logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy Linux na router WiFi dla 200 osób - wydajność i zarządzanie siecią

gw007 12 Paź 2006 23:27 3785 8
REKLAMA
  • #1 3111584
    gw007
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam, planuje budowe duzej sieci wifi, dla sprawdzenia max wydajności linuxa nako serwer sieciowy.
    W moim tescie wezmie udział bardo duzo komputerów i jaki linux lub tagz eprogrmay umozliwia mi ustawienie ramek tak, aby system bardo dobrze radził sobie z tyloma osobami i nie zapychały sie karty wifi.
  • REKLAMA
  • #2 3111842
    gegu
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Cytat:
    jaki linux pod router na 200osob po wifi

taki, którego znasz i lubisz
  • #3 3112564
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Czegos takiego nie da sie jednoznacznie zbadac. W roznych srodowiskach klienckich bedzie pracowac roznie. Z roznymi pakietami bedzie pracowac roznie, z roznymi procesami bedzie pracowac roznie. Zreszta po co badac cos takiego ??? Ktos robi siec, wali wszystkich na jeden serwer i robi tak, zeby bylo ok, jak juz nie daje rady (sporo by musialo tego byc :)), to przerzuca czesc ruchu na drugi serwer, robi inny routing, dorzuca intefejsow.
  • REKLAMA
  • #4 3114569
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Generalnie pod serwery wiekszosc osob stosuje Debian Slackware Trustix ale jezeli chodzi o slackware to ma problemy ze stabilnoscia jezeli duzo procesow jest pouruchamianych jezeli chodzi o debiana albo trustixa to sa dystrybucje ktore naprawde sa w stanie utrzymac obciazenie.
    generalnie kazdy z tych linuxow pociagnie ci 200 osob
  • REKLAMA
  • #5 3114635
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Tak jak koledzy napisali, każdy dobrze skonfigurowany linux pociągnie 200 i więcej osób.
    Znam konfigurację na Red Hacie na napradę duże biuro (ponad 500 osób). Jedyne co trzeba pilnowac to miejsce na dysku, bo się potrafi zapchać. Ruch oczywiście spory i bez problemu to działa.
  • #6 3115733
    scOti_
    Poziom 12  
    System jest na tyle dobry, na ile umiesz go skonfigurować :)

Ja używam i polecam Debiana, inni wolą Slack'a czy też Gentoo - kwestia wyboru, upodobań i znajomości distro
  • #7 3116202
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    u mnie na sieci chodzi aurox 10 i sie dobrze (obsługuje ok 80 PC sam nie wiem dokładnie ile) ma zainstalowane dhcp POP3 SMTP i FTP i wszystko ładnie śmiga tylko, że mamy podział : na jednej sieciówce jest ftp a na pozostałych ie uslogi zeby przypadkiem sciagajac film nie spowodowac z obetniemy komus transfer na necie
  • REKLAMA
  • #8 3116247
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    A ja tam mam w różnych miejscach różne dystrybucje.
    Np: w jednej firmie jest serwer na mandarynce a w innej
    jako router jest ipcop
    Zastosuj to w czym będziesz dobrze się czuł albo
    czego się będziesz w stanie nauczyć.
  • #9 3116327
    gw007
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    ok, dzieki wszystkim-juz wiem, że moge spoko użyć każdej dystrybucji. Ogulnie używam slackware ale z ciekawości sprawdze debiana.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszego systemu Linux do obsługi dużej sieci WiFi dla około 200 użytkowników, z naciskiem na wydajność i zarządzanie ruchem sieciowym. Uczestnicy podkreślają, że kluczowa jest odpowiednia konfiguracja systemu, a większość popularnych dystrybucji serwerowych, takich jak Debian, Slackware, Trustix czy Gentoo, jest w stanie obsłużyć takie obciążenie. Debian i Trustix są wskazywane jako stabilne pod dużym obciążeniem, podczas gdy Slackware może mieć problemy ze stabilnością przy wielu procesach. W praktyce stosuje się skalowanie poprzez rozdzielanie ruchu na wiele serwerów i interfejsów sieciowych. Przykłady wdrożeń obejmują Red Hat w dużych biurach (ponad 500 użytkowników) oraz system Aurox 10 obsługujący około 80 komputerów z usługami DHCP, POP3, SMTP i FTP. Również wymieniono dystrybucje Mandrake i IPCop jako rozwiązania stosowane w roli routerów. Ostatecznie wybór dystrybucji powinien zależeć od znajomości i komfortu administratora z danym systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA