powinno byc żadnych przepięc między T i S. Jeżeli by to była wina TS to kartka by poszła tylko że zatrzymała by się nad elektrodą i by niebyło wydruku, ale i tak odrazu pokazuje zacięcie w okolicach bębna i elektrody no chyba że jest jakiś czujnik za nimi, ale od pieca odpada bo to czujnik nr 10.
  • #6 3094804
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Przeczyść czyjniki z boku i te przed wałkiem registracyjnym
    wystarczy że będzie jeden zasyfiony i d..a
    papieru niema, a zacięcie jest, a ztego co piszesz to nic nieprzechodzi więc ja postawię na te przed wałkiem registracyjnym są bodajrze dwa, jeden na przesłone i jeden pod folijką jak zdejmniesz obudowę i wyjmiesz cały zespół poboru papieru to są widoczne przy wejściu do bębna. Możesz też odrazu przczyścić sprzęgło wałka registracyjnego. Powinno pomuc dokładnie sprawdzę ten błąd jutro i ewentualnie dopiszę sprostowanie:)

PS: gdyby to była elektroda wywaliło by błąd F 28 ewentualnie miałbyś białe kopie:)
  • #7 3095304
    princo
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    podobny miałem przypadek w innej konice.
    Nie wiem dokładnie jak ta jest zbudowana. ale w tamtej za ciężko przesuwał się skaner po prowadnocach.
    wymieniłem pręt ze ślizgami i pomogło

powodzenia
  • #8 3095636
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Zrób tak jak pisze mariuszsek, a też i również podłącz miernik pod sygnały na płycie głównej,na kablach tych czujników i obserwuj czy się uaktywniają.Ja dodam jeszcze od siebie że najlepiej zdemontować cały zespół pobierania i oczyścić sprzęgła, i również przeczyścić wszystkie tuleje jednokierunkowe, bo jest ich bardzo wiele, i potrafią często przepuszczać, a wtedy jest kaszana.A jedno ze sprzęgieł zasila cały napęd posuwu papieru z obydwóch kaset.Ponad to, w zespole synchronizacji te folie, no i blacha która jest nad czujnikami, jeśli ona jest zbyt wysoko to papier przechodząc przez czujnik nie naciska dźwigni do końca i czujnik się nie aktywuje.Też to czasem się zdarza.
  • #9 3096009
    nigga2001
    Poziom 11  
    datatomek napisał:
    Ponad to, w zespole synchronizacji te folie, no i blacha która jest nad czujnikami.

o co chodzi z tymi foliami i gdzie one są?
  • #10 3096897
    datatomek
    Poziom 26  
    To są takie folie wprowadzające do wałka synchronizacji.Jeśli wogule są, czasem potrafią być uszkodzone i papier się haczy.
  • REKLAMA
  • #11 3096924
    nigga2001
    Poziom 11  
    tylko że kartka tam wogóle nie dochodzi, czasami kartka z podajnika zostanie zaciągnięta kilka centymetrów, ale przeważnie nawet nie zdąrzy jej zaciągnąć bo pokazuje się zacięcie przy wałku registracyjnym nr 9 tylko że niewiem jaki czujnik za to odpowiada bo przed wałkiem ok 1 cm jest czujnik nr 8 a dwa centymetry dalej czujnik nr 5.
  • #12 3098517
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    nigga a czy papier jest prosty czy pofalowany ??
  • #13 3098542
    nigga2001
    Poziom 11  
    nie rozumiem o jaki papier chodzi :?: pisałem że dotyczy to wszystkich podajników
  • #14 3098694
    datatomek
    Poziom 26  
    Sprawdziłeś stany czujników i czy się aktywują? Rozebrałeś moduł pobierania, oczyściłeś sprzęgła i te tuleje jednokierunkowe? Sprawdziłeś czy któraś nie przepuszcza?
  • #15 3098715
    sebono
    Poziom 23  
    czy papier się zwija gdzieś wcześniej??może być uszkodzone sprzęgło elektromagnetyczne kub po prostu brudne i nienasmarowane
  • #16 3198840
    nigga2001
    Poziom 11  
    witam
    wracam do tematu, bo problem się powtarza. Uruchomiłem pokazywanie błędów zacięcia i pokazuje błąd zacięcia 31-00. BTW jak wyglądają te tuleje jednokierunkowe? lub jak się nazywają po angielsku to zobaczę w serwisówce.
  • #17 3198876
    datatomek
    Poziom 26  
    Są to tuleje ze sprzęgłem rolkowym.Oś wewnątrz obraca się tylko w jedną stronę, w przeciwną jest blokowana przez to właśnie sprzęgiełko wewnątrz.Jeśli czasem przepuszcza w blokowanym kierunku, to bardzo niedobrze, bo różne cuda się wtedy dzieją.W tym zespole pobierania z tego co pamiętam jest ich kilka.Sprawdź również sprzęgła elektromagnetyczne.Są tam chyba trzy.Z tego co pamiętam.Nie mam zbyt wiele tych maszyn, raptem kilka, ale zauważyłem że pobieranie w nich to zmora, i najgorszy sen serwisanta.
  • Pomocny post
    #18 3199520
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    a ja w K7050 miałem takie cyrki, że maszyna zatrzymywała sie w różnych momentach, pokazując różne zacięcia a zwłaszcza J30, J31.
    Sprawcą tego zamieszania były zapieczone ( nie do końca) łożyska wałka dociskowego w piecyku.

I co ciekawe- nie pokazywała błędu prędkości silnika głównego ( F51-XX)
  • #19 3200819
    nigga2001
    Poziom 11  
    to może być to, bo czasami chodzi czasami wogóle nie, a wtedy najczęściej pomaga jak się wysunie piec. Sprawdzę to. dzięki
  • #20 3203031
    sebono
    Poziom 23  
    juz ci pisałem ze taki efekt to :sprzęgła szt 2, na przejściach w podajnikach i koniecznie wyczyść koło kierunkowe w górnym podajniku. dotyczy to oczywiście twojego pierwszego pytania ...a jaeśli w środku kopiarki to coś innego ..przećwiczyłem te kopiarki w dużej ilości przez 7 lat:Dpozdro
  • #21 3203108
    nigga2001
    Poziom 11  
    kartka nie zostaje wciągnięta bo odrazu pokazuje zacięcie papieru przed bębnem nr 9 kod zacięcia J31 i problem wydaje mi się że nie leży w poborze papieru. sam już niewiem. Jutro dostanę łożyska od pieca i zobaczymy. Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.
  • #22 3203571
    datatomek
    Poziom 26  
    No dobra, a czy tam czasem nie ma czujnika utknięcia pod bębnem jak w poprzednich konicach?Sprawdziłeś to?Jeśli jest, to może jest zasypany, lub nie działa, lub kolor bębna jest inny niż oryginał...
  • REKLAMA
  • #23 3203613
    nigga2001
    Poziom 11  
    właśnie jest problem bo tam nie ma czujnika. Kolor bębna jest inny, ale po założeniu zrobiła 50 tys i nie było problemów. Jedyne to co widziałem to pod spodem zespołu bębna jest dioda która patrzy w górę na bęben a nie na dół gdzie idzie kartka.
  • #24 3203646
    datatomek
    Poziom 26  
    No a kiedyś pytałem czy sprawdziłeś stany czujników przed i po uruchomieniu kopiowania.Jak to wygląda? Czy wszystkie sygnały są poprawne? Może źle już widzę o tej porze, ale jakoś nie mogę doczytać się odpowiedzi...
  • #25 3204270
    nigga2001
    Poziom 11  
    datatomek napisał:
    No a kiedyś pytałem czy sprawdziłeś stany czujników przed i po uruchomieniu kopiowania.Jak to wygląda? Czy wszystkie sygnały są poprawne? Może źle już widzę o tej porze, ale jakoś nie mogę doczytać się odpowiedzi...

czy możesz opisac to szerzej jak to sprawdzić?
  • #26 3205855
    sebono
    Poziom 23  
    no to prostuję......
  • #27 3206151
    nigga2001
    Poziom 11  
    Witam
    Jak już wspomniałem miałe dzisiaj otrzymać łożyska. Było zatarte łożysko w dolnym wałku dociskowym i w górnym smarującym wałek teflonowy. Dziękuję bardzo koledze krisb1. KSERO DZIAŁA.
  • #28 3210448
    sebono
    Poziom 23  
    zobzczymy pożyjemy :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Konica 7060, która po naciśnięciu przycisku startowego sygnalizuje zacięcie papieru nr 9 przy bębnie, mimo że papier często nie jest wciągany dalej niż kilka centymetrów. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak zabrudzone lub zużyte rolki poboru papieru, uszkodzone lub zabrudzone czujniki papieru (szczególnie przy wałku registracyjnym), uszkodzone sprzęgła elektromagnetyczne i tuleje jednokierunkowe w zespole pobierania papieru. Wskazano również na możliwość problemów z łożyskami wałka dociskowego w piecyku, które mogą powodować zatrzymanie maszyny i błędy zacięcia (np. J31). Autor ostatecznie potwierdził, że wymiana zatartego łożyska w dolnym wałku dociskowym oraz smarowanie górnego wałka teflonowego rozwiązały problem. W trakcie diagnozy zalecano czyszczenie czujników, sprzęgieł, tulei oraz sprawdzenie sygnałów czujników na płycie głównej. Wskazano, że błąd F28 i białe kopie wykluczają uszkodzenie elektrody, a problem nie leży w poborze papieru, lecz w mechanice pieca i elementach synchronizacji papieru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA