logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś miał do czynienia z DELL OPTIPLEX GX260 P4 1.8 GHz?

cdtomekr 17 Gru 2006 21:25 2295 4
REKLAMA
  • #1 3342589
    cdtomekr
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, chce kupić kompa DELL OPTIPLEX GX260 P4 1.8 GHz 256MB 20GB http://www.allegro.pl/item150230691_dell_optiplex_gx260_p4_1_8_ghz_256mb_20gb_od1pln.html i mam pytanie czy może ktoś miał do czynienia z nim chodzi mi o rozbudowanie go a głównie grafiki ma zintegrowaną i jak dołoże mu na AGP czy będzie mu działała i nieraz Delle mają jakieś swoje patenty że złącza mogą się różnić od standardowych. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3342878
    zielak_18
    Poziom 11  
    Standard AGP jest taki sam i niezależnie od producenta płyty głównej i karty graficznej powinny do siebie pasować i działać bez problemu.
    Mam laptopa Dell Latitude C610 i mimo tego, że nie jest to nowy sprzęt nie mam z nim najmniejszych problemów, wszystko działa tak jak powinno. Z PC-tami della mam do czynienia na uczelni, są to jakieś dell na P3 933.

Osobiście wolałbym kupić jakiegoś innego kompa (składaka) na markowych podzespołach (zwłaszcza płyta główna). Przy podobnej cenia byłby napewno wydajniejszy i o podobnej jakości wykonania. Ale miałby napewno wieksze możliwości modyfikacji. Ale to tylko maje zdanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5652242
    marcini3
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Właśnie zakupiłem della GX260 z dokładnie takimi samymi parametrami komp OK ma port AGP i działa bez problemu ale 4x. Tylko nie mogę sterowników znaleźć w necie:( może ma ktoś??)
  • REKLAMA
  • #5 5653659
    Pingwin Wielki
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Delle z serii GX to dobry sprzęt, trwały i "trudny do zarąbania" (sam mam i używam modele GX150 i GX260), ale sugeruję zwrócić uwagę na jeden szczegół...

Po kupnie kompa otwórz obudowę i przyjrzyj się kondensatorkom elektrolitycznym umieszczonym w okolicach procesora (tam gdzie są przetwornice napięcia na płycie głównej). W poleasingowych Dellach (ale nie tylko, dotyczy to także innych marek) zdarzają się "wysadzone" kondensatorki. Początkowo komputer działa, ale albo jest mało stabilny (częste "niebieskie ekrany"), albo kilka miesięcy później "zdycha" w tajemniczych okolicznościach.

Taki wysadzony kondensatorek można poznać po łepku: W dobrym kondensatorze łepek jest płaski (czasem są na nim wyżłobienia w postaci litery "K" lub "X", ale to jest OK). Natomiast w kondensatorku wadliwym łepek jest wyraźnie wypukły, jakby coś rozsadzało go od środka. Czasem w miejscu wyżłobienia pojawiają się niewielkie ślady rdzy. Takie kondensatorki należy jak najszybciej wymienić. Nie jest to droga inwestycja (kilka złotych w sklepie z częściami elektronicznymi, tylko trzeba podać pojemność kondensatora, dopuszczalne napięcie i że "to do komputera", aby wybrali lepsze jakościowo). Przelutowanie to dla średnio zaawansowanego elektronika bułka z masłem. A komputer od razu zyskuje na trwałości i niezawodności.
REKLAMA