logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-29AL10P - brak sygnału po skanowaniu anteny, Warszawa-Tarchomin

astar0th 16 Paź 2006 16:03 1612 4
REKLAMA
  • #1 3122588
    astar0th
    Poziom 12  
    Witam,
    W tv jw po "przeskanowaniu anteny" nie znajduje zadnego programu.
    Oczywiscie antena sprawdzona (na innym tv).
    Sytuacja wygląda w ten sposób, że po skanowaniu TV komunikuje cos takiego - "brak sygnału, sprawdź/podłącz antenę.
    Dodam jeszcze , ze pozostałe funkcje menu działają: OSD, stop klatka itp. Poprawnie działa sygnał dvd wporwadzony przez EURO (obraz i dzwiek OK)
    Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu usterki oraz podanie kosztów naprawy (czy naprawa będzie oplacalna).
    Będę wdzięczny również za zaproponowanie zakładu, który za przyzwoitą cenę podejmi się naprawy tego TV (lokalizacja Warszawa-Tarchomin.)
  • REKLAMA
  • #2 3122617
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jesli jest snieg to usterka w glowicy,jesli nie to poza nia. Na poczatek sprawdz napiecia zas.glowice.
  • REKLAMA
  • #3 3125264
    astar0th
    Poziom 12  
    Przy probie programowania stacji występuje sniezenie, ale ani automatycznie ani recznie nie znajduje wlasciwego sygnalu.
  • REKLAMA
  • #4 3200209
    cimirek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Czesto zdarzały się przewrwy w pcz,sprawdz i przelutuj pcz-to puszka za tunerem TV.
  • #5 3326693
    astar0th
    Poziom 12  
    Witam,
    Usterkę, o której pisalem wczesniej udalo sie zlokalizować.
    Na początku serwisant uznał, że powodem takiej sytuacji jest głowica. Zabrał ją do naprawy po czym po zamontowaniu okazało się, że TV nadal nie odbiera.
    Stwierdził jednak, że po naprawie głowicy telewizor zachowuje się inaczej - ja myślę, że przekonywał mnie o tym aby uzasadnić 150 zeta które ode mnie wyrwał bo ja różnicy nie zauważyłem.
    Po ponownym przeanalizowaniu schematu postanowił
    wymienić "przełącznicę sygnałów".
    Po naprawie wręczył mi element, który ma taki nadruk: MICRONAS VPC 3230D B3 118626 LC F 094312.001 i stwierdził, że ten element był uszkodzony na skutek "przepięcia", które powstało podczas podłączania kabla Svideo od komputera. Skasował kolejne 150 zł.
    Na szczęście TV zaczął działać - jednak nie do końca tak jak przed naprawą.

I tu ponownie proszę o poradę:
    Tym razem telewizor niepoprawnie wyswietla kolory. Nie są to jednak chyba "przebarwienia",o których sporo było napisane na forum.
    Problem jest dosyć trudny do opisania, ale sprobuję: wygląda to w ten sposób jakby kolor zielony i czerwony oddzielal się od innych barw.
    Szczególnie jest to widoczne przy ciemniejszych scenach np. na twarzach ludzi - obrzeza twarzy są sielone (np zarost, włosy) a częśc twarzy np oczodoły i okolice ust są czerwone.
    Również przy wyświetlaniu scen o w miare jednolitym kolorze np. na ścianach pomieszczeń występuje to rozmycie barwy zielonej i czerwonej.
    Wygląda to mniej wiecej w ten sposób jak na monitorze komputera na którym ustawimy zbyt małą paletę barw (16 bit).
    Przy jasnych scenach objawy nie sa widoczne. Generalnie przypadlosc jest bardzo mecząca...

Nie wiem, czy cos z tego zrozumiecie ale nie umiem tego inaczej opisać.

Będę wdzięczny za poradę. Może zaproponujecie jakieś rozwiązanie?
    Dziękuję i Pozdrawiam
REKLAMA