logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3420 - komunikat "Kosz pojemników z tuszem nie może.

mariusz_d 15 Paź 2006 22:00 3086 5
REKLAMA
  • #1 3120603
    mariusz_d
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    HP 3420 - komunikat "Kosz pojemników z tuszem nie może się przesuwać".
    Ale sprawdziłem:
    - pasek jest OK
    - mocowanie paska do karetki - też OK
    Po włączeniou drukarki pojemniki przejeżdżają na lewa strone, czyszcza sie i tam zostają. Kontrolka świeci na zielono. Próba puszczenia wydruku powoduje po jakimś czasie pojawienie się komunikatu jakw w temacie. Wyłączenie drukarki z prądu (wtyczka od zasilacza) i ponowne jej właczenie powoduje przejazd glowic na prawą stronę, poptem na lewą i zabawa zaczyna sie od nowa. Natomiast jak nie drukuję tylko wyłaczę drukarkę "po bożemu" wyłącznikiem - głowice przejeżdżają na prawą stronę i drukarka normalnie się wyłącza.
    Co może być przyczyną?
    Aha ten pasek folii który jest na górze (ten z kreseczkami) jest czysty.
  • REKLAMA
  • #2 3121192
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Po pierwsze, to chyba Ci się strony pomyliły - stacja czyszcząca w tych drukarkach jest po prawej. Piszesz, że kontrolka świeci - czyli nie mruga? Jeśli tak, to uszkodzone pojemniki możemy wykluczyć. Nie zaszkodziłoby wyczyścić i lekko naoliwić prowadnicy karetki, również sprawdzić, czy czyste jest takie przezroczyste kółko z podziałką po lewej stronie drukarki (obok stacji parkującej).
  • REKLAMA
  • #3 3121493
    mariusz_d
    Poziom 11  
    konmaj napisał:
    Po pierwsze, to chyba Ci się strony pomyliły - stacja czyszcząca w tych drukarkach jest po prawej.
    ...

Święte słowa pomyłiły mi sie strony.
    Dokładnie wygląda to tak:
    - włączam drukarkę, kontrolka zaczyna mrugać
    - pojemniki przejeżdżają na lewą stronę, czyszczą się - kontrolka dalej mruga,
    - po kilkunastu sekundach przejeżdżają na lewą stronę, kontrolka zaczyna się świecić ciągłym światłem,
    - puszczę wydruk strony testowej - pojemniki przejeżdżaja na lewą stronę, kontrolka zaczyna mrugać i pojawia sie komunikat (znowu po jakichś kilkunastu sekundach - nie mierzyłem stoperem czasu).
    Na kółku widać ślady jakby rysy (tak jakby o coś ocierało i porysowało się)
    Spróbuję rozebrać drukarke bardziej i obejrzę dokładnie to kółko - może jest tylko brudne.
    A prowadnicę czym nasmarować? Może byc olej wazelinowy czy wazelina techniczna? (oczywiście w małej ilości)
    A w ogóle czym smarowac mechanizm drukarki? Jak oglądałem to widać w kilku miejscach smar który wyglądem przypomina wazelinę techniczną.
    Drukarka do tej pory nie była w żadnym serwisie ani nikt jej wcześniej nie rozkręcał - mam ją od nowości. Jedynie uzupełniałem atrament w pojemnikach.
    Zaczęło sie to wszystko od komunikatu o problemie z pojemnikiem (czarnym) - był już kilka razy napełniany wiec kupiłem nowy i po założeniu nowego zaczął się problem z przesuwaniem.
    A tak w ogóle to jak rozebrałem drukarkę to koszyk z pojemnikami po prowadnicy przesuwa sie leciutko.
    Trochę mi szkoda wyrzucać ją bo drukowała przez te parę lat bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #4 3121677
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    A teraz wszystko jest po lewej stronie ;) Przede wszystkim, sprawdź to kółko. A co do smarowania, to rzeczywiście używa się wazeliny technicznej, ale w ostateczności można też przetrzeć szmatką zwilżoną nawet olejem z kuchni :D Jeżeli to nie pomoże, nie zaszkodzi przeinstalować drukarki i jej sterowników...
  • REKLAMA
  • #5 3121716
    mariusz_d
    Poziom 11  
    konmaj napisał:

Jeżeli to nie pomoże, nie zaszkodzi przeinstalować drukarki i jej sterowników...

To było pierwsze co zrobiłem.
    Będę walczył z nią dalej.
  • #6 3128634
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    uciągnij pasek zebaty, u mnie to pomogło.
REKLAMA