logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zrozumieć konstrukcję zasilacza we wzmacniaczu lampowym EL34?

taboret1 09 Paź 2006 15:08 2024 3
REKLAMA
  • #1 3100157
    taboret1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Znalazłem gdzieś kiedyś estradowy wzmacniacz lampowy wyglądem przypominający head'a gitarowego. W stopniu mocy siedzą 4x EL34. Ponieważ jego konstrukcja jest dość dziwna przez co wzmacniacz nie jest funkcjonalny zabrałem się za jego przeróbkę na właśnie wzmacniacz gitarowy. Pomyślałem że stopień mocy i zasilacz zbyt wielu przeróbek wymagał nie będzie więc ich chyba nie ruszę, ale konstrukcja zasilacza nie do końca jest dla mnie zrozumiała. Schemat poniżej. Rozumiem, że siatki drugie lamp mocy wymagają zasilania dość dobrze odfiltrowanym napięciem- odpowiada tu za to filtr CLC- 64uF, dławkik, 50uF. Napięcie prądu którym zasilany jest ten obwód z prostownikiem to 310V. Napięcie na anodach lamp powinno być wyższe niż siatkach, dlatego do poprzedniego obwodu podłączony jest biegun ujemny prostownika do którego podłączone jest uzwojenie 115V. Napięcie uzwojenia wykorzystanego do zasilania siatek wynosi więc 310V, a do anod 425V. Jak wygląda natomiast filtracja napięcia anodowego? Z tego co wnioskuję odpowiedzialny jest za to m.in. elektrolit 47uF łączący oba obwody. Jaką rolę i w jaki sposób on spełnia?
    Załączniki:
    • schemat.jpg (54.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3100213
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Napięcie anodowe jest filtrowane przez szeregowo połaczone 2 kondensatory: 47uF i 50uF. Ponieważ pobór prądu przez siatki drugie jest mały, więc napięcie dla U2 jest dobrze odfiltrowane przez układ C-L-C. Jest to o tyle słuszne rozwiązanie, że elektrolitów na napięcia powyżej 500V się nie spotyka w handlu. Z punktu widzenia Ua to na wyjściu tego napięcia "wisi" do masy elektrolit 24uF.
  • REKLAMA
  • #3 3105054
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Troche mało / te 24 uF/. Ale jeśli nie ma słyszalnego przydżwięku to zostaw. Natomiast gdyby był- to dołóż pojemności po 47uF/450 do każdego z 3 kondensatorów równolegle.
  • #4 3107574
    taboret1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No trochę buczał ten wzmacniacz w oryginalnej postaci. Ale nie wiem czy to może nie wina obwodów wejściowych, zresztą zobaczymy po przeróbce, jakby co to pożyczę oscyloskop i będę sprawdzać. Dzięki za odpowiedź:)
REKLAMA