logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800BB po 10 min pracy zaczyna "cykać"-błąd SMART

whilliam 09 Paź 2006 18:14 1929 14
  • #1 3100765
    whilliam
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam !

Mój problem polega na tym, że dysk:
    WD800BB - 32CAA0
    dziwnie się zachowuje. Jest wykrywany w biosie, pod windowsem normalnie pracuje, ale po 10 min pracy zaczyna "cykać", silnik przestaje pracować po czym włącza się od nowa.
    Podczas tych anomali teoretycznie operacje kopiowania bądź inne trwają nadal. Ze względów bezpieczeństwa zaraz po wystąpieniu anomali wyłączam zasilanie, więc nie wiem jak długo owe operacje by trwały.

W programie diagnostycznym do WD, przed jakimkolwiek skanem wyskakuje błąd SMART, niby za dużo błędów logicznych. kiedy zaczynam wykonywać skan smarta, nie zostaje on skończony.
    Próbowałem wyzerować dysk, ale w trakcie zaczęło się "cykanie" więc przerwałem operację powerem.

Czy ktoś wie w czym tkwi problem i jak go naprawić ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• #2 3100810
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, prawdopodobnie wina zasilacza. Podaj markę i model zasilacza oraz zmierz miernikiem napięcia pod obciążeniem.
  • #4 3100989
    whilliam
    Poziom 13  
    dzięki za pomoc, zaraz biore miernik w dłoń i zobaczymy co ta puszka jest warta
  • #5 3101809
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Niewykluczone bad sektory na powierzchni talerzy . Wykonaj zerowanie , a później REEMAP w Victorii , MHDD , czy WDClear .
    Oczywiście wcześniej zgraj dane .
    Pozdrawiam .
  • #6 3102895
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Proponuję wyczyścić dysk specjalnym programem usuwającym tablice możliwie wszystko, po tym programie dysk jest goły dane na nim są nie do odzysku. Wtedy założyć nowe partycje i działać.
    Jutro go wrzuce na forum, najpierw go znajdę.
    OK
  • #7 3103205
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Podstawa to wymiana zasilacza.

Nastepnie zgrac u qmpla dane i potraktowac dysk HD Tunem,zeby przekonac sie czy sa Bad Sectory a te "mozna" usunac HDD Regeneratorem.

Pozdro
  • #8 3104070
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    To co mowicie o zasilaczu jest mozliwe ale dysk zaraz by się rozkrecil..

Mam Fujitsu 20 GB który chodzi około 15 minut po czym sie wylącza i zaczyna "skrzypieć" silnikiem.
    I wiem ze to powoduje elektronika dysku lub sam silnik bo proba na zamrażacz nie dała żadnego rezultatu.

Przypadek padajcej elektroniki w WD 80 BB tez mam bo u mam efekt "braku dostepu do dysku" do tego w menedzerze urządzeń jest wykrzyknik w kontlorerze IDe pod który jest podłączony ten dysk..
  • #9 3104105
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    @Kwazor:Rozkrecil sie?Nie rozumiem

Mialem juz na dwoch zasilaczach zamiast 12V 13V i objaw byl ten sam.Dysk robil pik,tak jakby ktos wyciagnal wtyczke z zasilaniem,brak dostepu do partycji.

Przesiadka na Tagana i swiety spokoj.PRECZ Z CHINSKIM FAJANSEM

Oczywiscie nie twierdze,ze mam racje.Moze ja ma Kolega.Tak czy siak zasilacz nalezy skontrolowac

@whilliam:Co z tymi napieciami?

Pozdro
  • #10 3106553
    whilliam
    Poziom 13  
    Niestety to nie napięcia. Sprawdzałem dysk pod kilkoma zasilaczami i było to samo (miernika nie mam przy sobie). Elektronika...mam nadzieje ze nie bo ciężko jest dorwać dobra elektronike do wd800. Jakies inne propozycje ??
  • #11 3107722
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    whilliam napisał:
    Jakies inne propozycje ??

Wykonałeś test w MHDD , lub Victorii . Nic o tym nie piszesz i coś mi mówi że nie , a oczekujesz dalszych porad . Będzie czas na inne sugestie/propozycje po tym teście .
    Pozdrawiam .
  • #12 3108625
    sch83
    Poziom 13  
    Ja myśle że kolega ma badsektory na dysku
  • #13 3109308
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Wystartuj kompa z dyskietki startowej systemowej potem odpal program który do tych dysków jest specjalny i go uruchom.
    Po tym możesz dysk podzielić na partycje fdiskiem i sformatuj wszystko.
    Po sformatowaniu wgraj system.
    Powodzenia.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie zamieszczać plików ogólnie dostępnych na Elektrodzie w formie załączników!
    Należy podać link do załącznika jak poniżej załącznik zostaje skasowany!

Download:
    MKBT v2.0
  • #14 3109992
    whilliam
    Poziom 13  
    Mam nadzieję, ze się uda z tym programem. Dzięki za radę.
  • #15 3110743
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    whilliam napisał:
    Mam nadzieję, ze się uda z tym programem. Dzięki za radę.

Kolego drogi piszę juz ostatni raz w twym temacie . Nadal nie słuchasz porad . Naprawa boot sektora nic ci nie da . Masz prawdopodobnie na dysku zbyt dużo badów ( może nawet za dużo badów fizycznych ) i to one uszkodziły ci tablicę SMART . Jeżeli wykonasz zerowanie , a później Reemap w np. Victorii , to być może jeszcze podratujesz ten dysk . Inaczej tylko złudzenia ci pozostały .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD800BB (32CAA0) po około 10 minutach pracy zaczyna wydawać charakterystyczne "cykanie", a silnik przestaje działać i uruchamia się ponownie, mimo że operacje kopiowania teoretycznie trwają dalej. Program diagnostyczny WD zgłasza błąd SMART związany z nadmierną liczbą błędów logicznych, a skan SMART nie jest w stanie się zakończyć. Próba zerowania dysku została przerwana z powodu pojawiającego się "cykania". W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny: wadliwy zasilacz (zalecane pomiary napięć pod obciążeniem), obecność bad sektorów na powierzchni talerzy, uszkodzenie elektroniki dysku lub silnika. Zalecano wykonanie zerowania i remapu za pomocą narzędzi takich jak Victoria, MHDD lub WDClear po wcześniejszym zabezpieczeniu danych. Sugerowano także użycie programów do regeneracji dysku, np. HDD Regenerator, oraz całkowite wyczyszczenie dysku specjalnym oprogramowaniem usuwającym tablice partycji. Wskazano, że naprawa boot sektora nie rozwiąże problemu, jeśli dysk ma zbyt wiele bad sektorów, które uszkodziły tablicę SMART. Ostatecznie, jeśli testy wykryją liczne bad sektory, dysk może być nie do uratowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA