logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić CD-ROM w samochodzie bez przycisku Play?

Vacker 12 Lip 2003 14:52 12935 25
REKLAMA
  • #1 286024
    Vacker
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Mam taki problem podłączyyłem sobię cd-rom w samochodzie ale zapomniałem żę niemam przycisku play w nim i właśnie tu tkwi problem pomoze mi ktoś ?? z góry dziękuje

Pomocy w temacie, znaczniki i nie pisz tłusto, czytałeś regulamin?
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 286044
    ZAtronik
    Poziom 12  
    He, he, dobre. Czegos takiego jeszcze nie slyszalem. Przycisku PLAY nie da sie dorobic, a nawet gdyby mozna bylo to jest to nieoplacalne. Kup drugi najtanszy CD-ROM na allegro, gieldzie itp. albo zamien sie z kims za ten ktory juz posiadasz.
  • REKLAMA
  • #3 286167
    cadafi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Vacker napisał:
    Mam taki problem podłączyyłem sobię cd-rom w samochodzie ale zapomniałem żę niemam przycisku play w nim i właśnie tu tkwi problem pomoze mi ktoś ?? z góry dziękuje

Kolego, w niektórych CD na płytce drukowanej jest miejsce na przycisk PLAY, ale nie został on zamontowany. Wystarczy zdjąć przedni panel i sprawdzić. W 3 modelach na moje 7 CD było miejsce na ten przycisk (starotki). Jeśli jest opisany to wiesz od razu, czasem są to tylko 2 dziurki na switch'a. Podłącz mikro switch i sprawdź....

Powodzenia
    ---
    Oczywiście podłaczysz wtedy na kabelkach, albo poszukaj małych przeł. i zanontuj w miejsce brakującego przycisku.

Scalono, przycisk "zmień"
    [_P_]
  • #4 286394
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    ZAtronik napisał:
    He, he, dobre. Czegos takiego jeszcze nie slyszalem. Przycisku PLAY nie da sie dorobic, a nawet gdyby mozna bylo to jest to nieoplacalne. Kup drugi najtanszy CD-ROM na allegro, gieldzie itp. albo zamien sie z kims za ten ktory juz posiadasz.

widac malo slyszales, mialem miejsce na plytce w moim samsungu 48, tylko ze sie powalil. ale to ze niema go na plycie czolowej nie oznacza ze jest to niemozliwe. a czy 1 swith i rezystor jest bardzo nieoplacalne...
  • REKLAMA
  • #5 286752
    ZAtronik
    Poziom 12  
    Zyraf, mysle ze jednak jest to nieoplacalne, gdyz samo dolutowanie switcha nie zalatwia sprawy. Zostaje przeciez problem dorobienia przycisku na przednim panelu, czyli wycinaie otworu itp. Wg mnie jezeli mialoby mi to zajac ok godz, to dla mnie jest to juz nieoplacalne. CD-ROMy "chodzone" od 4X do 32X kupuje b. czesto po 5-10PLN na gieldzie, uszkodzone nawet zdarza mi sie po 2PLN. Nawiasem mowiac nieraz widzialem miejsce na przycisk play w plycie CD-ROMu, ale nigdy nie przyszlo mi do glowy bawic sie z dorabianiem przycisku. Pozdrawiam.
  • #6 286877
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Ja prbowałem dorobić i nic z tego nie działało. Opisane na płycie było ale nic dalej.
  • REKLAMA
  • #7 286908
    zyraf
    Poziom 26  
    a nie bylo tam miejsca na rezystor? bo ja mialem i wsadzilem taki 100R jak byl przy drugim przycisku (niepamietam czy napewno 100), ale dzialalo mi to, samsung 48x byl powalony i niezabardzo chcial czytac plyty, ale pare razy mu sie udalo:D i przycisk dzialal. jak na gieldzie sa uszkodzone to mozna wziac panel od innego lub razem z tym co jest w przodu na szufladce dla ozdoby zaczepione, zeby mialo taki rostaw klawiszy-raczej nie taki problem. pozatym jak ktos wogole nielubi mechanikiczyli wercenia, cięcia to mzoe sobie kupic, ale tez kwestia czy warto jechac na ta gielde?
  • #8 287118
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    A ja wam cos powiem ... po podaniu zera na górny pin IDE po stronie zasilania patrzac od tyłu CDroman startuje, choc pewnie nie kazdy.
  • #10 287618
    mics
    Poziom 1  
    czesc , czy mogłbys mi przesłac schemat według któergo podłączyłes CD-ROM w samochodzie , łącznie z opisem elementów albo jakis link do strony z której znalazłeś , z góry dziekuje ,,,,,milkiman@o2.pl
  • #11 287980
    Vacker
    Poziom 16  
    To są zdjonka do podłączenie jak i gdzie i co :wink:
    Załączniki:
    • Jak uruchomić CD-ROM w samochodzie bez przycisku Play? 279331_7b7519be4f.jpg (23.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uruchomić CD-ROM w samochodzie bez przycisku Play? 279289_b04b1986af.jpg (36.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uruchomić CD-ROM w samochodzie bez przycisku Play? 279269_b148d56392.gif (13.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1189652
    Pytalski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja tez sie wlasnie bawilem CDROMem, i w moim napedzie akurat da sie zrealizowac funkcje Pauza bez wlazenia do srodka obudowy. Odkrylem to zreszta niechcacy - kabel sie na chwilke odlaczyl :) Trzeba odlaczyc napiecie +12v i co 4 sekundy na chwile (niecale pol sekundy) znowu wlaczyc - pewnie na 555 da sie zrobic. Innymi slowy: Zamiast ciaglego podawania +12 trzeba zrobic tak: 0,3 sek wlaczone - 4 sek wylaczone - 0,3 sek wlaczone - 4 sek wylaczone i tak w kolko. Naped wtedy zatrzymuje odtwarzanie do czasu ustabilizowania mu zasilania +12.
    PYTANIE: Jak wydostac z napedu informacje o przejsciu (przez sam naped) do nastepnego utworku? Moj naped ma jakies 50 stykowe zlacze... niestandardowe....
  • #13 1191428
    zyraf
    Poziom 26  
    moze niestandardowe w 'normalnych' PC, jest to najprawdopodobniej SCSI. bardzo standardowe w sprzecie serwerowym... nie podlaczysz tego prosto do ktoregos ze sterownikow (troche temu byl jeden w EP, potem w EdW) do 'zwyklych' cdromow.
  • #14 1194965
    isk_m
    Poziom 13  
    www.cdincar.prv.pl

POLECAM !!!
  • #15 2639921
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    siema wszystkim!
    jest przeciez inny sposób:D
    zmontowałem jakis czas temu moduł avt2660(sterownik cd) w miedzy czasie przeszedł on kilka modyfikacji-najpierw obwody resetu<zamiast DS1813 dałem kondensator 220nF miedzy mase a reset>, poznie klasyczny zasilacz zastąpiłem "impulsówką" i chodzi oki-powód zamiany??
    - wkurzyły mnie stabilizatory... .
    Powiem krótko-chodzi spox
    :D
    ps.obecnie dołaczonyjest LG CRD-8522B(cd-rom X52)do avt2660

Temat przeniosłem <SławeK>
  • #16 3046243
    krisyo
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    witam, mam pytanko do mdm150
    czy skożystałeś z połytek dostraczonych przez AVT czy sam trawiłeś, bo ja zamieżam sam sobie wytrawić według plików pcb z edw ale coś mi nie zgadza się przy płyce klawiszy, zamieszczam skan strony z montażówką, na płytce tej wyjście W2 nie dochpodzi do niczego, albo ja oślepłem albo ta płytka jest źle wykonana,

Dodano po 15 [minuty]:

och jaki ze mnie gamoń, już zauważyłem co jest nie tak, poprostu tam są dwie nałożone na siebie ścieżki, i nie widziałem tej pod spodem
    POZDRAWIAM
  • #17 3052987
    mdm150
    Poziom 27  
    Witam ponownie
    Tak skorzystałem z gotowych juz płytek avt. Wczesniej próbowałem ro bić na uniwersalce ale cos niewyszło mi więc skorzystałem juz z w/w płytek
  • #18 3316753
    kenibarbi
    Poziom 11  
    Ja mam pytanko jak to zrobic zeby głosno gralo bo podpinam głosnik do tej wtyczki w CD-Romie i ledwo słychac. Niewiem jakis wzmacniacz sie daje czy cos. A jak sie go daje to w ktorym miejscu ??:?:
  • #19 3321654
    mdm150
    Poziom 27  
    Wzmacniacz niestety potrzebny jest.
    Jeśli wzmak jest mono to podpinas jego wejście do wyjścia słuchawkowego jak jest lub do wyjścia liniowego z tyłu Cdromu (L lub R i GND- nie zwieraj tych obu wyść ze sobą!) Jak jest stereo to chyba juz wiesz jak to podłączyć.(osobno kanały)
  • #20 3323447
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Może pprostu miałeś przyciszone na potku?
  • #21 3351651
    Jozi
    Poziom 14  
    Kolego krisyo
    mam prośbę może dorzucił byś schemat i wartości elementów bo nie mam tego czasopisma a sa chętnie coś takiego bym zrobił:?:
    Pozdro!
  • #22 3353745
    mdm150
    Poziom 27  
    prosze to masz ode mnie :opis+pełny skompilowany wsad do procesora at90s8515
    Załączniki:
    • avt2660.rar (347.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 3367547
    mdm150
    Poziom 27  
    Niema sprawy :D
    W poprzednim załączniku co zapodałem tam są dwie wersje wsadu i tu moze być problem ponieważ pierwsza wersja może zawierać pewien błąd-mogą być problemy ze STOPem.
    W nowym załączniku znajduje się pierwsza wersja poprawiona nie zawierająca już tego defektu. Przez pomyłkę wsadziłem wersję zawierającą ten defekt(dotyczy to pierwszej wersji)
    Załączniki:
    • avt2660 v1.0 poprawiony.rar (34.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 3370665
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Ten bezpiecznik nie ma prawa zadziałać, gdy cokolwiek stanie się na linii 5V. Nie zadziała, bo jest rezystor.
  • #26 3370712
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Ten bezpiecznik i tak nie zadziała przy przeciążeniu, w stabilizatorze prędzej zadziała ograniczenie. Bezpiecznik z diodą ma za zadanie zabezpieczenie przed uszkodzeniami w przypadku zamiany biegunów wejściowych

Podsumowanie tematu

✨ Problem uruchomienia napędu CD-ROM w samochodzie bez fizycznego przycisku Play wynika z braku dedykowanego przełącznika na panelu przednim. W niektórych modelach na płytce drukowanej istnieje miejsce na montaż przycisku Play, które można wykorzystać poprzez dołączenie mikroprzełącznika lub rezystora, co pozwala na ręczne sterowanie funkcją odtwarzania. Jednakże modyfikacje mechaniczne panelu (wycinanie otworów) i lutowanie są często uznawane za nieopłacalne w porównaniu z zakupem innego, tańszego napędu. Alternatywnie, można sterować napędem poprzez manipulację napięciem zasilania +12V, np. cykliczne włączanie i wyłączanie zasilania co kilka sekund, co powoduje zatrzymanie i wznowienie odtwarzania. W przypadku niestandardowych złączy (np. SCSI) podłączenie do standardowych sterowników jest utrudnione. Dla poprawy głośności sygnału audio z CD-ROM konieczne jest zastosowanie wzmacniacza audio, podłączanego do wyjścia liniowego lub słuchawkowego napędu. W dyskusji pojawiły się także rozwiązania oparte na modułach sterujących (np. AVT2660) oraz modyfikacje zasilaczy impulsowych dla stabilnej pracy. Schematy i oprogramowanie do sterowania napędem można znaleźć na forach elektronicznych, a także w gotowych płytkach AVT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA