logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć bibliotekę LCD SVM1602BSGB-1 w Eagle? Jak podłączyć DS18B20?

hagop 27 Kwi 2007 20:58 2230 4
REKLAMA
  • #1 3827487
    hagop
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    witam znow:)

Posiadam wyswietlacz LCD SVM1602BSGB-1.

Jest to 16x2. Projektuje wlasnie plytke pod ten wyswietlacz i nie moge znalezc nic podobengo w eaglu. ktos moze mi doradzi gdzie moglbym znalezc bibiolteke do tego elementu?

2gie pytanie Mam atmege8 i czujnik ds18b20 laczone jest to przez 1W dodaje ten czujnik oraz do 1 nozki proesora podpinam prostokacik 1W. czy to juz jest polaczone (czujnik z procesorem)?

zasilanie czujnika
    Gdzie znaleźć bibliotekę LCD SVM1602BSGB-1 w Eagle? Jak podłączyć DS18B20?

jak mam podlaczyc do tego czujnika zasilanie jezeli nie ma obok niego zadnych nozek? do czego sluzy zasilanie na magistrali 1W za rezystorem 4,7K?

PS1 problem wyswietlacza ju rozwiazalem :) zrobie wyprowadzenie na pinach do podlaczenia i bedzie spokoj.
  • REKLAMA
  • #2 3828209
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Vpu to podciągnięcie do zasilania (5V). Ten czujnik ma 3 piny. Masę, dane i zasilanie. Jak nie podłączasz zasilania działa w trybie parasite power (pobiera zasilanie z linii danych). Jak programujesz w bascom wystarczy że dasz rezystor podciągający 4.7k między zasilanie a linię 1Wire. Pin Gnd na masę, pin danych przez wspomniany rezystor podciągający na port danych. Vdd zwarte z masą, Wszystko tak jak na obrazku. Możesz też zasilić czujnik normalnie z 5V wtedy ma szybsze czasy konwersji, tylko musisz do niego ciągnąć 3 kable.
  • REKLAMA
  • #3 3828521
    hagop
    Poziom 15  
    wlasnie chce 3 kable. w wersji z zasilaniem z magistrali potrzebny jest jeszcze tranzystor(jest 2gi schemat polaczenia w karcie katalogowej). jak polaczyc to w eagle mam problem. symbol tego czujnika to zwykly prostokat bez wyprowadzen. wziasc jakis tranzystor w takiej obudowie?
  • REKLAMA
  • #4 3828975
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Możesz wziąć tranzystor (uważaj żeby pinów nie pomylić :) ). Nie wiem po co tam jest ten tranzystor narysowany, ale zawsze działa z rezystorem podciągającym bez tranzystora. Zobacz schematy choćby na elektrodzie.
  • #5 3828986
    Alchemik84
    Poziom 14  
    W bibliotece maxima jest element o nazwie DS2405, wyprowadzenia pasują do DS18b20, wiec to jest lepsze rozwiązanie niż stosowanie footprintu jakiegoś tranzystora.
REKLAMA