Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes c200 ABS. Pedał hamulca skacze tak jakby koła traciły przyczepność.

12 Paź 2006 11:09 2464 17
  • Poziom 20  
    Witam,

    Mam problem z absem.. wszystko dziala ok tylko jak juz sie zatrzymuje (np na swiatlach) to abs sie zalacza i pedal hamulca skacze tak jak by kola tracily przyczepnosc. dzieje sie tak za kazdym razem gdy samochod staje.. co moze byc przyczyna?

    pozdrawiam
    z gory thx za odpowiedzi
  • Poziom 11  
    różnica w sygnale z któregoś koła za mała żeby zapalić kontrole ale wystarzająca do odpalenia układu.zobacz czy nie sa zaśmiecone tarczki abs
  • Poziom 20  
    w sumie masz racje, zerkne..

    a jak dziala w ogole czujnik od abs? laczy do masy czy przerywa? i jaka powinien miec rezystancje
  • spec od auto-elektro
    ok 1kom
    czujnik magnetoindukcyjny
  • Poziom 20  
    da sie to jakos sprawdzic oscyloskopem?
  • Spec od Mercedesów
    Uszkodzony czujnik.
    Nie wystarczy jednak zwykły pomiar oporności - w czasie pomiaru kabel musi być naciągany na odcinku, na którym pracuje na zginanie, czyli pomiędzy wspornikiem na wahaczu i uchwytem na nadwoziu - na tym odcinku jest przerwa, ale druciki się jeszcze stykają. Połączenie"iskrzy" i generuje niepożądane impulsy zakłócające ABS. Sytuacja jest niebezpieczna, bo przy dobrej nawierzchni nie jest wykorzystywana pełna przyczepność, i znacznie może się wydłużyć droga hamowania.
  • Poziom 20  
    mysle ze jesli bylby to przelamany kabel to problem wystepowalby przy kazdej predkosci a u mnie dzieja sie dziwne rzeczy tylko przed samym zatrzymaniem samochodu...

    a propo tego czujnika.. czym sie rozni czujnik magneto-indukcyjny od indukcyjnego?

    a tak w ogole czy abs nie powinien sie wylaczac przy zatrzymywaniu samochodu??? wczesniej mialem mondeo i przy bardzo malej predkosci abs juz nie dzialal..

    wlasnie gdzies wyczytalem, ze abs dziala od 15 km/h.. tylko teraz dlaczego moj sie nie wylacza ponizej tej predkosci...
  • Poziom 19  
    ciekawe u mnie zauwazyłem takie samo zachowanie ale mam merca 190e generalnie zabytek ale czasami objawy z absem i chamulcem takie same
  • Poziom 20  
    no ja mam c klase z 94 moze to ta sama usterka ;]
  • Poziom 11  
    jeszcze kwestia czy dajesz pedał opór czy dotykasz bo przy maxie abs zadziałanawet 7 km\h
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    dołącze do tematu mam taki problem w audi 80 b3 dzieje się tak przy delikatnym naciśnięciu na pedał
  • Poziom 20  
    nawet jak delikatnie naciskam to sie zalacza.. cos nie odlacza absu przy zatrzymaniu.. tylko co?
  • Poziom 11  
    tarczki impulsowe przed wszystkim a póżniej elektronika
  • Poziom 11  
    Ja mam taki problem że w mojej 190d nie działa abs ale jak przejade po kauży to sie na jakiś czas odzywa i potem znów nie działa jak wyschnie... a kontrolka wogóle nie działa......
  • Spec od Mercedesów
    Pierwsza przyczyna:
    USZKODZONY KABEL CZUJNIKA!!!
    Druciki kabla są przełamane, i w czasie hamowania następuje iskrzenie pomiędzy przerwanymi drucikami i generowanie zakłócających działanie układu impulsów. Sprawa jest niebezpieczna, ponieważ przy suchej nawierzchni załączenie pompy ABS powoduje znaczne wydłużenie drogi hamowania.
  • Poziom 11  
    ok dzięki zobacze czy którys nie jest przerwany....
  • Spec od Mercedesów
    Jeżeli będziesz sprawdzał na oporność, to w czasie pomiaru go porządnie naciągaj i przełamuj - samo sprawdzenie oporności najprawdopodobniej NIE DA NIC.
  • Poziom 20  
    gdyby to byl kabel to problem pojawialby sie rowniez podczas szybkiej jazdy i hamowania.. niestety u mnie wystepuje to tylko i wylacznie przy zatrzymaniu.. mysle, ze wina lezy w sterowniku jesli ktos wie ile on kosztuje i gdzie jest umieszczony bede wdzieczny

    pzdr