logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie komputera z PC 4020 v.3, schemat, rady, wskazów

alienfort 11 Paź 2006 15:22 3224 6
  • #1 3106740
    alienfort
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Potrzebuje podłączyć komputer kablem z centralką DSC PC 4020 ver. 3.
    Potrzebny schemat połączenia, ( jak zasymulaować linię telefoniczną) , by móc swobodnie zaprogramować lub zciągnąć dane . Proszę o pomoc. i z góry dziękuje. Pozdrawiam Wszystkich. Bogdan
  • Pomocny post
    #2 3107229
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Potrzebujesz kabelek / możesz go zrobić sam / lączący port szeregowy kom. z wtykiem / 4 szpilki / - środek płyty centrali . Schemat połączeń znajdziesz w instrukcji inst. każdej centrali DSC / pasuje do wszystkich central. Aby nawiązać połączenie musisz aktywować PC-link np. przez numer ref. 000307. I jedna uwaga - uważaj na ikonki które klikasz przy wgrywaniu lub zgrywaniu programu bo jak się pomylisz wysypiesz wszystko i będziesz klepał od początku . I jeszcze jedna uwaga jak podepniesz kom. nie ma monitorowania po tel./ oczywiście na ten czas /

Dodano po 7 [minuty]:

jeszcze schemat połączeń - wtyk COM typ DB9 6i4 łączysz razem 5 łączysz z dwoma środkowymi wtyku na płycie centrali 3 prawy Si 2 na lewy So. Jak odwrotnie podłączysz wtyk na płycie nic sie nie stanie jedynie brak komunikacji .
  • #3 3114691
    alienfort
    Poziom 13  
    Dziękuje za szybką odpowiedź, ale czy mógłbyś mi wyjaśnić bliżej, może jakiś rysunek...., i czy my mówimy o tym samym...., centrala PC5020 ma taki wtyk, a centrala PC 4020 nie ma nic,... trzeba ją podpiąć pod komputer za pomocą linii telefonicznej (oczywiście trzeba ją jakoś symulować), tylko nie wiem jak, .. i nie wiem które piny we wtyczce szeregowego wejścia w komputerze... ? Odpisz jeśli moiżesz . BOgdan.
  • #4 3127336
    alienfort
    Poziom 13  
    Witam , i z góry najpierw chce przeprosić, ( w ciemności , bo nad sufitem nie widać było tych pinów. ) ale zobaczyłem dokładnie i rzeczywiście są, Tak wiec można podłączyć według Twojej wskazówki. Dziękuje. I jescze raz przeprosić. ..
    Ps. To mi się pomyliło z PC 5020, bo tam też jest wejście. SI i SO.
  • #5 3171123
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    A sofcik jakiś do tego jest czy mam szarpać przedstawiciela??
    Jak macie coś to podećlijcie proszę, chciałem przetestować jak to działa, może z kompa bedzie szybciej
  • #6 3173803
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam - Nie musisz szarpać chetnie Ci udostępnią płytkę z darmowym DLS-m na której dodatkowo będziesz miał większość instrukcji zarówno użytkownika jak i instalatora . To wszystko też znajdziesz / po zalogowaniu / na stronie AAT.
  • #7 3174792
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia komputera do centralki alarmowej DSC PC 4020 wersja 3 za pomocą kabla łączącego port szeregowy komputera (wtyk DB9) z odpowiednimi pinami na płycie centrali. Schemat połączenia obejmuje połączenie pinu 6 i 4 w wtyku DB9 oraz przypisanie pinów 5, 3 i 2 do odpowiednich linii SI i SO na płycie centrali. Aby nawiązać komunikację, należy aktywować funkcję PC-link (np. przez numer referencyjny 000307). Wymagana jest symulacja linii telefonicznej, jednak w przypadku PC 4020 połączenie odbywa się bezpośrednio przez port szeregowy, a nie przez linię telefoniczną, co było początkowo mylone z modelem PC 5020. Użytkownik powinien zachować ostrożność podczas programowania, aby nie uszkodzić konfiguracji centrali. Dostępne są darmowe narzędzia programowe (DLS) oraz instrukcje użytkownika i instalatora, które można uzyskać od przedstawiciela lub ze strony AAT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA