logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS354 - Nagrzewanie i problem z wysterowaniem prawego kanału po naprawie

szaroo 09 Paź 2006 22:00 1244 6
REKLAMA
  • #1 3101696
    szaroo
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Po wymianie wszystkich tranzystorów w końcówce mocy wszystko było OK na biegu jałowym bez obciążenia. Natomiast pod obciążeniem wskaźnik wysterowania prawego kanału jest do połowy i nic nie słychać, natomiast lewy kanał jest ok. Lecz wzmacniacz bardzo się grzeje w okolicach radiatora, po trzech minutach jest naprawde bardzo ciepły. Tranzystory pyły parowane. Jaka moze być przyczyna: zła izolacja pod tranzystorami, nieustawienie prądu spoczynkowego, a moze jeszcze coś innego? Proszę o pilną pomoc.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

szaroo
  • REKLAMA
  • #2 3101714
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    A co jest na wyjsciu tego kanalu?Jest jakies napiecie stale?
  • REKLAMA
  • #3 3101748
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    A jaki był powód wymiany tranzystorów mocy? Niewłaściwy prąd spoczynkowy może powodować zniekształcenia i nagrzewanie się
    tranzystorów. Jakie jest napięcie stałe na wyjściu? Jakość izolacji sprawdza się omomierzem na wysokim zakresie po montażu ale przed
    uruchomieniem. W sumie widzę całą końcówkę mocy do przejrzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3101766
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Izolacje możesz przeciez sprawdzić pod tranzystorami: wystarczy miernik - piszczek - trzeba pamiętać, że tranzystory to kolektory i pod kolektory sa wpięte kondensatory i przez jakiś czas będzie piszczał po czym się naładują i nie beda piszczały - tak sprawdzić jakość izolacji: rozumiem, ze podkładki mikowe, nowe z pasta silikonową?

W takich sprzetach najlepiej sprawdzić w koncówce wszystkie tranzystory.

po za tym ten prad spoczynkowy.

Wogule co się stąło że ten wzmacniacz musiał mieć wymienione tranzystory?

ja wymieniłem w Swoim Nikko na zupełnie inne niz byly i działało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 3101778
    szaroo
    Poziom 10  
    właśnie dzieje sie coś dziwnego, bo nieraz nie ma wogóle sygnału na lewym kanale. Może lewy kanał przez przypadek spaliłem, lecz nie wiem jak to sprawdzić. Podczas gdy lewy kanał na wskaźniku jest martwy to jest nap. stałe ok 7V, a na prawym "żywym" stałego nie ma.

Dodano po 2 [minuty]:

musiałem zmienić tranzystory, gdyż paliły mi sie bezpieczniki od zasilania końcówki. Po wymianie jest ok - już sie nie palą, za to są inne problemy

Dodano po 2 [minuty]:

T509 i T510 przewodzą do radiatora. Czy wystarczy zmienić izolację, czy mogły sie już przepalić bez dobrego chłodzenia??
  • #6 3102077
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Kolektory (blaszki) tych tranzystorów przewodzą do radiatora?

Tam musza być przekładki izolujące (mikowe) oraz tulejki izolujące (plastik) na śruby mocujące tranzystory do radiatora.
  • #7 3103649
    szaroo
    Poziom 10  
    Są przekładki i tulejki. Przekładki są foliowe nasączane. Będę musiał je wymienić - nie wiem jakim cudem puszczają. Czy po nagrzaniu tranzystory, które przewodzą do radiatora mogły ulec przepaleniu ??

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie wszystkich tranzystorów w końcówce mocy wzmacniacza Diora WS354 pojawił się problem z wysterowaniem prawego kanału – wskaźnik sygnału jest do połowy, a dźwięk nie jest słyszalny pod obciążeniem, podczas gdy lewy kanał działa poprawnie. Wzmacniacz silnie się nagrzewa w okolicach radiatora, a tranzystory T509 i T510 przewodzą do radiatora. Przyczyną problemu mogą być niewłaściwie dobrane lub uszkodzone izolacje pod tranzystorami (mikowe przekładki i tulejki izolujące na śruby), nieprawidłowo ustawiony prąd spoczynkowy lub uszkodzenia wynikające z przegrzewania. Sprawdzenie izolacji można wykonać miernikiem (test ciągłości, omomierz na wysokim zakresie) przed uruchomieniem. Wymiana tranzystorów była konieczna z powodu przepalających się bezpieczników zasilania końcówki mocy. Dodatkowo, na wyjściu lewego kanału pojawia się napięcie stałe około 7 V, podczas gdy na prawym kanale napięcie stałe nie występuje. Zaleca się dokładne sprawdzenie całej końcówki mocy, poprawę izolacji oraz prawidłowe ustawienie prądu spoczynkowego, aby uniknąć dalszych uszkodzeń i nadmiernego nagrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA