logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Pomysł] Projekt zegara z budzikiem i termometrem na Atmega lub PIC16F84

Digitron 27 Gru 2008 12:55 2555 3
REKLAMA
  • #1 5907756
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam :D

Przyszedł mi kilka dni temu do głowy pomysł zabrania się w końcu za uC ;] i zrobienie zegarka z budzikiem i termometrem xD Więc poszukuję projektu, a moje założenia są takie:

LCD 2x16
    Atmega*, PIC16F84, AT90S2313 (2 ostatnie posiadam) - któryś z tych uC wykorzystam
    2 lub 1 DS18S20
    i DCF?

Zastanawiałem się nad projektem kolegi mirekk36 Link lecz odstraszają mnie płytki 2-stronne i te klimaty :D

Komentarze typu "Hmmm... Google.pl", "Poszukaj...", "Kolejny nabijacz postów..." lub cytowanie mojego podpisu NIE SĄ mile widziane i proszę owych nie umieszczać!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5907948
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 839
    2 stronna płytka :) co za problem przeprojektować na 1 stronna? fakt bedziesz miał trochu roboty ale efekt ;) ewentualnie możesz zrobić taki zegarek sam ;) zrobisz schemat płytke ściagniesz jakiś w miarę gotowy program pozamieniasz odpowiednio porty i gotowe :)
  • REKLAMA
  • #3 5908399
    liba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Wiesz... w zasadzie nie wiadomo czego oczekujesz od forumowiczów. Taki zegarek da sie zrobić na każdym procku który ma odpowiednią ilość nóżek, a płytki dwustronne nie sprawiają zbyt wielu kłopotów nawet początkujacym. Jak będziesz miał konkretne problemy/prośby i nie znajdziesz pomocy na elektrodzie/w googlach wtedy pytaj.
  • #4 5908950
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    liba -
    Digitron napisał:
    ...Więc poszukuję projektu, a moje założenia są takie:...

mkpl
    - ja niestety zaczynam zajmować się uC ;] więc na razie szukam jakiegoś projektu w miarę gotowego, później może bym się pouczył Assembler'a i coś pobawił się w kodzie owego zegarka, miałbym na czym testować... ;]

Co do przeprojektowania płytki hmmm? Za duża robota :[ Chyba że jakiś program zrobi to za mnie :] Bo w sumie do tej pory pracowałem na papierze i ołówku :)
REKLAMA