logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltron WM-100 - brak wysokich tonów i niska głośność, przesterowany dźwięk

SzokalML 09 Paź 2006 22:47 1458 4
REKLAMA
  • #1 3101920
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Witam. Mam pewien problem z Eltronem WM-100 (ta wersja to sama koncowka mocy, bez przedzmakow).

Mianowicie brakuje wysokich tonów-gdy korekcja w mikserze ustawiona jest na zero, dzwiek jest strasznie przymulony (duzo niskich,malo srednich i wysokich). Korekcja pomaga, ale nieduzo :(

Procz tego dzwiek jest leciutko przesterowany, a calosc jest zdecydowanie za cicho. kolumna ma 8 ohm, wiec eltron powinien osiagac ok 50 watt... na oko jest ok. 2xmniej.

Przyczyny nie tkwia w kolumnie ani w mikserze - to samo podlaczone pod wzmak DIY na TDA, (czyli ok. 70-80 watt) funkcjonuje jak nalezy...i jest znacznie, znacznie glosniejsze...

prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 3101964
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    sprawdz kondensatory i to nie tylko elektrolityczne (mozliwe przywarcie lub utrata pojemnośći) w stopni końcowym. Sprawdź napiecie zasilania wzgledem masy powinno być +40v i - 40V
  • REKLAMA
  • #3 3101977
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3137120
    SzokalML
    Poziom 36  
    na początku wymienilem te 2x4700 uf przy trafie, ale byly w porzadku.

Teraz wymieniłem już prawie wszystkie elektrolity (nie mam miernika z mozliwoscia mierzenia pojemnosci, a koszty tego żadne, więc kupiłem) oprocz dwóch których wcześniej nie zauważyłem, ale nadal nic.

te dwa które zostały mają 4.7 uf/40 V i (ten wyglada podejrzanie bo obudowa lekko wybrzuszona i napisy lekko "rozjechane") oraz 2.2 Uf 25V, wymienię je jutro, ale mam pytanie, co to moze byc jesli nie elektrolity ?
  • #5 3192460
    SzokalML
    Poziom 36  
    Witam. Odnawiam temat - kondensatory elektrolityczne zostaly wymienione, lecz wzmacniacz dalej działa nieprawidłowo.

Może problem leży w tranzystorach końcowych?

powymieniam jeszcze ceramiczne..
REKLAMA