logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uprościć funkcje logiczne w zadaniu z układów cyfrowych?

bartkall 16 Paź 2006 19:02 2905 8
REKLAMA
  • #1 3123178
    bartkall
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Problem tkwi w upraszczaniu funkcji logicznych.
    Nauczyciel zadał mi zadania do rozwiązania ale ja nie wiem jak zastosowac wczesniej poznane funkcje.
    POMOŻCIEEEEEEEE!!!!!!
    W zalączniku jest zadanie i przyklad jeden rozwiązany
    Zadanie musze napisac na wtorek jest to ostatni dzien do napisania bo w srode musze oddac. Nie jest to duzo czasu ale HELLLPPPP !!!
    Załączniki:
    • Jak uprościć funkcje logiczne w zadaniu z układów cyfrowych? skanuj001001.JPG (159.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3124619
    Niki4
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Link nie działa. Może powiedzieć, które przykłady są prawdziwe, a które nie w zadaniu 1?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3125882
    bartkall
    Poziom 10  
    A ktos mógł by to rozwiązac? lub moze by mi podpowiedzial ktore sa prawdziwe przykłady w tych zadaniach
  • #6 3129360
    bartkall
    Poziom 10  
    mam dobrą wiadomość!!!!! mam czas do poniedzialku więc czas na napisanie tego sie wydłużył :) prosze o jakieś rozwiązania :)
  • #7 3131299
    piotrus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    hejka ja ci pomoge

tylko mi napisz dokładnie o co ci chodzi. I które przykłady są do rozwiązania.

pozdro piotrus
  • #8 3135515
    bartkall
    Poziom 10  
    Do rozwiązania sa zadania 1,2 i 5 te co są w załączniku w pierwszym poście.
    Zadanie polega na tym że za pomocą poznanych twierdzeń i praw algebry bolle'a mam rozwiązać to zadanie. Sens w tym że co ile próbuje to mi coś nie wychodzi. Mamy sprawdzić czy lewa strona równania równa sie prawej stronie równania. (Zadanie te pochodzi z książki Układy Cyfrowe Wojciecha Głockiego.)
    Załączniki:
    • rozwiazane przykłady a,b,c z zad 1.JPG (412.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uprościć funkcje logiczne w zadaniu z układów cyfrowych? prawa i twierdzenia boole'a.JPG (38.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3138801
    bartkall
    Poziom 10  
    piotrus jak przeczytasz to daj znać czy dałbyś radę to zrobić. Jak ktoś zrobi chociaż parę lub nawet jeden przykład to piszcie. Każda pomoc sie liczy. Liczę na waszą pomoc i na was.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu uproszczenia funkcji logicznych w zadaniach z układów cyfrowych, opartych na algebrze Boole’a. Autor prosi o pomoc w zastosowaniu poznanych twierdzeń i praw algebry Boole’a do sprawdzenia równości lewej i prawej strony równań w zadaniach 1, 2 i 5, pochodzących z książki „Układy Cyfrowe” Wojciecha Głockiego. Uczestnicy wskazują na potrzebę korzystania z definicji i praw algebry Boole’a, podając linki do materiałów na Wikipedii. Jeden z użytkowników oferuje pomoc, prosząc o doprecyzowanie zadań. Autor informuje o przesunięciu terminu oddania pracy, co daje więcej czasu na rozwiązanie. Wskazano, że celem jest uproszczenie funkcji logicznych i weryfikacja poprawności równań za pomocą znanych praw algebry Boole’a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA