logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EAGLE - bibiloteki z LCD (JM204A), AT45DB321, 24C512...

wojteksct 15 Paź 2006 11:44 12577 11
REKLAMA
  • #1 3118342
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam

Mam do zrobienia projekt tzn schemat + obwody drukowane w Eaglu i niestety nie moge znalezc w bibilotekach ukladow pamieci EEprom 24C256, 24C512 itp, popularnego flasha 4MB - AT45DB321, ukladu zegara PCF czy np stosowanych przez wielu elektronikow wyswitlaczy LCD 4x20 w standardzie HD44780 (JM204A). Moze ktorys z kolegow projektuje rowniez w Eaglu i ma te biblioteki? Probowalem szukac na stronie producenta , niestety bezskutecznie

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 3118471
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    W załączniku przesyłam dwie biblioteki:
    - displaytech_(chr).lbr (wyświetlacze tekstowe)
    - i2c.lbr (układy m.in. PCF)

Co do układu AT45xxxx to propozycja moja jest taka żeby poszukać biblioteki z obudowami TSOP. Pamięć ta ma tylko kilka nóżek wykorzystanych więc nie będzie problemu z przystosowaniem.
    Ewentualnie narysować samemu - ja już kilka razy rysowałem elementy których nie mogłem (lub nie chciało mi się ) znaleźć.
    Załączniki:
    • biblioteki.zip (9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3118672
    wojteksct
    Poziom 15  
    Witam:)

Dzieki za szybka odpowiedz:). Nie masz moze gdzies przypadkiem tego ukladu AT45xxxxx juz zaprojektowanego? Nie robilem jeszcze w Eaglu nowych elementow a czas mnie goni dlatego pytam. Jak sie nazywaja te wyswietlacze LCD w Eaglu? Wpisalem w wyszukiwarke elementow"LCD" i znalazl mi tylko LCD numeryczne tzn 3+1/2 cyfry?

Pozdrawiam
  • #4 3119019
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Nazwy wyświetlaczy które Ciebie interesują to zapewne 204A i 204B (20x4).
    Po wgraniu biblioteki do katalogu LIB w Eagle sprawdź jeszcze czy masz ją użytą w danym projekcie. W oknie głównym Eagle rozwijasz gałąź 'Libraries' i sprawdzasz czy biblioteka 'displaytech_(chr)' jest zaznaczona (zielona kropka).

Odnośnie AT45xx to może coś zaraz wykombinuję
    (o ile ktoś mnie nie wyprzedzi).
  • REKLAMA
  • #5 3119202
    wojteksct
    Poziom 15  
    Dzieki wielkie :))) Jesli by Ci sie udalo znalezc jeszcze gdzies przypadkiem w bibliotekach uklady 24C512 lub 24FC1025 bede mega wdzieczny

Pozdrawiam

Wojtek
  • Pomocny post
    #6 3119472
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Coś skleciłem do AT45DB321.
    Jeżeli chcesz tego użyć to najpierw sprawdź czy wszystko w 100% pasuje do scalaka. Mogłem się gdzieś pomylić więc żeby nie popsuć całości układu należałoby to kilkakrotnie sprawdzić.

Co do pamięci 24C512 oraz 24FC1025 jako element wybierasz w Eagle dowolny z serii '24C'. Są w bibliotekach 'atmel.lbr' oraz 'microchip.lbr'.
    W oknie dodawania elementu w linii u dołu wpisz *24c* i wciśnij ENTER to Ci wyszuka.
    Gdybyś nie miał tych bibliotek to podsyłam.
    Załączniki:
    • 24Cxx.zip (84.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AT45DB321.zip (5.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3122014
    wojteksct
    Poziom 15  

Dzieki za pomoc:)). Jesli chodzi o ten scalak AT45DB321 to rozmiary, raster , nozki itp sa ok? Mowiac ze moze byc cos nie tak miales na mysli to ze mogles zle oznaczyc nozki? Tzn napisz mi co moze byc nie tak, zanim zlece firmie wykonanie obwodow drukowanych..;)Jesli chodzi o uklady 24FC1025 to w tych biblitekach jest cos takiego jak 24CP model uniwersalny..w wersji DIL a czy wersja do montazu powierzchniowego jest tez dostepna ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3123715
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Jeżeli chodzi o to "coś nie tak" chodziło mi właśnie o raster, wymiary i orientację elementu (czy nie jest np. w odbiciu lustrzanym - tzn. czy nie jest narysowany jako widziany od strony przeciwległej warstwy). Powinno być OK, ale dla pewności polecam sprawdzić.
    Przy oznaczaniu nóżek na 99,9% jest dobrze (wg PDF-a) ale też dla pewności sprawdź.

Odnośnie 24C..... to z tego co dotychczas spotkałem to wszystkie te pamięci mają taki sam układ wyprowadzeń czy to w obudowie DIL czy w SOIC (o ile mówimy o 8-nóżkowej). Różnica polega tylko na ilości lini adresowych (A0,A1,A2).

W bibliotece 'microchip.lbr' masz pamięci 24xxx w obudowach DIL-8, SO-8 i SO-8M. Któraś napewno Ci spasuje. No chyba że masz jakiś 'wytwór' ;)
  • #9 3125800
    wojteksct
    Poziom 15  

Ok:) Jakbys mi jeszcze powiedzial jak mam sprawdzi raster itp czy jest zgodny z PDF bede wdzieczny :P bo chyba nie na oko na wydruku elementu z eagla;) :).

Pozdrawiam
  • #10 3126292
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Jeżeli masz element i możesz go wziąć to poprostu najlepiej przyłożyć go do wydruku 1:1 i będzie wszystko wiadomo.
    Jeżeli elementu narazie brak to można się opierać tylko na rusunkach w PDF-ie. Z tego właśnie źródła korzystałem więc z dokumentacją zgadza się napewno. Jak jest z elementem na 'żywca' to nie wiem. Wg mnie powinno być jak najbardziej OK.
  • #11 3145116
    wojteksct
    Poziom 15  
    Ok:) Poszukuje jeszcze bibiloteki z ukladem PCF8583

Pozdrawiam

Wojtek
  • #12 3150701
    ImPuLs
    Poziom 23  
    PCF8583 jest w bibliotece 'i2c.lbr'.
    Biblioteka jest zamieszczona kilka postów wyżej w 'biblioteki.zip'.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku bibliotek w programie Eagle dla układów pamięci EEPROM 24C256, 24C512, popularnego flasha AT45DB321, układu zegara PCF8583 oraz wyświetlaczy LCD 4x20 znaków zgodnych ze standardem HD44780 (JM204A). Użytkownik otrzymał dwie biblioteki: displaytech_(chr).lbr zawierającą wyświetlacze tekstowe oraz i2c.lbr z układami PCF, w tym PCF8583. Zaproponowano samodzielne rysowanie elementów lub adaptację istniejących bibliotek z obudowami TSOP dla AT45DB321. Udostępniono również przygotowany element AT45DB321 z zaleceniem dokładnej weryfikacji wymiarów, rasteru i oznaczenia nóżek względem dokumentacji PDF, aby uniknąć błędów przy produkcji PCB. Wskazano, że pamięci 24C512 i 24FC1025 można znaleźć w bibliotekach atmel.lbr i microchip.lbr, gdzie dostępne są wersje DIL i powierzchniowe SOIC. W przypadku wyświetlaczy LCD 4x20 stosuje się nazwy 204A i 204B, a po załadowaniu biblioteki displaytech_(chr).lbr należy ją aktywować w projekcie. Metodą weryfikacji zgodności elementu z dokumentacją jest wydruk w skali 1:1 i porównanie z fizycznym układem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA