logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kiedy proste a kiedy krosowane kable

kundzios 08 Paź 2006 13:40 45342 5
  • #1 3096795
    kundzios
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Witam
    Zakladam sobie siec w domu i czytam w roznych tematach ze raz stosuje sie kabel skrosowany raz prosty(oczywiscie skretke) kiedy i gdzie sie to stosuje??
    Mam w tej chwili polaczony komputer z komputerem i nie wiem jakim kablem bo w sklepie powiedzialem ze 2 kompy bezposrednio, a zamierzam zastosowac router z modemem adsl i switchem i polaczyc te kompy(i jeszcze kiedys 2 kolejne) i pogobilem sie jak je polaczyc jakim kablem. Na jednym z kabli wychodzacym z tego switcha zamierzam zastosowac rozgaleznik jakis switch lub hub bo nie chce puszczac 2 kabli obok siebie poniewaz 2 kolejne kompy sa daleko od pierwszego(obok pierwszego stoi switch) oto schemat
    kiedy proste a kiedy krosowane kable
  • Pomocny post
    #2 3096975
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jeżeli komputery mają być podłączone bezpośrednio to stosuje się skrosowane kable. (ale na twoim rysunku nie ma połaczonych bezpośrednio komputerów).
    Do innych połaczeń stosuję się proste kable (chociaż niektóre routery potrafią rozpoznać skrosowany kabel i go obsługiwać)
  • Pomocny post
    #3 3097007
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Ogólnie
    - prosty - urządzenia różnego typu np. komputer-switch,
    - skrosowany - urządzenia tego samego typu - np. komputer-komputer, switch-switch

Współczesne switche same rozpoznają jakie urządzenie jest podłączone (auto MDI-MDIX), więc krosowany przewód potrzebny jest tylko do połączenie komputer-komputer.
  • #4 3097663
    kundzios
    Poziom 19  
    czyli w moim schemacie wszystkie kable maja byc proste,
    a co z tym polaczeniem switch switch? tam ma byc skrosowany kabel??
  • #5 3097677
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Jeśli masz switch z funkcją auto MDI-MDIX to nie ma znaczenia jaki będzie przewód.

Jeśli są to switch'e bez tej funkcji to przewód między nimi musi być krosowany.

Wydawało mi się, że poprzednim razem wystarczająco jasno to napisałem.
  • #6 3108044
    kundzios
    Poziom 19  
    po prostu lubie byc pewny

dzieki wszystkim za pomoc
REKLAMA