logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie świece do VW Polo 1996 1.4 AEX? NGK czy Brisk?

jareksz 12 Paź 2006 20:47 7844 8
REKLAMA
  • #1 3111018
    jareksz
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    mam vw polo rok 1996 silnik 1,4 aex jakie są dobre świece teraz używałem ngk a słyszałem że świece firmy brisk są dobre proszę o rade
  • REKLAMA
  • #2 3112303
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    nie kombinuj najlepsze są zalecane przez producenta NGK BUR6ET
  • REKLAMA
  • #3 3112642
    marek1pl
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    wojtekryba dobrze pisze każdy producent podaje jakich świec należy używać i niema co wydziwiać,ważne są parametry(ciepłota itd.) a nie tylko nazwa.
  • REKLAMA
  • #5 3113632
    roxford
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    "myślałem o takich świecach są też do vw i podobno jest lepsze spalanie"
    Tak najlepiej palą zawory.:D
  • #6 3113688
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Ja nigdy nie wierzyłem w jakieś mega drogie świece, ale odkąd zaczęliśmy w zakładzie montować świece Denso Iridium Power to musze przyznać, że po ich wkręceniu silnik ciut inaczej pracuje, jak by bardziej miękko, ale to tylko moje spostrzeżenia. No i są to świece praktycznie dożywotnie o specyficznej budowie elektrody. Nie są to świece tanie, ale gdybym miał kupować jakieś dobre świece do jakiegoś fajnego wózka to wybrał bym właśnie te.
  • #7 3122884
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Bierz NGK i dobierz sobie na stronie producenta jakie są odpowiednie do twojego samochodu
  • REKLAMA
  • #8 3139673
    witt
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam

Sam jezdzilem na NGK wymienialem je tak jak zaleca producent
    zalozylem nowe i padly po 5 tys km.
    Mialem tez przewody wysokiego napiecia tej firmy tez padly jezdze tylko na benzynie
    nie polecam tej firmy przereklamowana
    Obecnie załozylem ISKRĘ i przewody JANMOR i narazie jestem zadowolony ( tansze o polowe)
    Oczywiście wszystko musi być dobrane do danego silnika i modelu auta moj silnik w polo to aer 1litr pojemnosci
  • #9 3140099
    jareksz
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    kupiłem ttakie świece BRISK PREMIUM LOR15LGS i są super polecam

Podsumowanie tematu

✨ Do VW Polo 1996 z silnikiem 1.4 AEX zaleca się stosowanie świec zapłonowych zgodnych z parametrami producenta, najczęściej NGK model BUR6ET. Ważne jest dobranie świec o odpowiedniej ciepłocie i specyfikacji technicznej, a nie tylko kierowanie się marką. Świece Brisk, np. modele PREMIUM LOR15LGS i GOR15LGS, są polecane przez niektórych użytkowników ze względu na rzekomo lepsze spalanie, jednak pojawiły się też opinie sceptyczne, sugerujące ryzyko uszkodzenia zaworów. Alternatywnie, w dyskusji pojawiły się świece Denso Iridium Power, charakteryzujące się dłuższą żywotnością i specyficzną budową elektrody, które poprawiają kulturę pracy silnika. Przykłady negatywnych doświadczeń dotyczą świec i przewodów NGK, które w niektórych przypadkach szybko ulegały zużyciu. Warto dobierać świece i przewody zgodnie z zaleceniami producenta i specyfikacją silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA