logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skorelować azymut 170.1° z położeniem 19.2°E dla satelity Astra?

11 Paź 2006 19:13 1793 3
REKLAMA
  • #1 3107522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3108263
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Azymut będzie zależał od Twojego miejsca zamieszkania. Jest to bowiem kąt między północą geograficzną a danym kierunkiem liczony zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Dla odmiany położenie satelity Astra jest stałe i wynosi 19.2 stopnia wschodniego, co oznacza, że satelita "wisi nieruchomo" w płaszczyźnie równika nad punktem jego przecięcia z południkiem 19.2 E.
    Dla przykładu ja mieszkam w Łodzi i długość geograficzna mojego miejsca zamieszkania wynosi 19.2963 E czyli Astrę mam prawie idealnie na południu (różnica poniżej 0.1 stopnia). Azymut wyniesie więc w przybliżeniu 180 stopni.
    Starałem się pisać powoli i wielkimi literami ale jeśli nadal masz wątpliwości to może ktoś inny to jaśniej opisze.
  • REKLAMA
  • #3 3109008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3111977
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Szczerze mówiąc nie robiłem takich... "geodezyjnych", dokładnych pomiarów ale jeśli kolega miaszka na 19,2963 długości to z analizy wynika, że antena powinna "patrzeć" prawie dokładnie na południe. W tym drugim przypadku (20,64) powinna patrzeć lekko na zachód. Jedynym rozsądnym tłumaczeniem będzie więc (chyba) to, że żle został wyznaczony kierunek południowy! Trudno zakładać, że pomyłki dokonali ludzie od wystrzeliwania rakiet. Widzę już oburzenie "jO" ale... czy wyznaczałeś kierunek geograficznego południa czy magnetycznego?
    Z tymi programami nie będę "dyskutował" ale to mi się też coś nie podoba!
REKLAMA