logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć transfer plików między PC w sieci LAN na Win XP Home?

PawełT 19 Kwi 2008 20:57 2694 7
  • #1 5054981
    PawełT
    Poziom 10  
    Witam

Stworzyłem domową sieć LAN (skrętka 5e) opartą o router podłączony radiowo do internetu. Podpięte są 2 komputery z systemem Windows XP Home Edition, rejestrator kamer i sterownik PLC. Komputery śmigają po internecie zgodnie z deklaracją providera i komunikują się z pozostałymi elementami sieci bez problemu. Wyjątkiem jest tylko komunikacja między dwoma PC.

Oba mają:
    1. Tą samą grupe roboczą
    2. Udostępnione zasoby
    3. Usunięte QoS (po lekturze forum)
    4. Dodany wpis w rejestrze - HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lanmanserver\parameters
    nowy wpis typu dword o nazwie SizReqBuf i wartosci ffff (po lekturze forum)

Oczywiście widzą się i pingują do siebie (standardowe 32 bajty) ale mimo tego wszystkiego transfer jest na poziomie 40 kb/s (dostęp do internetu na obu około 480 kb/s).
    Co muszę jeszcze zrobić aby transfer plików między komputerami był na standardowym poziomie?

Pozdrawiam
  • #2 5055942
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!
    Do przesyłania plików ( szczególnie dużych ) najlepiej jest postawić serwer ftp na jednym z komputerów. Stworzyć katalog, w którym umieścisz pliki do pobrania i do którego będziesz wysyłał pliki z innych komputerów. Katalog ten przypisujesz do serwera, aby wiedział skąd ma pliki wysyłać i gdzie umieszczać pobrane.
    Jaki program użyć do stworzenia serwera i jak go ustawić? Tego dowiesz się z internetu. Jest ich bardzo wiele i trudno mi teraz jakiś polecić.
    Pozdrawiam
    To_masz_5
  • #3 5056112
    PawełT
    Poziom 10  
    Witam

Tego sposobu juz próbowałem. Niestety transfer jest na tym samym poziomie.

Pozdrawiam
  • #4 5067329
    To_masz_5
    Poziom 16  
    PawełT napisał:
    Witam

Tego sposobu juz próbowałem. Niestety transfer jest na tym samym poziomie.

Pozdrawiam

To trochę dziwne. Uzyskiwałem transfer danych taki, jakbym kopiował pliki z jednej partycji na drugą ( a kopiowałem niemal cały dysk jednego, na drugi ). Komputery nie były nawet w tej samej grupie roboczej. Szczegółowych pomiarów nie wykonywałem ( nie było konieczności ).

W sieci lokalnej powinieneś mieć transfer przynajmniej na poziomie 10Mb/s.
    W jaki sposób dokonujesz pomiaru transferu?
    Może tu tkwi błąd ( błędny oddczyt ).
    Błąd może tkwić również w złym ustawieniu routera ( np. to samo IP obu komputerów, wyłączony serwer DHCP, niewłaściwie przypisany DNS itp. ).
    Więcej pomysłów na razie nie mam.

Zrób na każdym z komputerów ( w wierszu poleceń ) ipconfig /all i wklej (przepisz) do postu dane dotyczące karty Ethernet. Mając te dane, być może, będę mógł Ci lepiej pomóc.
    Pozdrawiam
  • #5 5067544
    PawełT
    Poziom 10  
    Witam

Pomiar transferu dokonywałem zaglądając w przebieg ściągania FTP. Niemniej, jak plik 4MB ściaga się w 3 min. to i tak za dużo niezależnie od wartości transferu.
    Wszystkie ustawienia były ok. Przyczynę wykryłem łączac bezpośrednio najpierw komputery ze sobą (kablem krosowanym) a później każdy bezpośrednio do routera z pominięciem instalacji w ścianach. Za niski transfer odpowiedzialne były przewody łączące gniazdo naścienne z komputerem (zaciskane w domu). Być może wtyczki były niedopasowane do typu przewodu (drut/linka), a może przewód przełamany. Kupiłem kable z zalewanymi wtykami i wąskie gardło zniknęło.

Dziekuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • #6 5068354
    Smigiel28
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Na przyszłość ->
    Nie ma wtyczek do kabla sieciowego typu drut, bo jest to kabel łączący gniazdko z gniazdkiem (lub panelem krosowniczym). Tak czy inaczej tam jest on zaszywany przy pomocy wbijaka. Od gniazda do karty sieciowej są kable patchcord - które są wykonane z linki i na lince powinno się zaciskać końcówki. Ja ogólnie preferuję patchcordy z zalewanymi końcówkami - fabryczne. Ale dzięki temu, że "domorośli" informatycy - monterzy sieci grzebią też przy sieciach w firmach - to ja mam pracę i chwała im za to :)
    Pozdr

P.S. Żeby się ktoś nie obraził : za "domorosłych" uważam osoby, które nie maja pojęcia co to jest EIA/TIA 586A i B oraz czemu na drucie nie zaciska się końcówek RJ45.
  • #7 5072855
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Z tymi przewodami, to tak prozaiczna sprawa, że nie śmiałem nawet o tym wspomnieć. Sądziłem, że stan połączeń już wcześniej sprawdziłeś.
    Do przesyłania plików używam serwera ftp. Ty robisz to inaczej. Mógłbyś mi powiedzieć jak to robisz? Ewentualnie jakieś linki.
    Pozdrawiam
    To_masz_5
  • #8 5086759
    PawełT
    Poziom 10  
    Witam

Smigiel28 jeśli chodzi o zalewane patchcordy, to święta racja - odczułem na własnej skórze. Jednak czasami istnieje konieczność zaciśnięcia RJtki. W moim przypadku nie widziałem innego prostszego sposobu na połączenie kabli bięgnących z gniazdek pokojowych do kotłowni i tam łaczących się z routerem, który stanowi dostęp do internetu dla budynku. Kable wystające ze ściany zakończyłem wtykami RJ i wpiąłem. Napewno można by to zrobić bardziej profesjonalnie - zabudować w szafce i napchać tam różnych rzeczy ale po co? To jest rozwiązanie jak narazie dla czterech urządzeń.

To_masz_5 stan połączeń wydawał się być OK. Internet chodził zgodnie z deklaracją providera. Nie miałem powodów do podejrzeń.
    Do przesyłania plików uzywam zwykłego Eksploratora.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W sieci LAN z dwoma komputerami z systemem Windows XP Home transfer plików między nimi był bardzo niski (około 40 kb/s), mimo poprawnej konfiguracji grupy roboczej, udostępnionych zasobów, wyłączonego QoS oraz modyfikacji rejestru (SizReqBuf). Próby przyspieszenia transferu przez serwer FTP nie przyniosły efektu. Ostatecznie przyczyną niskiej prędkości okazały się wadliwe przewody łączące gniazda naścienne z komputerami – prawdopodobnie nieprawidłowo zaciskane wtyki RJ45 lub uszkodzone kable. Po wymianie na fabryczne kable patchcord z zalewanymi wtykami transfer znacznie się poprawił, osiągając standardowe prędkości sieciowe (około 10 Mb/s). Dyskusja podkreśla znaczenie jakości okablowania i prawidłowego doboru wtyków RJ45 (drut vs linka) w sieciach LAN. Do przesyłania plików wykorzystywano zarówno serwer FTP, jak i standardowy Eksplorator Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA