logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7150 - zacięcie papieru w szufladzie 3, mimo wymiany modułu

cyklop 13 Gru 2006 15:18 1130 8
REKLAMA
  • #1 3326764
    cyklop
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Przy próbach kopiowania z szuflady nr 3 kopiarka wyswietla zacięcie papieru. W rzeczywistości papier nawet nie wychodzi z szuflady. Serwis wymieniał gumki, potem cały moduł i powiedział, że nie potrafi tego naprawić...
  • REKLAMA
  • #2 3327605
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    a czy wogule papier dotyka do rolki? Przylep kawałek barwnika do rolki i zobacz czy się kręcą, czy jest ślad na papierze? Jak z czujnikiem? Czy blachyw zespole nie są powykrzywiane? Trochę chyba zawcześnie sobie odpuścił ten serwis. Może czegoś nie napisałeś?
  • REKLAMA
  • #3 3330353
    cyklop
    Poziom 15  
    też uważam, że za wcześnie sobie odpuścił, ale... taki to już serwis. Był u mnie 3 albo i 4 razy, wymieniał gumki, wyginal blaszki i robil różne inne rzeczy. W końcu wymienił cały zespół i też nie pomogło. Powiedział więc, że nie potrafi naprawić i do widzenia (i to serwis firmy, w której kilka m-cy wcześniej kupiłem tę maszynkę).
  • #4 3330368
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Trochę poszli na łatwizne:)
    ale skoro podmienili całość i też nieruszyło to będzie w takim razie zryte coś w kopiarce czy wogule ta kaseta daje oznaki życia?
    czy kopiarka ją widzi?
  • #5 3330435
    cyklop
    Poziom 15  
    Owszem, widzi... Przy próbie kopiowania jakby chciała ruszyć i - stop. Po wysunięciu szuflady wiadać nawet, że brzeg kartki jest podniesiony, ale stanął w momencie zetknięcia z rolką...
  • REKLAMA
  • #6 3330522
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Oglądnij dokładnie czy niema jakiejś zadry może chaczy o coś:)
  • REKLAMA
  • #7 3333108
    cyklop
    Poziom 15  
    Obejrzałem dokładnie zacinającą się kartkę - na środku krawędzi, która pierwsza powinna "wychodzić" robi się lekkie zagięcie z dół o długości ok. 2/3 krawędzi, a dodatkowo przez środek kartki biegnie ciemniejszy pas o szerokości kilku centymetrów (ślad po jakiejś rolce?)
  • #8 3333672
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    trochę się pogubiłem....to ona wkońcu pobiera papier i go wyciąga z kasety..... :?: :D
    Jeżeli tak i jest pas od ślizgającej się rolki, to w takim wypadku te rolki dobrze wyczyśc i obejrzyj "stoper" zatrzumujący kartki z podspodu.
  • #9 3334035
    cyklop
    Poziom 15  
    Opisywałem kartkę, którą oglądam po wysunięciu szuflady, bo ona jest (jak się śledzi cały proces po otawrciu prawej dolnej pokrywy) wyciągana trochę z szuflady i... wraca do niej z powrotem (kod zacięcia 13-03)

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Konica 7150 zgłasza zacięcie papieru przy próbie kopiowania z szuflady nr 3, mimo że papier nie wychodzi z szuflady. Serwis wymienił gumki oraz cały moduł podajnika papieru, jednak problem pozostał nierozwiązany. Podczas próby kopiowania papier jest lekko podnoszony, ale zatrzymuje się przy rolce podającej. Na krawędzi kartki pojawia się zagięcie oraz ciemniejszy pas, co sugeruje ślad po rolce. Sugerowano sprawdzenie, czy papier dotyka do rolki, czy rolki się obracają, stan czujników oraz ewentualne uszkodzenia mechaniczne, takie jak zadry lub wygięte blaszki w zespole podajnika. Zauważono, że kartka jest częściowo wyciągana ze szuflady, a następnie wraca do niej, co generuje kod błędu 13-03. Zalecane jest dokładne oczyszczenie rolek oraz kontrola mechanizmu zatrzymującego papier (stoper).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA