logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zmieniarka Blaupunkt IDC A09 padła? / Jaka w zastępstwie?

marekwarecki 11 Paź 2006 21:04 7368 15
REKLAMA
  • #1 3108029
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam, mam zmieniarkę IDC A09 podpiętą do radia Blaupunkta, kiedy dzisiaj chciałem posłuchać płytki wyskoczył napis CDC ERROR, w zmieniarce w tym czasie migają wszystkie klawisze jednocześnie i nie reaguje na nic. Czasami wyświetli się napis MAG SCAN ale nie słyszę żadnego ruchu w zmieniarce jak to zwykle bywało. Dodam, że jeszcze wczoraj normalnie słuchałem płyt.
  • REKLAMA
  • #2 3109262
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Jak miga to sygnalizuje mechaniczny defekt (albo zacięcie). Niestety te modele się psuły same z siebie a naprawia się to fatalnie.
  • REKLAMA
  • #3 3109306
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedź, a jeśli to zacięcie to co można poradzić? Poruszać wszystkimi zębatkami i silniczkami?
  • #4 3111659
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Jest to typowa sprawa dla tych zmieniarek. Mechanika load cd blokuje się i wszystkie diody mrugają. Samo odblokowanie mechaniki nic nie da, mechanizm po takim zabiegu może wystartować ale za pewien czas znowu sie zawiesi. Skuteczna naprawa tego jest możliwa ale tylko w serwisie znającym się na tym sprzęcie. Wg Blaupunkta jedyną częścią zamienną jest cały kompletny mechanizm w określonej cenie. Sama skuteczna naprawa też do tanich nie należy.
  • REKLAMA
  • #5 3112852
    djlj24
    Spec od car audio
    Kiedyś analizowałem co się dzieje w takich modelach i wygląda na to, że problem główny leży w potencjometrze pracującym jako przełącznik pracy. Ale takiego niestety na podmianę nie ma.
  • Pomocny post
    #6 3113727
    waldi58
    Poziom 24  
    Usterki w tym sprzęcie jeszcze nigdy nie były spowodowane wadliwą pracą tego potencjometru. Problem leży zupełnie gdzie indziej. Należy w zasadzie dokonać dwu modyfikacji i sprzet bardzo rzadko wraca po tych zabiegach do powtórnej naprawy. Powiem więcej . Jest pewniejszy w działaniu niż zamontowana np nowa mechanika.
  • #7 3113748
    marekwarecki
    Poziom 12  
    A gdzie można ewentualnie w jaki sposób dokonać tych modyfikacji? Szkoda mi tej zmieniarki bo naprawdę fajnie się spisywała.
  • #8 3117712
    waldi58
    Poziom 24  
    Można to zrobić w konkretnym serwisie który naprawia tego typu zmieniarki i przy okazji zna się troche na tych zmieniarkach. Naprawa tego sprzętu do tanich nie należy.
  • #9 3120565
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Szkoda, w takim razie zmieniarka leci do szafy i szukam innej :(
  • #10 3121654
    djlj24
    Spec od car audio
    A nie lepiej dogadać się z kolegą Waldi58, który naprawi na pewno taniej niż zakup nowego zmieniacza? Myślę, że warto - zawsze potem wiemy co mamy a nie to, że kupimy następne i zdechnie za 2 dni.
  • #11 3123906
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Dzisiaj przysłuchałem się zmieniarce, po włączeniu radia ze zmieniarki słychać buczenie jakby któryś z silniczków chciał ruszyć a nie mogł. Kontaktowalem się z kolegą Waldi58 ale koszt naprawy takiej zmieniarki przekracza cenę używanej sprawnej zastanawiam się więc czy bardziej nie opłaci się kupić innego modelu mniej zawodnego. Do mojego radia (Madrid C72) pasuje podobno A08.

update:
    Wyczytalem jeszcze ze A05 sie dobrze sprawuje ale czy bedzie wspópracować z moim radiem? No i skąd ta cena na allegro (100zł za zmieniarkę z magazynkiem i kablem)?
  • #12 3124938
    Nico7
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    A05 działa z nowszymi radiami ale musi to być ten "nowszy" model zmieniarki, czyli - 7607777... , bo były niestety w dwie wersje zmieniacza A05 i starsza - 7607779... działa z innymi radiami
  • #13 3124982
    marekwarecki
    Poziom 12  
    OK. Czyli jak rozumiem jeśli na aukcji jest CDCA05/777 a na naklejce cztery 7 to brać. Tylko jak jest z awaryjnością tych zmieniarek? No i skąd ta niska cena?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 3125275
    djlj24
    Spec od car audio
    Bardzo krótko był model robiony wizualnie identyczny jak A05 i nazwywał się A04. Właśnie to on robi problemy. Zresztą i A05/777 z modelem Madrit C72 może mieć problemy z powodu drobnej zamiany ramek (nie każde to radio poprawnie interpretuje a Blaupunkt w 2002 roku zmienił delikatnie ramkę aby dodać informacje do interfejsu wyświetlaczy). Poprawnie powinna chodzić CDC-A08 (ale to jest straszne badziewie) oraz nowa (ta srebrna) wersja CDC-A03 (nie mylić z tak samo oznaczonym modelem czarnym ze złączem typu Unilink).
    CDC-A05 poprawnie eksploatowana jest praktycznie nie do zabicia i na dodatek ma bardzo niezawodny mechanizm - bez tacek. Trochę tych modeli trafiało się na dorobienie kabla i tylko raz trafiłem egzemplarz, który miał problem z czytaniem nagrywanych płyt (z autka po wypadku - tak, że nawet radia z niego nie zostało).
    Niska cena to skutek małej popularności zmieniaczy i przegrywania jakości z kolorową tandetą na mp3.
  • #15 3125396
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Zaryzykuję kupno A05, cena niska a sprzedać zawsze mogę. A03 nie widzę nigdzie na allegro a z A09 na razie się wyleczyłem...

update:
    w pdfie z blaupunkta wyczytałem, że A05 współpracuje z Madrid C72 ale mogą nie działać pewne funkcje. Jeśli to opcje w stylu MIX czy RPT to i tak ich nigdy nie używam.
  • #16 3195328
    marekwarecki
    Poziom 12  
    Kupiłem w końcu A05, jest rewelacyjna, współpracuje idealnie z Madrid C72. Co do niepełnej wspópracy z radiem to nie obsługuje tylko funkcji RPT która i tak nie jest mi do niczego potrzebna. Dziękuje za porady :)

Podsumowanie tematu

✨ Zmieniarka Blaupunkt IDC A09 podłączona do radia Blaupunkt Madrid C72 wyświetla błąd CDC ERROR, a wszystkie klawisze migają i nie reagują, co wskazuje na mechaniczny defekt lub zacięcie mechanizmu load CD. Problem jest typowy dla tego modelu i polega na blokadzie mechaniki, której samodzielne odblokowanie nie przynosi trwałego efektu. Naprawa wymaga specjalistycznego serwisu i jest kosztowna, gdyż Blaupunkt oferuje jedynie wymianę całego mechanizmu. Dyskusja wskazuje, że potencjometr, choć podejrzewany, nie jest przyczyną awarii. Proponowane są modyfikacje sprzętowe, które poprawiają niezawodność, ale wymagają fachowej ingerencji. W związku z wysokimi kosztami naprawy rozważano zakup innego modelu zmieniarki kompatybilnego z radiem Madrid C72. Modele CDC-A08 i CDC-A03 (nowa srebrna wersja) są kompatybilne, jednak CDC-A08 jest oceniana jako niskiej jakości. Model CDC-A05, szczególnie wersja 7607777..., jest polecany ze względu na niezawodność i brak taczek mechanicznych, choć może nie obsługiwać wszystkich funkcji radia (np. RPT). Cena używanych zmieniarek jest niska z powodu spadku popularności i konkurencji z odtwarzaczami MP3. Ostatecznie zakupiono model CDC-A05, który działa poprawnie z radiem Madrid C72, pomijając nieużywane funkcje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA