logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ethrnet nie na skrętce. Czy to ma szansę zadziałać?

takaba 11 Paź 2006 20:31 1861 9
  • #1 3107889
    takaba
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Mój kumpel ma w domu "infrastrukturę" na kablu telefonicznym (4 żyły). Zapytał mnie dziś, czy dałoby się po tym puścić ethernet. Wprawdzie do netu potrzebne są też tylko 4 żyły ale przecież są one skręcone z pozostałymi.
    Powiedziałem mu, że to ma szanse działać (jeśli już to na małą odległość) ale nie musi. I dlatego pytam Was, co o tym sądzicie. Najlepiej byłoby to po prostu sprawdzić, ale niestety nie mam ani kabla telefonicznego ani zaciskarki rj-45 pod ręką.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 3107996
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    No i tak to jest ze na 4 kabelkach dziala ethernet, co do odleglosci zalezy od wielu czynnikow, kart, lokalizacji , zaklocen, ale nie liczylbym na odleglosci powyzej 50 m, lecz wszystko zalezy od indywidualnych warunkow, skrecenie przewodow poprawi sytuacje.
  • #3 3108117
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    takaba napisał:
    Cześć,
    Mój kumpel ma w domu "infrastrukturę" na kablu telefonicznym (4 żyły). Zapytał mnie dziś, czy dałoby się po tym puścić ethernet. Wprawdzie do netu potrzebne są też tylko 4 żyły ale przecież są one skręcone z pozostałymi.
    Powiedziałem mu, że to ma szanse działać (jeśli już to na małą odległość) ale nie musi. I dlatego pytam Was, co o tym sądzicie. Najlepiej byłoby to po prostu sprawdzić, ale niestety nie mam ani kabla telefonicznego ani zaciskarki rj-45 pod ręką.

Pozdrawiam

nie ma bata, w skretce zyly sa tak poskrecane ze zaklucenia sie dodaja sie do jednej zyly, a w sparowanym przewodzie odejmuja, stad minimalizacja zaklocen niemal do 0, w kablu telefonicznym tego nie ma, wiec nawet przy malutkich odleglosciach to nie wypali
  • Pomocny post
    #4 3108254
    mbo
    Ocena: 845
    10 Mb/s ma szansę działać, 100Mb/s na pewno nie będzie działać.

HomePNA będzie działać na pewno - wymyślono to właśnie w takim celu.

Pozostają jeszcze inne metody np. PLC/HomePlug, HomeRF.

Osobna kwestia to koszty i dostępność sprzętu.
  • #5 3108360
    takaba
    Poziom 19  
    Rozwiązania które wymagają dodatkowego sprzętu nie wchodzą w grę.
    Też wydaje mi się, że 10Mbps ma większe szanse na działanie niż 100Mbps.

Ale jak to jest z tym skręcaniem żył w skrętce? Skręcane są linie danych z liniami nie używanymi, tak?
    Widziałem gdzieś taki konstrukcje które puszczały po jednym kablu ethernet dwa połączenia - tj. używały wszystkich ośmiu żył. No i jakoś to działało, co wtedy było z zakłóceniami?
  • Pomocny post
    #6 3108415
    Adam C
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam.
    Przewód telefoniczny np 2x2x0.5 też jest "skręcony".Ja miałem połączenie z sąsiadem i na odległość ok20m działało na 100M.Na większą odległość nie sprawdzałem.
  • Pomocny post
    #7 3108750
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Będzie działać o ile ten kabel jest telefoniczny np YTKSY 2x2x0.5 a nie służy do telefonu a jest to zwykła nie parowana "czwórka" stosowana w alarmówce. Jeśli masz dwie żyły białe to znacza że jest to przewód parowany. Ale nawet najlepszy przewód telefoniczny nie jest tak skręcony jak UTP czy FTP więc bedzie działać ale na małe odległości. Pozostaje zarobić RJ-ki i testować.
  • #8 3109655
    mbo
    Ocena: 845
    takaba napisał:
    Ale jak to jest z tym skręcaniem żył w skrętce? Skręcane są linie danych z liniami nie używanymi, tak?

Wszystkie paty są skręcone, tzn. 2 przewody w parze są skręcone i wszystkie pary względem sieci też są skręcone.

Cytat:

Widziałem gdzieś taki konstrukcje które puszczały po jednym kablu ethernet dwa połączenia - tj. używały wszystkich ośmiu żył. No i jakoś to działało, co wtedy było z zakłóceniami?

Działa tak - skręcenie przewodów i par eliminują zakłócenia.
  • #9 3109929
    takaba
    Poziom 19  
    Ok, dzięki za odpowiedzi - pozostaje testować :)
  • #10 5608797
    Bushmen_DZ
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    może by się ktoś podzielił doświadczeniami jak wyglądają zakłócenia??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości przesyłania sygnału Ethernet przez kabel telefoniczny 4-żyłowy, który nie jest typową skrętką (UTP/FTP). Ethernet wymaga 4 żył, które w standardowej skrętce są skręcone parami, co minimalizuje zakłócenia elektromagnetyczne. W kablu telefonicznym żyły są skręcone, ale nie parami w taki sposób jak w skrętce, co powoduje większe zakłócenia i ogranicza maksymalną odległość transmisji. Ethernet 10 Mb/s ma szansę działać na krótkich dystansach (do około 20-50 m), natomiast 100 Mb/s raczej nie będzie stabilny. Przewody telefoniczne typu YTKSY 2x2x0,5 mm mogą lepiej sprawdzić się niż nieskręcane "czwórki" stosowane np. w alarmach. Alternatywą są technologie takie jak HomePNA, PLC/HomePlug czy HomeRF, które wykorzystują istniejącą instalację do transmisji danych, ale wymagają dodatkowego sprzętu. Skręcanie żył w parach jest kluczowe dla eliminacji zakłóceń, a w kablu telefonicznym jest to realizowane inaczej niż w skrętce Ethernetowej. Ostatecznie najlepszym rozwiązaniem jest praktyczne przetestowanie połączenia z odpowiednio zarobionymi wtykami RJ-45.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA