logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matiz - jak liczyć piny w złączu diagnostycznym?

gnom14 15 Paź 2006 22:43 42560 14
REKLAMA
  • #1 3120815
    gnom14
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, może ktoś ma rysunek złącza giagnostycznego w matim, bo tam są dwa rzędy pinów, a zwiera się A i B aby zczytać kody, ale od której strony je liczyć.
  • REKLAMA
  • #2 3121219
    diodaelektroda
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    dwa kolejne piny w górnym lewym rogu
  • #3 3121342
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    Zwiera się piny A i C
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 3121703
    gnom14
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    tages napisał: Zwiera się piny A i C

tylko które to są?, wiem że złącze jest pod schowkiem, czy nic się nie stanie jak coś źle podłączę?

Dodano po 5 [minuty]:

diodaelektroda napisał:
    dwa kolejne piny w górnym lewym rogu

podobno mają być A i C to jak mogą być kolejne, od której strony patrzeć?
  • #5 3122327
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Na pinie A jest minus (masa) . Weź miernik do łapy i sprawdź to będziesz wiedział (fotki nie mam żeby ci pokazać)
  • #6 3123488
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    zwierasz ai c w rogu nie da sie pomylic to jest rzad blizej szyby jezeli nie masz klimy to blad 1500 bedziesz mial zawsze
  • #7 3167823
    Wantura Krzysztof
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam
    Ale sie namieszalo , czytatalem to kilka razy i zastanawim sie jak jest naprwde z tym zlaczem diagnostycznym .Zlacze chyba w Matizie jest 16-to pinowe OBD2 . Jesli liczmy od lewej to czemu na tej rozrysce A,B,C liczy sie od prawej ,oraz nastepna sprawa , A masa - dobrze a co z drugim pinem C i czy jest to pin obok A czy jako trzeci (A,B,C), prosilbym o wyjasnienie osoby ktora ma sprawdzona wiedze w tym temacie -dziekuje.

Pozdrawiam Krzysztof
  • REKLAMA
  • #8 5701316
    awier20
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Matiz - jak liczyć piny w złączu diagnostycznym?

Link do gniazda diagnostycznego matiz program sterownika Fenix 5M
    Załączniki:
    • skanuj0001.jpg (371.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5704299
    grzeko1
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Witam.
    W matizie jest złącze aldl nie obd2 a piny są opisane,
    trzeba tylko włożyć głowę pod schowek.
    Zwieramy piny A i C aby odczytać kody.

Pozdrawiam.
    Grzesiek.
  • REKLAMA
  • #11 5704560
    davidos_77
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Witam, może się przyda
    Załączniki:
    • Matiz - jak liczyć piny w złączu diagnostycznym? ALDL.jpg (138.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 6251818
    piotrcar87
    Poziom 1  
    witam ja tez mam podobny problem, i pytanie czy za pomoca testera v scan i przelotki z aldl na obd II bede cos w stanie zdiagnozowac?
  • #13 6882146
    prwd
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wszystkie piny na zlaczu sa dobrze oznaczone. Albo oznaczenia znajdziesz z przodu zlacza albo z tylu. Ostatnio sam sprawdzalem. Zwarlem piny A i C i zczytalem kody
  • #14 11423655
    JarekMr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Odgrzeje stary temat, ale kupiłem Matiza i chciałem się dowiedzieć gdzie znaleźć tabelę błędów o których będą mówiły te kody ?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu liczenia i identyfikacji pinów w złączu diagnostycznym samochodu Daewoo Matiz, które jest złączem ALDL, a nie standardowym OBD2. Złącze znajduje się pod schowkiem i posiada dwa rzędy pinów. Aby odczytać kody błędów, należy zwierać piny oznaczone jako A i C. Pin A jest masą (minusem) i znajduje się w rogu złącza bliżej szyby. Piny są opisane na złączu z przodu lub z tyłu, co ułatwia ich identyfikację. Liczenie pinów budziło wątpliwości, ponieważ na schematach oznaczenia A, B, C liczone są od prawej strony, podczas gdy standardowo liczy się od lewej. Zaleca się użycie miernika do potwierdzenia masy na pinie A. W dyskusji pojawiły się linki do zdjęć i schematów złącza diagnostycznego Matiza oraz pytania o kompatybilność testera V Scan z przejściówką ALDL-OBD II. Wskazano, że błędy odczytu pojawią się, jeśli piny zostaną źle zwarte, np. brak klimatyzacji skutkuje błędem 1500.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA