logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W PHILIPS 29PT8507/12 kineskop świeci mi jasno zielono.

wieslaw99 09 Paź 2006 17:55 1512 6
REKLAMA
  • #1 3100683
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    W PHILIPS 29PT8507/12 kineskop świeci mi jasno zielono.Przy włączeniu
    przez chwilę jest O.K. póżniej zaczyna migotać aż wreszcie świeci bardzo
    jasno zielono,trafo zaczyna głośniej pracować aż do wyłączenia się telewizora.Wymiana powielacza nic nie dała.Podczas jasności widać prążki
    na kineskopie.Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3100796
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Witam!Sprawdż płytkę kineskopu CRT a szczególnie tor zielony może masz zimne luty.Jak nic to nie pomoże to odłącz sterowanie końcówek na CRT.Jeżeli kineskop przestanie świecić na zielono i będzie ciemny to masz uszkodzoną matrycę.Zmierz jeszcze czy na CRT końcówki mają zasilanie ok.180V.Pozdrawiam Zygik.
  • REKLAMA
  • #3 3102526
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Czy przed wymianą trafopowielacza były takie same objawy?
    Regulacja G2 po wymianie?
    Można poczytać pierwszy temat na tej stronie"diagnozowanie kineskopów i wzmacniaczy".
  • REKLAMA
  • #4 3103469
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Sprawdzałem płytkę kineskopu wszystko O.K. napięcia
    CRT końcówki mają zasilanie 180V do momentu
    gdy wpadnie w zieleń wtedy napięci spada do 0V.
    Przed wymianą trafopowielacza było to samo.
  • REKLAMA
  • #5 3103472
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    przykre ale prawdziwe to siada kineskop. Miałem tak kilkakrotnie w philipsach.
    Można go przestrzelić czasem pomaga!
  • #6 3105340
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Chyba wykonać regenerację elektroniczną czyli tzw.reaktywację za pomoca odpowiedniego przyrządu żeby nie uszkodzić do końca tego kineskopu.Pozdrawiam Zygik.
  • #7 3113239
    wieslaw99
    Poziom 23  
    To jednak kineskop,klijent zrezygnował.
    Ukłony dla wszystkich za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 29PT8507/12 kineskop świeci jasno zielonym światłem po krótkim okresie prawidłowej pracy, następnie zaczyna migotać, a transformator zwiększa głośność pracy aż do wyłączenia urządzenia. Wymiana trafopowielacza nie rozwiązała problemu. Objawy wskazują na uszkodzenie kineskopu, co potwierdzają spadki napięcia zasilającego CRT z 180V do 0V w momencie pojawienia się zielonego światła. Na kineskopie widoczne są prążki podczas jasności. Zalecane jest sprawdzenie płytki kineskopu, szczególnie toru zielonego i zimnych lutów, a także odłączenie sterowania końcówek CRT w celu weryfikacji matrycy. Możliwa jest regeneracja elektroniczna kineskopu (reaktywacja) za pomocą specjalistycznego przyrządu, jednak w praktyce często konieczna jest wymiana kineskopu. W tym przypadku klient zrezygnował z naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA