logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt z języków programowania: pomysł na hardware i software

K_o_N_z_I 07 Paź 2006 23:52 1951 15
REKLAMA
  • #1 3095742
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Witam,
    mój problem jest taki, że mam takie cóś jak języki programowania na Polotechnice Wrocławskiej, prowadzący te zajęcia wyraził zgodę na to by samemu zaproponować jakiś temat własnego projektu.
    Szczerze powiem, że nigdy w takie tematy nie wchodziłem, jetem po technikum elektronicznym ale żeby budować własne projekty dla samej zabawy to nigdy, jak już to jakieś wzmacniacze itp co mam zawsze na własny użytek, dlatego moja prośba jest taka byści szanowni Koledzy doradzili mi za co mógłbym się złapać by to był ciekawy projekt, który do czegoś mi się przyda no i przy tym by nie trzeba było wywalać niewiadomo jakiej sumy $$ na niego no i też nie aż tak bardzo trudny co bym mógł mu sam sprostać.
    Problem jest taki, że musi ten projekt składać się z częsci hardware i software, czyli robię sobie jakieś elektroniczne ustrojstwo i piszę program, którym po podłączeniu tego ustrojstwa do komputera bym mógł jakoś wpływać/sterować jego pracą.

Liczę na Was :D
  • REKLAMA
  • #2 3095752
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Zaimplementuj DES-a na atmelu. Hardware'owy koder/dekoder informacji.
    :-D
    Może być?
  • #3 3095760
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    kleki napisał:
    Zaimplementuj DES-a na atmelu. Hardware'owy koder/dekoder informacji.
    :-D
    Może być?
    czekam na dalsze propozycje, później coś się na pewno wybierze ;)

Chodzi mi o coś takiego co sobie będę mógł po całym tym projekcie jakoś wykorzystać.
  • #4 3097625
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    trochę trudno doradzać jak nie sprecyzujesz swoich wymagań oczekiwać
    rozumie w miarę tanie i dające sie praktycznie później wykorzystać , zawierające część sprzętową i programową - praktycznie każdy układ z mikroprocesorem spełnia ten warunek , jak również dowolna przystawka sterowana z PC
    może napisz coś więcej będzie łatwiej coś doradzić
  • #5 3097675
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    no faktycznie masz rację, jak dla Was co już w tym siedzicie to możecie mieć mętlik w głowie by tutaj coś konkretnego doradzić, no więc chciałbym może by jakoś dało się na odległoś drogą radiową śledzić ruch pojazdu, czy innych rzeczy mających w sobie jakiś np nadajnik coś w stylu GPS no nie wiem czy to ma coś z tym sens ale w tym keirunku chciałbym by te pomysły szły
  • REKLAMA
  • #6 3097825
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Miałem obawy aby odpowiedzieć.Czasami pojawiają się ogłoszenia w prasie
    "masz pomysł-my mamy pieniądze i to zrealizujemy".Jak to naprawdę
    wygląda-nie sprawdzałem,ale mam obawy że nic z tego by nie wyszło.
  • #7 3100075
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    hejj, liczę na Was ale coś mało tych pomysłów rzucacie, piszczie co wg Was może być przydatne a ja sobie wybiorę możliwie najciekawszy projekt
  • #8 3100169
    piroaa
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    nie mam poięcia czy to bedzie przydatne ale faine na pewno będzie myśle mianowicie o budowie ramienia robota :D
    prosto i niedrogo
    poszukam w sieci może cos znaidę
    ps.
    a jeśli ma być na zdalne sterowanie to możesz posadzic to na rozkręconym samochodzie na zdalne sterowanie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3100205
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    no o czymś takim to raczej wolałbym niemyśleć :P
  • REKLAMA
  • #10 3100798
    mateur
    Poziom 15  
    Może jakiś robot kroczący z możliwością omijana przeszkód albo idący po czarnej linii?

Pozdrawiam
  • #11 3102588
    piroaa
    Poziom 11  
    Cytat:
    no o czymś takim to raczej wolałbym niemyśleć

a to czemu przecież realizacja mało skomplikowana a jaki efekt :P
  • #12 3109027
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Zrób sobie prosty regulator temperatury na Atmelu. Zadawanie temp. i odczyt wraz z rejestracją w aplikacji na PC poprzez RS232 albo usb. Razem z profesjonalnie wytrawioną płytką nie będzie chyba droższy niż 50-60zł.
  • #13 3113487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3146605
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Prosty, tani, użyteczny byłby zamek szyfrowy z zamkiem elektromagnetycznym:)
  • #15 3168621
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    zrob zerar z timerem data kalendarzem, alarmem itd. albo auto alarm, wszystko na atmelu
  • #16 3169020
    chszanek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    mój pomysł :

--GPS LOGER z LCD ---

urządzenie co sekundę zapisuje pozycję na karcie SD w postaci pliku TXT w facie 16 w kodzie NMEA , jednocześnie co około 5-10 sekund wyświetla na LCD (2x16 znaków) pozycję prędkość wysokość.
    .
    .
    .
    .
    Ja coś takiego zrobiłem korzystałem z info z sieci jak i niektórych bibliotek ( np: zapis na kartę SD). Projekt nie jest trudny tylko troszkę czasu trzeba poświęcić i płytkę zaprojektować. Należy tylko wziąć pod uwagę koszt, który wynosi około 250 zł.

POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy propozycji projektu z zakresu języków programowania i elektroniki, który łączyłby część hardware i software, z możliwością sterowania urządzeniem z poziomu komputera. Autor poszukuje pomysłu na niedrogi, niezbyt skomplikowany, a jednocześnie praktyczny projekt. W dyskusji pojawiły się różne sugestie, m.in. implementacja algorytmu DES na mikrokontrolerze Atmel jako sprzętowy koder/dekoder, budowa ramienia robota lub robota kroczącego z omijaniem przeszkód i linią czarną, prosty regulator temperatury z interfejsem RS232 lub USB do komunikacji z PC, domowa stacja meteorologiczna z wyświetlaczem i automatycznym sterowaniem oknami oraz zasłonami, zamek szyfrowy z elektromagnetycznym zamkiem, zegar z timerem, kalendarzem i alarmem, autoalarm oraz GPS logger z wyświetlaczem LCD i zapisem danych na kartę SD w formacie NMEA. Projekty te bazują głównie na mikrokontrolerach Atmel, wykorzystują interfejsy komunikacyjne takie jak RS232, USB, karty SD oraz moduły GPS. Koszty realizacji proponowanych projektów wahają się od około 50-60 zł do około 250 zł. Dyskusja podkreśla potrzebę wyboru projektu, który będzie jednocześnie edukacyjny i praktyczny, z uwzględnieniem dostępności komponentów i własnych umiejętności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA