logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell gx150 jaka grafika? Czy są przejściówki na AGP?

marwis 08 Paź 2006 11:15 1688 6
REKLAMA
  • #1 3096304
    marwis
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam, mam drobne pytanie dotyczące grafiki w wyżej wymienionym kompie. Otóż wiem, że aby założyć grafikę na AGP trzeba mieć kartę z niskim profilem, ale jest tam przejściówka na PCI. Czy są takie przejściówki ale na AGP??? Z góry dzięki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3096338
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Jaka przejściówka na PCI? Masz 1 gniazdo PCI przedłużone, dzięki któremu można włożyć adapter i na leżąco mieć gniazda ISA, 1 normalne PCI i AGP bodajże x4. Mam GeForca 6200?(bodajże) niskoprofilowego na AGP i chodzi
  • REKLAMA
  • #3 3096379
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wygląda na to, że twój komputer posiada zintegrowaną grafikę na INTEL 815 i nie posiada złącza AGP.
    Przejściówki PCI-> AGP nie istnieją.
    Musisz zadowolić się istniejącą grafiką lub wymienić płytę główną.
  • REKLAMA
  • #4 3097265
    marwis
    Poziom 11  
    Żle mnie zrozumieliście. Chodzi o to, że jest ten adapter do PCI i owszem mógłbym tam założyć pełnowymiarową kartę ale chodziło mi czy istnieją takie adaptery które "przedłużały by" złącze AGP i zamiast adaptera PCI miałbym AGP. Zresztą wydaje się najbardziej sensownym wyjściem znaleźć jakąś kartę o niskim profilu....
  • #5 3097358
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Nie ma niczego takiego co z magistrali PCI zrobi magistralę AGP.
  • #6 3097419
    marwis
    Poziom 11  
    Sorki, ale zamykam temat bo albo bardzo niezrozumiale piszę albo niektórzy niedbale czytają. Pytanie było proste: Skoro mam w DELLu (dotyczy tylko tych którzy wiedzą jak wygląda w środku GX150) adapter po podpięciu którego mam 2 gniazda PCI leżące w poziomie, to czy istnieje adapter który po wpięciu w gniazdo AGP pozwalał by mi na umieszczenie wpoziomie karty AGP normalnych rozmiarów (w gx150 istnieje możliwość wpięcia tylko karty z niskim profilem). Dziękuję !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3097564
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Są takie adaptery (nareszcie napisałeś zrozumiale) nazywa się to AGP Riser, jest rzadko dostępne (ostatni raz widziałem to na allegro gdy sam sprzedawałem w styczniu) i praktycznie wszystkie kładą karty w stronę przeciwną do procesora, więc w stronę zasilacza w GXach, a tam pełnowymiarówka się nie zmieści.

Amen.

Podsumowanie tematu

✨ W komputerze Dell GX150 występuje adapter PCI umożliwiający montaż kart niskoprofilowych, jednak płyta główna nie posiada natywnego złącza AGP, a grafika jest zintegrowana na chipsecie Intel 815. Nie istnieją przejściówki konwertujące magistralę PCI na AGP. Pytanie dotyczyło istnienia adaptera (riser) AGP, który pozwoliłby na montaż pełnowymiarowej karty AGP w pozycji poziomej, co jest ograniczone przez obudowę GX150. Takie adaptery AGP Riser faktycznie istnieją, jednak są rzadko dostępne i zwykle układają kartę w stronę zasilacza, gdzie w GX150 brak miejsca na pełnowymiarową kartę. W efekcie jedynym rozwiązaniem jest użycie karty AGP niskoprofilowej lub wymiana płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA