logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Siemens Nixdorf MCM1755 - przegrzewający się tranzystor 2SC5251 po wymianie

Jaco 08 Paź 2006 12:09 993 5
REKLAMA
  • #1 3096466
    Jaco
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Nie uruchamiał sie wcale, znalazłem uszkodzony tranzystor 2sc5386,nie miałem akurat takiego i wstawiłem o podobnych parametrach 2sc5251,znalazłem tez kondensator elektrol. uszkodzony i go wymienilem,szukalem w pobliżu tego tranzystora uszkodzonych rezystorow i kondensatorów, nic nie znalazlem wiecej. Po podstawieniu monitor rusza,ale strasznie sie grzeje ten tranzystor,no i szybko trzeba wyłączyc.Nie przepala sie tranzystor. Czy jak kupię oryginalny tranzystor nie będzie efektu grzania się?
  • REKLAMA
  • #2 3096475
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 416
    A jak się grzeje?? w monitorach to spokojnie 70° może mieć i nie padnie..to nie TV gdzie częstotliwość wynosi 15kHz....tutaj są 60kHz i więcej bo to 17" jeżeli działa i obraz ok to włączyć i czekać na efekt...napewno nie padnie Ci :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3096619
    Jaco
    Poziom 13  
    grzeje się za bardzo,aż parzy po 10 sekundach pracy,raczej tak mocno sie nie grzeja,bo naprawiałem kiedys 17-calowy.Wysokie napięcie staruje,ale obrazu nie widać,dioda świeci się ciągłym światłem.Wyłaczyłem zaraz,bo za ciepły był.Jeszcze w poniedziałek nad nim posiedze,albo we wtorek,jak bede miał czas.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3101530
    Jaco
    Poziom 13  
    niestety nic nie pokazuje sie.Teraz nie wiem,czy mam kupic oryginalny tranzystor.Czy to cos da?
  • #6 3101570
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 416
    Lepiej zrób taki test...weź żarówkę 60W albo 40...jaką tam masz :), odlutuj tranzystor odchylania i wlutuj w miejsce emitera i kolektora tą żarówke...włącz monitor najpierw bez podpiętego komputera...powinna się lekko żażyć a napięcie to ok. 50-60V na niej...potem powtórz doświadczenie tyle że z podlączonym komputerem (i oczywiście komp włączony ;) ) napięcia powinny skokowo się zmieniać...od właśnie tego 50V do 130V albo więcej, zależy jaka częstotliwość odświeżania...jak to masz ok to jest dobrze, bo działa regulator B+...co do braku obrazu dziwna sprawa....a z grzaniem tranzystora....może szukaj innego. Powiem tak, robiąc ostatnio TV po kimś miałem tranzystor BUH517 wstawiony i on się grzał tak że radiatora się nie dało utrzymać po chwili...ale naszło mnie by wstawić najzywklejszy BU2520DF, czyli z oporem E-B i co?? radiator zimny..odkręciłem z ciekawości tranzystor i puściłem bez blachy, okazało sie że jest tylko ciepły....więc widzisz jakie ma znaczenie typ tranzystora :) Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)
REKLAMA