logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena paraboliczna 24dBi poprawi siłę sygnału Wi-Fi?

kac1per 28 Paź 2006 09:40 7833 14
REKLAMA
  • #1 3161011
    kac1per
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem użytkownikiem sieci bezprzewodowej. Do rutera mam około 130. Anteny się widzą (przy ruterze jest dookólna, moja jest panelowa 8dBi). Często mój komputer nie widzi sieci (najczęściej przy dużej wilgotności powietrza). Normalnie szybkość nie przekracza 5Mb a siła sygnału pokazuje BRAK lub BARDZO NISKA. Znalazłem na ALLEGRO antenę paraboliczną 24dBi [url]http://www.allegro.pl/item134467124_antena_paraboliczna_24dbi_faktura_szybko.html
    Czy ta antena poprawi mi siłę sygnału? A jeśli nie to co proponujecie
  • REKLAMA
  • #2 3161080
    szakal_kp
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Masz 5 opcje wedłóg mnie:
    1. kupic ta antene zapewne zwiekszy sile sygnalu
    2. wyciac przeszkody jesli takie sa po drodze (np mokre drzewa dzialaja jak sciana)
    3. zwiekszyc moc dookolnej
    4. skrocic kabel miedzy antenami a urzadzeniami WIFI
    5. kupic lub zrobic wzmacniacz syganlu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic186139.html
  • #3 3161927
    lordolas
    Poziom 2  
    szakal_kp napisał:
    Masz 5 opcje wedłóg mnie:
    1. kupic ta antene zapewne zwiekszy sile sygnalu
    2. wyciac przeszkody jesli takie sa po drodze (np mokre drzewa dzialaja jak sciana)
    3. zwiekszyc moc dookolnej
    4. skrocic kabel miedzy antenami a urzadzeniami WIFI
    5. kupic lub zrobic wzmacniacz syganlu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic186139.html

Domuślam się, żę to taki żarcik te powyższ eporady :)

Napisz jaką masz kare, ile metrów kabla do anteny, czy m asz możłiwość przetestowania innej karty/anteny. Czy iinni użytkownicy sieci też mają tkaie problemy, ustaw u siebie prędkośc połączenia na sztywno na 1 MB na przykład zamiast auto, to smao możesz zrobić z kanałem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3163446
    kac1per
    Poziom 11  
    Karta to PLANET WL-8314 a przewód antenowy 5m oraz przedłużacz 10m ale bez przedłużacza jest to samo. To jest już druga karta, przedtem była D linka i też to samo. Nosiłem komputer bliżej rutera i 10 m od anteny dookólnej (przy ruterze) jest max sygnał i 54Mb. Inni użytkownicy sieci są znacznie bliżej (kilkadziesiąt m). Ktoś tu mówił o przeszkodach więc jeszcze raz powtórzę że anteny się widzą. Już zastanawiam się czy przyczyną nie mogą być jakieś zakłócenia spowodowane polem magnetycznym bo linia pomiędzy antenami niemal pokrywa się z linią trakcji elektrycznej naziemnej (380V) moja panelówka jest na poziomie bliskim linek trakcji (trochę niżej). A w jaki sposób mogę zwiększyć siłę sygnału anteny dookólnej??? Ostatnio testowałem też antenę 13 dBi firmy NETUS i praktycznie nie zauważyłem żadnej zmiany (no może jedynie z 1Mb było 2, ale jak sygnał zanikł to żadna z powyższych nie wykrywała sieci)
  • #5 3163508
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    kupic lepsza albo dac lepsz karte do AP :D
  • REKLAMA
  • #6 3167967
    Mefi_sc
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    chyba gra nie warta świeczki z budową wzmacniacza, zmiana anten najrozsądniesze wyjście ten panel 8dBi to szmelc
  • #7 3168223
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    czy ja dobrze czytam ? czy może mam halucynacje ?
    parabolka 24 dbi na 130 metrów? to może od razu teleskop zamontuj

130 - rozumiem że chodzi o metry ? toż to powinno na widelcu działać!
    jeśli na drodze jest linia 380V to antene daj niżej lub wyżej, wiem z własnego doświadczenia że może rozpraszać sygnał.
    W pierwszej kolejności upewnij się że antena i kable ( złączki ) są dobre.

P.S.
    Miałem kiedyś taki przypadek że klient oddalony od bazy o 80 metrów nie miał sygnału(lub bardzo słaby). Miał 15 metrów kabla + panel 12 dbi + ralink "kanciak".
    W pierwszej kolejności skróciliśmy kabel do 5 metrów - nic
    Później wymieniliśmy antenę na inną - nic
    wtyk przy karcie - nic.
    Okazało się że złączka RP-SMA przy antenie muliła. Po wymianie sygnał wynosi jedyne 99% :D
  • #8 3168539
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Czyscie oszaleli z tymi parabolami, wzmacniaczami itd !!! na takiej odległosci ? Najpierw to sobie sprawdz czy masz ustawiona odpowiednia polaryzacje, potem posprawdzaj łączki, kabel, antene. Predkosc ustaw taka jak podaje AP. Sprawdz netstumblerem czy nie ma w poblizy innej sieci na tym samym kanale. Siec energetyczna nie ma zadnego wpływu na wifi !
  • #9 3168566
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Siec energetyczna nie ma zadnego wpływu na wifi !

a zdziwiłbyś się ...
  • #10 3168726
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    No jak narazie nie miałem przypadku zeby miała. W koncu to inna czestotliwosc. Podłaczałem nawet przez linie WN i nic sie nie działo.
  • #11 3169589
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    siec energetyczna-temat rzeka ...wplyw na wi-fi - OGROMNY.wiem bo mam kilka linkow takich ,jeden wzdłuz "kratowców"..nie jest łatwo postawic takiego linka..Jestem na 100% pewny ze ma to duzy wplyw.
  • REKLAMA
  • #12 3171702
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    a może poprosyu pogadać z włascicielem tej "dookulnej" coby ją lekko przekręcił.....

już wiele razy widziałem u znajomych takie dookulne coto miały 2*160 stopni - no ale na allegro jest wszstko idealne ...... :)
  • #13 6335758
    martini200
    Poziom 10  
    witam,mam podobny problem z tym ze mam antene paraboliczna a mimo to sygnal jest slaby lub bardzo slaby,mysle o kupnie wzmacniacza ktore sa dostepne na allegro i tu jest problem,po zapoznaniu sie z niektorymi negatywnymi opiniami na forach nie moge sie zdecydowac na zakup wzmacniacza i jeszcze jedno pytanie,czy wymiana czaszy anteny na wieksza wzmocni sygnal.
  • #14 6335812
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    martini200 napisał:
    witam,mam podobny problem z tym ze mam antene paraboliczna a mimo to sygnal jest slaby lub bardzo slaby,mysle o kupnie wzmacniacza ktore sa dostepne na allegro i tu jest problem,po zapoznaniu sie z niektorymi negatywnymi opiniami na forach nie moge sie zdecydowac na zakup wzmacniacza i jeszcze jedno pytanie,czy wymiana czaszy anteny na wieksza wzmocni sygnal.

Jeśli przewód od anteny do ap jest długi to należy go skrócić jak to tylko możliwe. Jeśli dalej sygnał będzie za słaby należy zmienić antenę na lepszą (o większym zysku energetycznym).
  • #15 6343026
    martini200
    Poziom 10  
    antena paraboliczna 24dbi,przewod skrocony jak tylko mozliwe, a co do wzmacniacza?mozna wierzyc opisom na allegro?czytalem gdzies ze wymiana czaszy na wieksza poprawi sygnal,do nadajnika mam ok.1500m,zasloniety drzewami i wzgorkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z niską siłą sygnału Wi-Fi na odległości około 130 metrów, mimo widoczności anten (router z anteną dookolną i komputer z anteną panelową 8 dBi). Sygnał często zanika, szczególnie przy wysokiej wilgotności, a prędkość nie przekracza 5 Mb/s. Rozważana jest antena paraboliczna 24 dBi jako potencjalne rozwiązanie. W dyskusji wskazano kilka możliwych przyczyn i rozwiązań: skrócenie kabla antenowego, eliminacja przeszkód (np. mokre drzewa), zwiększenie mocy anteny dookólnej, wymiana lub poprawa jakości złączek i kabla, a także możliwość zakłóceń elektromagnetycznych od linii wysokiego napięcia (380 V) przebiegającej blisko linii antenowej. Użytkownik posiada kartę sieciową PLANET WL-8314, wcześniej używał D-Linka, bez poprawy. Testowano także antenę panelową 13 dBi firmy NETUS bez znaczącej poprawy. Wskazano, że wymiana anteny na lepszą lub zastosowanie wzmacniacza sygnału może pomóc, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji podkreślają, że na taką odległość antena paraboliczna jest przesadą i najpierw należy zweryfikować ustawienia, polaryzację, kanał, oraz jakość połączeń i sprzętu. Wątpliwości budzi również wpływ sieci energetycznej na sygnał Wi-Fi – zdania są podzielone. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o skuteczność wzmacniaczy dostępnych na Allegro oraz o wpływ wymiany czaszy anteny na większą na poprawę sygnału, zwłaszcza przy dłuższych dystansach i przeszkodach terenowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA