logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o porade fachowców jaka antena do domku parterowego

bgguns 09 Paź 2006 21:26 1569 10
REKLAMA
  • #1 3101539
    bgguns
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Zdaje sobie sprawe ze moj problem dla wiekszosci fachowcow od wifi jest banalny, ale jako laik w temacie wifi prosze o porade.
    Mam w domku jednorodzinnym AP Planet'a zebym mial WIFI w domu do lapropa i palma. Zasięg jest w miare na standartowej antenie ale na poddaszu czy w ogrodzie juz jest gorzej.
    Chcialem poprawic zasieg w domu, myslelem ze jak kupie antene dookólna 10 dB i ja zaloze np na zewnatrz domu to bede mial lepszy zasieg na zewnatrz i tez w domu.
    No i oczywiscie tylko mi sie tak wydawalo... na antenie zewnetrznej jest gorzej niz na oryginalnej od AP.
    Jaka zastosowac antene na male odleglosci rzedu 50 m, zebym w domu mial mocny sygnał przynajmniej na parterze.
    Wydalem 160 pln i "psita"...
    Dzieki za kazda rade
  • REKLAMA
  • #2 3101558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3101593
    bgguns
    Poziom 12  
    Ok .ale panel ma maly kat promieniowania w poziomie ( 30, 40 stopni) i bede mial w polowie domu zasieg ... chyba ze sie myle ???
  • REKLAMA
  • #4 3101611
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    STANOWCZE NIE!
    UWAZAJ
    W Polsce sie rozwija wardriving : wyglda to tak (Ja tak sie bawie :D )
    antena kierunkowa (parabola) o zysku powiedzmy 20 + karta + snifer i kazdy widzi co robisz nawet wepa mozna w pare dni zalmac wiec jak chcesz sie narazac na podsluch to prosze bardzo
    zostan czlowieku przy antenie w domu bo inaczej bedzie cie mozna podslychiwac nawet z 5 km !
    p.s. a i to ze ktos cie podsluchuje jest nie do wykrycia :D :|:!:
  • REKLAMA
  • #5 3101643
    bgguns
    Poziom 12  
    dzieki za ostrzezenie, ale obecnie mieszkam na wsi w totalnej dziurze gdzie nie ma ani jednej sieci wifi, nawet komorki kurde slabo odbieraja... sasiadów mam w podzeszlym wieku a uwierz mi ze szkoda by ci bylo samochodu a nawet butow zeby sobie zdzierac je po mojej dziurawej drodze...:(
    Pomijając fakt wlamek do sieci chce jednak miec zasieg do laptopa w obrebie mojej dzialki,
  • #6 3101645
    michcio997
    Poziom 19  
    zostaw antene tam gdzie najczeciej pszebywasz inaczej rzeczywiscie

kazdy bedzie miał twój net za free

ja tam mam laptopa pod pache i co pare kroków neo udostepniona albo z jakiejs formy nie poblokuja wszytkich portów
  • #7 3101691
    bomber
    Poziom 24  
    a na ilu metrach kabla ta antena wi-fi byla ?? i 10 dbi to tak raczej slabo ... jak na 160 zl
  • #8 3101727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3101745
    bomber
    Poziom 24  
    ta tylko jak stoi wydajnosc sieci prz takims czyms ?
    u mnie na miescie 11 ap na 12 nic nie uzwya (nawet profesjonalne firmy ) tylko mac a mam na przciwko w bloku kolesia co nawet tego nie ma wystarczy kliknac polacz i juz mamy neta neo 128 :p
    oficjalnie zeby nei bylo warna :oczywyscie wszyko robie doswiadaczlnie zgonie z prawem wlamuje sie z laptopa na swoj net za ktory place i do kolegi za jego zgoda
  • #10 3101932
    kamdul
    Poziom 11  
    zrob to na apekach stawiasz dwa lub trzy apeki(80zl) i po klopocie zagadaj do goscia mirekallegro na allegro ja od niego bralem i doradzil mi i wszystko smiga do dzis idealnie!! co do wardrivingu... owszem jest to mozliwe lecz w celu sprostowania wypowiedzi moich poprzedników JEST to do wykrycia...
    wepa mozna zlamac nawet w kilkanascie minut zalezy to tylko od uzbierania odpowiedniej liczby pakietów!!. mozna zastosowac liczne zabezpiecznenia typu filtracja po mac. wpa, wpa2, wep i wiele innych ale to juz inna bajka i nie ten temat

pozdrawiam
    Kamil Dulewicz
  • #11 3102528
    bgguns
    Poziom 12  
    czyli nie ma co szukac "super anteny: tylko raczej postawic nastepnego AP.
    Czy AP zostawic na standartowej antenie czy kupic cos takiego:
    http://www.allegro.pl/item132060792_antena_wifi_d_link_dwl_50at_5_dbi_rsma_gw_fv_ss.html
    lub http://www.allegro.pl/item132583192__pentagram_antena_dookolna_wi_fi_ant_05_gw_fv.html
    lub tego typu ( nie chodzi akurat o te konkretna antene tylko o typ ) http://www.dipol.com.pl/sklep/a72711.php?sid=8364db5c7e30a9c lub http://www.allegro.pl/item132060928_antena_wifi_d_link_dwl_m60at_6_dbi_rsma_gw_2l_fv.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem poprawy zasięgu Wi-Fi w domu jednorodzinnym, szczególnie na parterze i w ogrodzie, przy użyciu punktu dostępowego Planet z oryginalną anteną. Próba zastosowania zewnętrznej anteny dookólnej 10 dBi nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, a sygnał był słabszy niż z anteny fabrycznej. Zalecano użycie anteny panelowej z krótkim kablem, jednak zwrócono uwagę na jej wąski kąt promieniowania (30-40 stopni), co może ograniczać zasięg w całym domu. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa sieci Wi-Fi, ostrzegając przed ryzykiem podsłuchu przy użyciu anten kierunkowych i wardrivingu, choć w praktyce w miejscu o niskiej gęstości sieci (wieś) zagrożenie jest mniejsze. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być rozbudowa sieci przez postawienie dodatkowych punktów dostępowych (AP) z antenami standardowymi lub o niewielkim zysku, co zapewni stabilny zasięg na odległość około 50 m. Podano przykłady anten dookólnych i panelowych dostępnych na rynku, m.in. D-Link DWL-50AT 5 dBi, Pentagram ANT 05, D-Link DWL-M60AT 6 dBi. Podkreślono, że zabezpieczenia WPA/WPA2 są obecnie standardem i znacznie utrudniają nieautoryzowany dostęp do sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA