logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800BB-00DKA0 - Raw Read Error Rate w SMART, czy dysk jest bezpieczny?

czuga 19 Lut 2006 23:48 2720 17
  • #1 2324317
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam,

Wpadl mi w rece dysk WD800BB-00DKA0 (WMAHL3633385). Jak sie okazalo SMART dysku zwraca informacje o bledzie dla atrybutu Raw Read Error Rate. Jest to zarazem jedyna przekroczona dopuszczalna wartosc parametrow SMART'a.

Spotkal sie juz ktos moze z takim wariantem oraz orientujecie sie moze jak dlugo jeszcze ten dysk pociagnie? Jak bardzo ryzykowne jest nagrywanie danych na ten dysk?

Niestety 3-latnia gwarancja juz minela.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2324340
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Nie przejmowałbym się tym. Ja mam ten błąd już od 6 lat i to w liczbie ok 67 milionów i dysk działa pięknie. Również bardzo często widuję go w innych dyskach w ilościach tysięcy do milionów i też żadnych problemów.
    Inna sprawa, że caviary to straszne padaki i nie wziąłbym go nawet za pół ceny, ale to twoja decyzja.
  • #3 2324428
    czuga
    Poziom 23  
    ...ja tez bym nie dal za niego ani 1zl....WD800BB z tego okresu strasznie sie psuly, jednak dostalem za darmo, wiec wzialem...od przybytku glowa nie boli, a dysk dziala i w sumie jest poki co OK. Jak narazie wartosc parametru Raw Read Error Rate SMART'a utrzymuje sie na poziomie 109 (graniczna dopuszczalna podana jest 53).
  • #4 2324502
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Diagnostykę WD odpalałeś? Jeżeli nie, to proponuję to zrobić.
    http://support.wdc.com/download/index.asp
  • #5 2325342
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Cytat:
    Raw Read Error Rate SMART'a utrzymuje sie na poziomie 109

I w czym problem? Taka wartość jest jak najbardziej OK! i nie ma powodów do zmartwień. Ten parametr mówi o częstotliwości występowania błędów odczytu z talerzy. W miarę zużywania się części mechanicznych wartość parametru wzrasta, w 3 letnich dyskach wartość rzędu kilku TYSIĘCY nie jest niczym co może niepokoić. Dopiero wartość rzędzy KILKUNASTU tysięcy może być powodem do niepokoju.

Aktualnie pracuję na dysku w którym ten atrybut ma wartość: 45356517
  • #6 2328565
    czuga
    Poziom 23  
    ...wlasnie, jezeli wartosc 109 dla tego paramteru SMART'a jest jak najbardziej OK to dlaczego oprogramowanie WD (Data Lifeguard Diagnostic) wskazuje, ze nie jest OK? Ponadto zaden test z powzyszego oprogramowanie nie przechodzi.

1) Przy opcji QUICK TEST dostaje komunikat:

Cytat:
    Status code = 03 (Fatal or unknow error), Failure Checkpoint = 66 (Reserved File Test) SMART self-test did not complete on drive.

2) Przy opcji EXTENDED TEST dostaje komunikat:
    Cytat:
    To many bad sectors detected!

...i koniec, nie konczy nawet testu...

Z drugiej strony macie racje, dysk dziala.
    Mozecie polecic jakies programy do odznaczania bad sectorow na dysku?

Pozdrawiam
  • #7 2328676
    Robert B
    Poziom 43  
    Uwierzyłbym raczej testowi producenta. Robiłeś Dosowym czy Windowsowym?
  • #8 2328999
    czuga
    Poziom 23  
    ....Windows'owym, aczkolwiek nie powinno to miec chyba wplywu na ywnik testu...przynajmniej tak mi sie wydaje. Chyba, ze DLGDIAG pod DOS inaczej dziala...

Pozdrawiam
  • #9 2330730
    mat_ed
    Poziom 43  
    Dla każdego dysku jest inna wartość krytyczna tego parametru ustalona przez producenta. Jednak nadal twierdzę iż ta wartość która jest u Ciebie jest jak najbardziej OK. Aha jeszcze jedno ważne jest aby przy raporcie S.M.A.R.T nie sugerować się tym co pisze na końcu czyli "zawsze w normie, pozytywnie itd."
    Poszukam innych raportów S.M.A.R.T tego modelu wtedy coś więcej napiszę.

Cytat:
    Uwierzyłbym raczej testowi producenta...

Słuszna uwaga, tylko tak jak wcześniej pisałem nie ma co sugerować się "diagnozami" typu (OK, zawsze pozytywnie...)
  • #10 2331688
    czuga
    Poziom 23  
    Cytat:
    Słuszna uwaga, tylko tak jak wcześniej pisałem nie ma co sugerować się "diagnozami" typu (OK, zawsze pozytywnie...)

...dla scislosci, DLGDiag nie podaje wartosci w postaci OK, pozytywanie...tylko wartosc. W moim przypadku wyglada to tak:
    Raw Read Error Rate - Value: 194; Thresh: 51; Worst: 1

...byc moze ta wartosc jest OK, ale wyraznie nie dla tego konkretnego dysku. Posiadam dwa dyski WD800JB i z nimi jest wszystko w porzadku. Pomimo ze maja juz ponad 3 lata parametry mieszcza sie w ustalonych przez WD widelkach.

Czy ktos z Was orientuje sie co jest w takim razie uszkodzone? Elektronika czy mechanika, talerze...

Znacie moze dobre oprogramowanie do testowania dysku po katem obecnosci bad sector'ow? Uzywam sporadycznie Norton Disk Doctor'a, ale ten przy pustym dysku nie sprawdza powierzchni. Musze zapachac dysk i go puscic, ciekawe czy znajdzie bad sector'y.

Pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe sugestie

...tak w sumie to ciekawa sprawa. Zainstalowalem sobie Everest 2006 Ultimate Edition i ten pokazuje zgola odmienny log ze SMART'a. W Everescie wyglada to nastepujaco:
    C8 -> Write Error Rate : Próg: 51; Wartosc: 1; Najgorsze: 85; Dane: 12802; Prognoza bledu: Nieuchronna utrata danych

...sklonny bylbym wierzyc bardziej aplikacji WD, jednak Everest pokazuje calkiem inny parametr :)
  • #11 2332813
    Robert B
    Poziom 43  
    Zrób jednak test wersją dosową, odpalaną z dyskietki lub płyty. Wykluczysz tym błędy Windowsa. Również stara dosowa wersja NDD potrafi sprawdzać pusty dysk. Nie przepadam za tego typu diagnostyką z poziomu Windows.
  • #12 2332857
    czuga
    Poziom 23  
    Cytat:
    Zrób jednak test wersją dosową, odpalaną z dyskietki lub płyty

...tak wlasnie juz zrobilem, sorry, zapomnialem w ostatniej odpowiedzi dodac....

Wyniki w obu przypadkach sa identyczne. Zastanawia mnie sam fakt iz Everest podaje potencjalne uszkodzenie na innym parametrze SMART'a. Dotad wydawalo mi sie, ze SMART to jakis zunifikowany mechanizm (jednakze odczyt i zapis to dwie rozne sprawy, a tak wlasnie podaje aplikacja WD i Everest).

DOS'owy DLGDiag takze poddaje sie po chwili mielenia dysku, zarowno Quick Test jak i Extended Test.

Tak jeszcze z innej beczki... znacie moze oprogramowanie do zmiany predkosci obrotowej dysku Caviara? Chcialbym zwolnik dysk, strasznie buczy przy 7200obr/min. Udalo mi sie wyciszyc IBM'a Deskstara oprogramowanie Feature Tool dostarczanym przez Hitachi (parametr AAM - Automatic Acoustic Managment). Dysk zwolnil, jednak mi chodzilo o cisze i jest. Ciekawi mnie czy jest podobne narzedzie dla Caviarow. Oficjalnego mi sie nie udalo znalezc, chyba ze zle szukalem.

Pozdrawiam
  • #13 2333518
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    C8 -> Write Error Rate : Próg: 51; Wartosc: 1; Najgorsze: 85; Dane: 12802; Prognoza bledu: Nieuchronna utrata danych

Tutaj się zgodzę. Błędy przy zapisie danych. Sytuacja jest prosta, jeśli wartość jest większa niż 0 to dysk oddaje się na gwarancje lub jeśli już nie ma gwarancji to zbiera się kasę na nowy.
    Jeśli chodzi o bad sektory użyj hdd regeneratora.
  • #14 2333828
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wpisz w tym dziale forum w pole szukaj "WD 800 BB" bez cudzysłowów a znajdziesz moje wypowiedzi na temat tego dysku i SMART.
  • #15 2335202
    Robert B
    Poziom 43  
    czuga napisał:
    ...DOS'owy DLGDiag takze poddaje sie po chwili mielenia dysku, zarowno Quick Test jak i Extended Test.

Tak jeszcze z innej beczki... znacie moze oprogramowanie do zmiany predkosci obrotowej dysku Caviara? Chcialbym zwolnik dysk, strasznie buczy przy 7200obr/min. Udalo mi sie wyciszyc IBM'a Deskstara oprogramowanie Feature Tool dostarczanym przez Hitachi (parametr AAM - Automatic Acoustic Managment). Dysk zwolnil, jednak mi chodzilo o cisze i jest. Ciekawi mnie czy jest podobne narzedzie dla Caviarow. Oficjalnego mi sie nie udalo znalezc, chyba ze zle szukalem...

No to według mnie jasne.
    Niestety rozlatują sie w dysku łożyska i talerze zaczynają mieć bicie - pewnie stąd te błędy przy diagnostyce.
    Przy małym biciu pozycjonowanie głowic jeszcze daje radę - przy większym powoli przestaje :(
    Tak z ciekawości - jaki kod będu zwrócił Dlgdiag?
    http://support.wdc.com/techinfo/general/errorcodes.asp
    Na wszelki wypadek nie trzymaj na nim ważnych danych i obserwuj agonię (może być długa) - jedyna okazja do takiej obserwacji :)
    WD nie wspomina czy ich dyski obsługują AAM więc wątpię abyś coś znalazł.
    Zamiennie, zamocuj tamten dysk miękko i daj te 7200 z powrotem - będzie się krócej męczył :lol:
    Mechanika zawsze będzie wolniejsza od elektroniki więc zmniejszając prędkość obrotową istotnie zmniejszyłeś wydajność dysku - transfer po magistrali ma przy dyskach naprawdę drugorzędne znaczenie. Szybkość mechaniki to podstawa.
  • #16 2336354
    czuga
    Poziom 23  
    Cytat:
    Tak z ciekawości - jaki kod będu zwrócił Dlgdiag?

...wlasnie w tym sek, ze DlgDiag nie potrafi wykonac do konca testu...obie wersje (DOS, Windows) wysypuja sie w trakcie testu, podajac przyczyne zbyt duzą ilosc bad sectorow....

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #17 2336824
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    do testów dysku na obecnośc błednych sektorów dobre sa programy:
    Mhdd, Victoria oraz Hdat2.
    wszystkie działają z poziomu DOS-a
    ciekawa rzecz jest z parametrami SMART-a, zobacz przy okazji co ww. programy mówia o aktualnym statusie SMART-a.
    jesli jest to dysk WD to czemu nie uruchomić na nim programu Check_WD, pokaże co z modułami dysku , czyli jaka kondycja przestrzeni SA w dysku.
    wykonanie zerowania dysku programem firmowym czasami kasuje ( przesuwa ) znalezione błedy i przywraca normalny status dysku.
    zobacz jakie błedy pokazuje np. Mhdd, wykonaj zerowanie dysku ( bez zbędnych testów ) i powtórnie wykonaj skanowanie programem Mhdd.
    tylko w Mhdd nie zmieniaj konfiguracji domyślnej.
    skanowanie robi się funkcja F4 ,
    log z tego skanu byłby mile widziany na forum, zrzut ekranu klawisz F10.

:cry:
  • #18 2890762
    czuga
    Poziom 23  
    Dysk sprzedalem za grosze. Dysk pomimo tylko tych 2 przekroczonych parametrow zaczal gubic dane, badz nie nadawaly sie one do doczytu.

Temat uwazam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk WD800BB-00DKA0 wykazuje przekroczenie parametru SMART Raw Read Error Rate, co budzi obawy o jego dalszą niezawodność. Wartość tego parametru na poziomie około 109 (przy progu krytycznym 53) jest przez niektórych użytkowników uznawana za akceptowalną, jednak oprogramowanie diagnostyczne WD Data Lifeguard Diagnostic (DLGDiag) nie przechodzi testów Quick i Extended, wskazując na obecność bad sectorów i potencjalne uszkodzenia. Testy wykonywane zarówno w środowisku Windows, jak i DOS kończą się niepowodzeniem. Dysk może mieć mechaniczne uszkodzenia, takie jak zużycie łożysk i bicie talerzy, co wpływa na błędy odczytu i zapisu. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych działających z poziomu DOS, takich jak MHDD, Victoria, Hdat2 oraz Check_WD, które pozwalają na wykrycie i ewentualne oznaczenie uszkodzonych sektorów oraz zerowanie dysku w celu przesunięcia błędów. W przypadku dysków WD Caviar brak jest oficjalnego narzędzia do regulacji prędkości obrotowej (AAM), co utrudnia redukcję hałasu. Ostatecznie dysk został sprzedany ze względu na utratę danych i niestabilną pracę, mimo że początkowo działał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA