logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LOEWE Calida 5055 - jaki schassis? Niebieski ekran i wyłączanie TV

tadziu47 11 Paź 2006 11:11 1454 6
REKLAMA
  • #1 3106051
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Mam otrzymać z Niemiec TV " LOEWE Calida - 5055 " .

Na jakim jest on schassis zbudowany ?

Ponoć jest takie uszkodzenie ; włącza się ekran niebieski z liniami powrotu i po chwili się TV wyłącza .
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3106172
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Jeżeli włącza się na niebiesko z powrotami to prawdopodobnie uszkodzony kineskop, jednak usterka wymaga dokładniego sprawdzenia toru niebieskiego na PK.
  • REKLAMA
  • #4 3117759
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Otóż dziśiaj do mnie " dotarło " te TV Loewe . Jednak stwierdziłem , że była już ingeręncja naprawy [ bezskuteczna , przerwy na druku PK ] tego w/w uszkodzenia w moim miejscu zamieszkania .
    W torze niebieskim [ G ] " idąc " od układu VDP 3108A n.55 były uszkodzone dwa tranzystory [ SMD ] .
    Ponadto wymieniłem układ scalony
    TEA 5101B na PK .
    Na VDP 3108A mam na ; n.59 [ R ] , n.57 [ G ] , n.55 [ B ] napięcia ok. 4,6 V . Obecnie jest już obraz , ale bardzo ciemny , pomimo podniesienia napięcia na G2 .
    Sądzę , że uszkodzona jest pamięć [u] 24C16 [/u ][ ? ] .
    Bardzo proszę o pomoc , w podesłaniu wsadu pamięci do w/w Loewe . Pozdrawiam !
  • #6 3153935
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    tadziu47 napisał:

W torze niebieskim [ G ] !

Tor niebieskiego to B a nie G.
    Poza tym czy sprawdzałeś czy kotś czasem nie sciemnił obrazu na pilocie ??
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LOEWE Calida 5055 oparty jest na chassis E3000. Problem z niebieskim ekranem i liniami powrotu, po czym następuje wyłączenie TV, najczęściej wskazuje na uszkodzenie kineskopu lub elementów toru niebieskiego na płytce PK. W torze niebieskim (B) stwierdzono uszkodzenie dwóch tranzystorów SMD oraz konieczność wymiany układu scalonego TEA 5101B. Po naprawach obraz pojawił się, lecz był bardzo ciemny, co początkowo przypisywano uszkodzonej pamięci 24C16 układu VDP 3108A. Ostatecznie przyczyną ściemnienia ekranu okazał się tranzystor Q401, którego wymiana usunęła usterkę. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość przypadkowego ściemnienia obrazu pilotem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA