logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać zdalny dostęp do komputera z innego miasta?

krysztek 14 Paź 2006 13:02 5705 10
  • #1 3115584
    krysztek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam pytanie jak mozna zrobic siec czy dostemp do kopmutera z innego mieisca np. mieszkam w Białymstoku a chcialbym miec dostem do komputera (do danych ) na 2 komputeze z innego miasta jak mozna takie cos zrobic?
  • #2 3115640
    Kolos666
    Poziom 12  
    Radmin jeśli komp w lanie to przekierowanie portów.
  • #3 3115671
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Ściągnąć program pod tytułem:(LogMeIn 2.20.475 free) Zainsalować na swoim komuterze w domu zarejestrować się na stronie LogMeIn uzyskać Login i Hasło no i można już z innego miasta wchodzić na swojego PC wszystkie czynności odbywają się przez Przeglądarkie internetową
  • #4 3115708
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!!
    Sposob drugi to uzyc bezplatnego programu o nazwie VNC (instalujesz na jednym i drugim pc). Zapewni Ci on zdalne zarzadzanie kompem poprzez mysz i klawiature (przejmujesz mysz i klawiature z drugiego kompa).
    Do kopiowania danych polecam ftp (jako serwer CesarFTP, jako klijet Windows Commander).

Pozdrawiam!!
  • #5 3115724
    Kolos666
    Poziom 12  
    Radmin jest lepszy od VNC ;] posiada opcje przesyłania danych i nie trzeba ftp stawiać ;p a dzialają oba na podobnej zasadzie.
  • #6 3115805
    scOti_
    Poziom 12  
    ew. Windowsowy Zdalny Pulpit hehe
  • #7 3115845
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    to ja bym sie podłączył może ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić i zażądzać bo nie jaże mam net w domu przed moi kompem stoi router linksys dalej modem tpsa łącze dsl i chcę zarzadzać kompem który stoi w innym mieście tam jest neostrada 512 sygnał idzie przez router linksys potem po kablu do kompa jak to skonfigurować jakie porty poustawiać i na którym kompie?? jaki program ?? najlepszy i wogóle jakiesz szczegóły może zrzuty ekranu do lepszego zrozumienia
    dzieki
    a dodam że na obu kompach jest win xp ale przez pulpit zdalny też nie wiem jak mam to zestawić, bo chodzi mi generanie jak coś by się zaczeło psuć w drugim kompie lub trzeba było coś przestawić np w routerze żebym mógł to zrobić zdalnie no chyba że sie nieda :(
  • #8 3116161
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    ja bym na twoim miejscu zainstalował sobie serwer SSH instrukcja jest tu http://pigtail.net/LRP/printsrv/cygwin-sshd.html co do routera to musisz skonfigurować ten który będzie cię łączył z komputerem który chcesz sterować. SSh działa na porcie 22 więc musisz zrobić przekierowanie ego portu na jakiś zewnętrzny. Na kompie z którego chcesz się łączyć odpalasz program putty http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
    podajesz zewnętrzne IP jakie masz na tym NEO :P tylko 1 rzecz mnie interesuje : skoro amsz tam neo 512 to praktycznie przy każdym resecie modemu lub zaniku prądu zmienia się na nim ares IP więc z kąd będziesz wiedział jaki powinineś wpisać w putty?? :P
  • #9 3116341
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    no to mnie zażyłeś troche kiepsko jaże o co tu chodzi, no ale nic będe próbował to robić ale ok 6 listopada jak będe w domu narazie jestem daleko i tylko zbieram info jak sie do tego zabrać i jeszcze to neo nie wiedziałem że ip sie zmienia bo w domu mam stałe ip a u rodziców, bo tym kompem chce zarządzać jest neo znaczy będzie bo dopiero podłączają i tam zamierzam kupić rouyer (Linksys WAG354G-EU v.2)do dzielenia na komp stacjonarny i po wi-fi musze jeszcze dużo czytać zdaje się żeby to wszystko ogarnąć :( -przekierowania portów, ustawienia, oj dużo pracy mnie to będzie i zdrowia kosztować no ale musze to jakoś pojąć chyba że są jakieś książki to sobie kupie do pomocy pozdrawiam
  • #10 3189531
    krysztek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Uzywam tego programu "Radmin" i ziala wszystko ok ale na sieci .czy moze mi ktos powiedziec jak skonfigurowac go tak aby dzialal np. server jest na stalym ip siec kablowa a klijent jest np w neostradzie jak sie polaczyc zdalnie?
  • #11 3190972
    charwer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Nie potrzeba bawić się w przekierowywanie portów, załatwianie zewnętrzynych IP itp. Wystarczy na obu kompach (nie ważne czy są w sieci lokalnej czy mają adresy zewnętrzne) zainstalować program Hamachi, stworzyc sieć, i połączyć się z nia na obu kompach. Wszystko jest opisane podczas konfiguracji. Dzięki temu programikowi za pomocą VNC (czy innego programu) łączę sie z moim kompem z szkoły (gdzie jest zainstalowany Hamachi).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod uzyskania zdalnego dostępu do komputera znajdującego się w innym mieście, w celu zarządzania danymi i systemem. Proponowane rozwiązania obejmują użycie programów takich jak Radmin, LogMeIn, VNC oraz Windowsowy Zdalny Pulpit. Radmin wyróżnia się możliwością przesyłania danych bez konieczności stosowania FTP, natomiast VNC umożliwia zdalne sterowanie myszą i klawiaturą. LogMeIn działa przez przeglądarkę internetową po rejestracji. W przypadku sieci z dynamicznym adresem IP (np. Neostrada 512) wskazano konieczność przekierowania portów na routerze oraz problem zmieniającego się adresu IP, co utrudnia połączenie. Jako alternatywę zaproponowano program Hamachi, który tworzy wirtualną sieć VPN, eliminując potrzebę konfiguracji portów i stałych adresów IP. Dodatkowo omówiono konfigurację routerów (np. Linksys WAG354G-EU v.2) i wykorzystanie serwera SSH (np. Cygwin-sshd) z klientem Putty do zdalnego dostępu. Całość wymaga odpowiedniej konfiguracji sieci, przekierowania portów oraz znajomości narzędzi do zdalnego zarządzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA