logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCHNEIDER EXCELLENT28--TV100-70224/P - bin lub tryb serwis.

amik9m 12 Lip 2003 06:49 4699 6
REKLAMA
  • #1 285718
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Proszę mnie poratować bin'em lub opisem wejścia w tryb serwis. - DOKŁADNIE do w/w odbiornika.
    Uszkodzona była pamięć EEPROM, włożyłem 'jakąś tam', zainicjowałem ją i jest nieźle, ale nie - dobrze.
    Nie mogę wejść w tryb metodą: [czerw.]+[nieb] w pilocie, a następnie [P-]+[P+] w klawiat. lok.
    Inna sprawa, że próbuję to zrobić przy pomocy pilota 'MAK 2002-maxi' (sprawdziłem wszystkie możliwości), a nie mam (i klient też nie ma) pilota oryg.; klient ma 'RC1043'.
    Próbowałem użyć opcji 'Szukaj' - niczego nowego to nie wniosło.

Pozdr.
    amik9m
  • REKLAMA
  • #2 285904
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 286223
    amik9m
    Spec od TV
    Do 'Pomocnik':
    dziękuję za bin'a; pomogło o tyle, że teraz 'wiem, gdzie jestem' i ,niestety, nie obejdzie się bez trybu serwisowego !!!
    No bo jest tak:
    był uszkodzony program pamięci EEPROM (drobna 'szachowniczka' na ekranie, obraz poprzesuwany w pionie i poziomie, rozjechana kpl. geometria),
    'wgrywam' bina z SCHNEIDER HERO DTV100 (lub otrzymany - od 'Pomocnika' - do 'mojego' otc) - b.z.,
    inicjuję pamięć - robi się mniej-więcej dobrze tj.: nieco za mała szerokość, 'niewielka 'beczka' (nie - 'poduszka'), nieco za mała wysokość obrazu (brakuje 1cm od góry), brak fazy H (jasna, pion. nakładka o szerokości ok. 4cm - z prawej str.).
    I teraz, cokolwiek bym nie nie wpisał do pamięci (którykolwiek z w/w programów), to zmieniają mi się programy/kanały, język napisów OSD itp., ale pozostają nastawy obrazu z procesu inicjacji.
    Nie chodzi o programator - próbowałem Willem'em i PonyProg'iem.

W zw. z powyższym mam ponowną prośbę - tym razem o sposób wejścia w TRYB SERWISOWY !

Pozdrawiam
    amik9m
  • REKLAMA
  • #4 286441
    amik9m
    Spec od TV
    No więc odpowiadam sobie (i ew. zainteresowanym):
    NIE DA SIĘ WEJŚĆ DO TRYBU SERWIS. bez pilota ORYGINALNEGO !!!
    'Namierzyłem' klienta, który takowego posiada, pożyczyłem pilota i wszedłem w tryb bezproblemowo.
    Dodam jeszcze, że w pilocie 'MAK' (oraz w zamienniku) klawisze [czerwony] oraz [niebieski] wykonywały (przy wciskaniu ich pojedyńczo) takie same funkcje, jak oryginał, ale po wciśnieciu ich naraz - NIE.

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie ('Pomocnikowi').
    Pozdrawiam.
    amik9m
  • REKLAMA
  • #5 287991
    amik9m
    Spec od TV
    SCHNEIDER EXCELLENT28--TV100-70224/P - bin lub tryb serwis. - SPROSTOWANIE.
    Nie doceniłem pilota 'MAK'.
    Przez cały czas 'kombinowałem', które 2 klawisze w w/w pilocie trzeba nacisnąć, by po nich nacisnąć [P-]+[P+], ażeby wejść w tryb serwis. Nic z tego.
    W pilocie 'MAK2002-MAXI', mając wybrany kod 1041 (być może da się też z innym), należy pstryknąć JEDEN klawisz: [ERASE], a teraz - j.w.: [P-]+[P+].
    Pozdrawiam.
  • #6 865021
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Mając pod ręką popularny pilot RC5 (NZS2040, NZS2050 i wiele innych do procesorów Philipsa PCA... , CTV...) można wykorzystać przycisk "TV".
    Sprawdzone wielokrotnie dla różnych chassis Schneidera (nie działa dla niektórych DTV3).
  • #7 865037
    amik9m
    Spec od TV
    Zgadza się - kod 1041 w MAK'u odpowiada dokładnie pilotowi NZS2040 (a klawisz ERASE w MAK'u - klawiszowi TV w NZS2040).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu wejścia w tryb serwisowy w odbiorniku SCHNEIDER EXCELLENT28--TV100-70224/P po wymianie i inicjalizacji pamięci EEPROM. Uszkodzenie EEPROM powodowało zniekształcenia obrazu i błędy geometrii. Wgranie pliku binarnego z modelu SCHNEIDER HERO DTV100 poprawiło obraz, lecz nie całkowicie, a ustawienia obrazu pozostały z procesu inicjalizacji. Próby wejścia w tryb serwisowy metodą naciśnięcia jednocześnie klawiszy czerwonego i niebieskiego na pilocie, a następnie [P-]+[P+] na klawiaturze lokalnej, nie powiodły się przy użyciu zamiennika pilota MAK 2002-maxi. Okazało się, że wejście w tryb serwisowy wymaga oryginalnego pilota lub odpowiednio skonfigurowanego pilota zamiennika. W pilocie MAK 2002-maxi z kodem 1041 należy nacisnąć pojedynczy klawisz [ERASE], a następnie [P-]+[P+], co odpowiada funkcji klawisza [TV] w popularnych pilotach RC5 (np. NZS2040). Bez oryginalnego pilota lub poprawnej emulacji nie jest możliwe wejście do trybu serwisowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA