logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować centralę DSC 4010 i podłączyć kabel RS-232?

robert0909 09 Mar 2006 18:15 2162 7
  • #1 2394719
    robert0909
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dostełem z demobilu centralke DSC4010, zamontowałem wszystko dokłanie wg. instrukji. Teraz mam taki problem, jak to wszystko zaprogramować? Zrobiłem kabel rs-232 ,ale gdzie mam go podłączyć w centralce stoją tylko 3 bolce. Czytałem że mogę połączyć się przez modem, ale jak i gdzie . Koledzy POMOŻECIE?
  • #3 2396654
    robert0909
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedz oprogramowanie do centrali mam. Kabel ten już sobie zrobiłem, ale nie wiem gdzie go wpiąć w centrali. Stoją tam tylko 3 piny a kabel ma wiecej. Wjaki sposób mogę sie połączyć a centralą przez modem?

Dodano po 24 [minuty]:

Dodam jeszcze że wercja centrali to 2,16td
  • #4 2399863
    marcin4642
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jeśli to jest centrala PC-4010 bez literki A, to nieda się programować poprzez rs, tylko modem wchodzi w grę. Trzeba miec odpowiedni modem albo z AAT albo modem Pulsona. Jeśli to jest tylko jedna centralka to najlepiej ręcznie z klawiaturki zaprogramować, Powodzenia
  • #5 2400170
    robert0909
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedz, zapprogramowałem z manipulatora i wszystko było by ok, gdybym nie pokusił się u funkcję DLS. Po zaprogramowaniu DLS centralacyklicznie co około 2min. rozłancza linie tel. na około 10s. wiec wyłączyłem DLS i dalej jest to samo. Przyznam się że już zgłupiałem, ale nie chce się jej poddać. Więc proszę o jakąś poradę. Mam kilka modemów i mogę potestować tylko jak mam się do centrali wpiąć? Normalnie tak jak jest podłączona linia tel.?
  • #6 2402780
    marcin4642
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jeśli masz instrukcje to wszelkie ustawieniaz DLS przywróć do fabrycznych, zwróć uwagę czy jakas linia nie jest zaprogramowana jako "wymuszenie DLS", potem na około minute wyłącz napięcie przemienne i akumulator. Z powrotem podłącz i ustaw date i godzine. A o modemie to by trzeba dlugo pisac, centralka musi byc podpięta do lini tel, miejskiej lub wewnetrznej i wtedy wdzwaniasz sie na ten numer pod który jest podpięta, lub na krótko podłączona do modemu porzez symulator linii tel.
  • #8 2404346
    Irek 47
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    A może niepotrzebnie zaprogramowałeś komunikator tlf?

Podsumowanie tematu

✨ Centralka alarmowa DSC 4010 z demobilu została zamontowana zgodnie z instrukcją, jednak pojawiły się problemy z programowaniem i podłączeniem kabla RS-232, który posiada więcej przewodów niż dostępne 3 piny w centrali. Wersja centrali to 2,16td. Programowanie przez RS-232 jest niemożliwe w modelu PC-4010 bez literki A, dlatego konieczne jest użycie modemu, np. AAT lub Pulsona, podłączonego do linii telefonicznej miejskiej lub wewnętrznej. Połączenie odbywa się przez wybieranie numeru modemu podpiętego do centrali lub przez symulator linii telefonicznej. Programowanie ręczne z manipulatora jest alternatywą, jednak po aktywacji funkcji DLS centrala cyklicznie rozłącza linię telefoniczną co około 2 minuty na około 10 sekund. Zaleca się przywrócenie ustawień DLS do fabrycznych, sprawdzenie, czy żadna linia nie wymusza DLS, a także odłączenie zasilania i akumulatora na około minutę, następnie ponowne podłączenie i ustawienie daty oraz godziny. Dodatkowo sugerowano poszukiwanie schematów kompatybilnych z centralą na stronach Satela oraz rozważenie, czy nie zaprogramowano niepotrzebnie komunikatora telefonicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA