logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LAN, kross, podział internetu. Jaki kabel będzie potrzebny?

Malek 16 Mar 2006 07:07 2112 9
  • #1 2420046
    Malek
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam!

Mam 2 pytania odnośnie sieci lan a mianowicie:
    pyt. 1) czy moge połączyć net za pomocą krosu czy musze mieć nie krosowany??
    pyt. 2)czy moge rozdzielić go internet na 2 urzytkowników??
  • #2 2420130
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    1: nie napisales co laczyc, czy kros czy nie zalezy co laczysz z czym,
    2: wszystko da sie podzielic
  • #3 2420473
    qlx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    komputer z gniazdem możesz łączyć zarówno kablem krosowanym jak i prostym, natowmiast aby podzielić net na 2 kompy musisz komputery połączyć ze sobą kablem krosowanym.
  • #4 2420751
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    qlx napisał:
    komputer z gniazdem możesz łączyć zarówno kablem krosowanym jak i prostym

Tu sięnie zgodzę. Nie wszystkie urządzenia mają wykrywacz krosu i wbudowany inwerter. Większoć routerów ma takie coś, ale już ze switchami, szczególnie prostszymi i starymi tak nie jest. Mogą sie znaleść modele, które nie odwrócą ci sygnału kros<>prosty. Przynajmniej ja miałem kiedyś takie kłopoty ze starym planetem. Działał tylko na prostych.

Zawszemozesz sobie kupić małą kostkę-inwerter, dorobić do niej 30cm kabla UDP i albo pszuczać sygnał bezpośrednio kablem prosty, albo przekształać ja przez inwerter na kross w zależności od potrzeb. Kostka kosztuje 3zł, za kabel zapłacisz drugie 3.
  • #5 2421085
    qlx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najprawdopodobniej masz racje, ja podłączałem kompa do netu kablem krosowanym w sieci blokowej i nie wiem jakim sprzętem dysponował dostawca sieci. w każdym razie działało. ale w razie wątpliwości lepiej kupić kabel prosty lub przejściówke.
  • #6 2425834
    Malek
    Poziom 21  
    halif masz racje o to mi biegało. hodziło mi o tom kosttke gdzie dzieli się ona tylko na 2 kompy o modemu( go internet jest modem z tależem i konwem modem ma wyjście lan i tam zamieżam podłączyć tą kostke na 2 kompy). nie wiem może już odpowiedzieliście na pytanie ale zadam je jeszcze raz mam tą kostke i czy z tej kostki ma iść kabel krosowany czy normalny??
  • #8 2426306
    Malek
    Poziom 21  
    odpowiadaj na pytania (ty ostatyni co wysłałeś) a po zatym kolego ja jóż to widziałem
  • #9 2427263
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Malek napisał:
    halif masz racje o to mi biegało. hodziło mi o tom kosttke gdzie dzieli się ona tylko na 2 kompy o modemu( go internet jest modem z tależem i konwem modem ma wyjście lan i tam zamieżam podłączyć tą kostke na 2 kompy). nie wiem może już odpowiedzieliście na pytanie ale zadam je jeszcze raz mam tą kostke i czy z tej kostki ma iść kabel krosowany czy normalny??

Przeczytaj tą odpowiedź, zastanów się nad nią. Teraz, jeżeli chcesz uzyskać odpowiedź, to napisz ją jeszcze raz, ale tak, aby można ją było zrozumieć. Ja nic nie zrozumiałem, chociaż naprawdę miałem szczerą wolę Ci pomóc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące doboru kabla sieciowego do połączeń LAN oraz możliwości podziału internetu na dwóch użytkowników. W przypadku łączenia komputera z gniazdem sieciowym można użyć zarówno kabla krosowanego, jak i prostego, jednak do połączenia dwóch komputerów bezpośrednio potrzebny jest kabel krosowany. Nie wszystkie urządzenia sieciowe mają funkcję automatycznego wykrywania typu kabla (Auto MDI/MDIX), co może powodować problemy z kompatybilnością, zwłaszcza w starszych switchach. W takich sytuacjach można zastosować inwerter sygnału (kostkę-inwerter) wraz z krótkim kablem UDP, co pozwala na konwersję sygnału między kablem prostym a krosowanym. Podział internetu na dwóch użytkowników można zrealizować poprzez odpowiednie urządzenie rozdzielające sygnał (kostkę), którą podłącza się do modemu z wyjściem LAN. W takim przypadku kabel wychodzący z kostki powinien być krosowany, aby zapewnić prawidłową komunikację między urządzeniami. Przykładowo, użytkownik miał doświadczenia z problemami kompatybilności kabla w starszym switchu marki Planet, który działał tylko z kablem prostym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA