logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wplyw maty bitumicznej na temperature w obudowie zamknietej

smigo 14 Paź 2006 20:16 1203 9
REKLAMA
  • #1 3116894
    smigo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam do was pytanie bo chce wygluszyc moja skrzynie ktora dopiero konstruuje ma ona ok 24l pojemnosci i jest to skrzynia zamknieta, czy jak dam dwie warstyw maty wygluszajacej kazda po 2mm to jak to sie bedzie mialo do temperatury wewnatrz i czy nie zaszkodzi to glosnikowi glosnik to Alpine SWR-1222D
  • REKLAMA
  • #2 3116907
    chico
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Wiesz po co sie daje maty bitumiczne? Nie po to zeby wygluszac, tylko usztywnic... wiec jest to zbedne w obudowie. Wyglusz ja gabka i watolina ewentualnie i to wszystko.
  • REKLAMA
  • #3 3116918
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Temperatury to nie zmieni ale skrzynie zamknięte wytłumia się całkowicie więc same maty nie dadzą zbyt wiele.
  • REKLAMA
  • #4 3116986
    smigo
    Poziom 11  
    chico napisał:
    Wiesz po co sie daje maty bitumiczne? Nie po to zeby wygluszac, tylko usztywnic... wiec jest to zbedne w obudowie. Wyglusz ja gabka i watolina ewentualnie i to wszystko.

No nie powiem ze nie bo nie znam sie za bardzo w temacie ale z tego co slyszalem to nawet profesjonalne warsztaty uzywaja mat do wygluszen ale OK jesli nie mata to jaki inny material badz mata plus co aby uzyskac naprawde dobry efekt :?:
  • #5 3116999
    chico
    Poziom 18  
    To wygluszen owszem, ale w autach. Drzwi, podloga, podsufitka, bagaznik. Ma to na celu usztywnienie blachy. W Twoim przypadku proponuje zaopatrzyc sie w gabke, 'w piramidki', watoline i do dziela :)
  • #6 3117016
    smigo
    Poziom 11  
    OK jeszcze tylko jedno jaki rodzaj wypelnienia : calkowite czy tylko po sciankach tak ok 1cm :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3117026
    chico
    Poziom 18  
    Obudowe zamknieta, gluszy sie bardzo mocno. Najlepiej wyglusz mocno i pozniej dostosuj wedlug wlasnych upodoban. Nie ma zasady ile gabki czy czegos tam wepchac, po prostu musisz to zrobic tak aby Ci pasowalo, pamietajac o zasadzie: closed = duzo.
  • #8 3117061
    smigo
    Poziom 11  
    OK zrobie jak piszesz z malym moze dodatkiem dorzuce tylko jedna warstwe tej maty aby jednak byla troszke solidniejsza cala obudowa i dorzuce sporo waty moze byc takco nia dachy ocieplaja i domy czy lepsza jakas inna a moze gabka :?:
  • #9 3117076
    chico
    Poziom 18  
    Moze byc ;) a nie szkoda Ci tej maty? Moze zostaw sobie ja do auta ;) Albo sprzedaj :P
  • #10 3117357
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    No maty moglbys uzyc jedynie jakbys zrobil za cienkie ścianki w tej skrzyni... Ale tak jak pisze kolega wyzej, matami sie usztywnia a nie rozprasza i pochłania dzwiek - tak jak to robia gabki piramidki :) Naładuj tam watoliny (wpisz na allegro słowo WATOLINA). Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wpływ zastosowania mat bitumicznych w obudowie zamkniętej o pojemności około 24 litrów, przeznaczonej dla głośnika Alpine SWR-1222D. Maty bitumiczne służą głównie do usztywniania konstrukcji, a nie do tłumienia dźwięku, dlatego ich użycie w takiej skrzyni jest zbędne i nie wpłynie na temperaturę wewnątrz obudowy. W obudowach zamkniętych tłumienie jest efektywne samo w sobie, a najlepszym materiałem do wygłuszenia jest gąbka akustyczna (np. w kształcie piramidek) oraz watolina, które skutecznie pochłaniają dźwięk i nie wpływają negatywnie na pracę głośnika. Zaleca się całkowite lub obfite wypełnienie obudowy materiałem tłumiącym, dostosowując ilość według własnych preferencji. Maty bitumiczne można ewentualnie zastosować jako dodatek dla usztywnienia, ale nie są konieczne. Watolina, często stosowana jako izolacja dachów i domów, jest polecana jako skuteczny materiał tłumiący w tego typu konstrukcjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA