logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niski transfer przy kopiowaniu plików w sieci LAN 100Mb/s, Win XP SP2

staszko05 15 Paź 2006 20:23 1326 2
REKLAMA
  • #1 3120162
    staszko05
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Prosze o pomoc !! Mianowicie mam taki problem. mam kompa w sieci lan przez kabel (5 kompow podlaczonych do BM-a ktory rozdziela wykupione pasmo po rowno na kazdego kompa), problem tkwi w tym ze jak z jakiegos kompa kopiuje udostepniony plik np. plik ok 700 MB to czas kopiowania wyskakuje ok 1h30min a transfer ok 120 kbytes/s natomias uzytkownik tego kompa kopiuje odemnie taki plik ok 11 min. dodam jeszcze ze szybkosc polaczenia wynosi 100Mb/s, system to win xp z sp2, karta sieciowa skonfigurowana jest na: typ nosnika --> wartość --> autokonfigurowanie, tak tez maja wszyscy uzytkownicy poustawiane w swoich kompach.
  • REKLAMA
  • #2 3120632
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    BM nic nie ma do komunikacji między komputerami - transmisja ta nie przechodzi przez niego, tylko przez switch.

Problemem może być przewód - źle zarobione końcówki.
    Podaj kolejność kabelków we wtyczce.

Jeśli możesz sprawdź na innym przewodzie.

Inną przyczyną może być źle ustawiający się tryb transmisji np. na switch'u 100 full duplex, a na karcie 100 half duplex.

Sprawdź to ręcznie ustawiając 100 full duplex lub 100 half duplex i wykonaj test.
  • #3 3120847
    staszko05
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    przewod napewno jest sprawny poniewaz wczesniej majac win xp z sp1 wszystko bylo ok dopiero teraz po zainstalowaniu win xp z sp2 taki problem sie pojawil. kolejnosc kabli to 1. bialo-pomarancz 2. pomarancz 3. bialo-zielo 4. niebieski 5. bialo-niebies 6. zieln 7. bialo- braz 8. braz Nie mam mozliwosci sprawdzenia na innym przewodzie poniewac przewod od BM-a jest puszcony ziemia w odleglosci ok 60m wszystkie kompy sa wpiete w BM-a nie przez switch'a

dodam jeszcze ze jak ktos ode mnie kopiuje to transfer jest poprawny
REKLAMA