logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

głośniki na przód, tanie a nie pierdzące, wyzwanie ;)

fiskomp 17 Paź 2006 10:07 1750 6
REKLAMA
  • #1 3124888
    fiskomp
    Poziom 10  
    Witam.

Tak czytam to forum i widzę, że audiofilstwo samochodowe czasem przerasta nawet maniactwo KD, bez urazy :) Coś pięknego, ale....

Doradźcie, jakie głośniki na przód do kwoty 60zł no może max 100 z wysyłką ??

OOOO to jest wyzwanie, chcę po prostu posłuchać sobie radia przemieszczając się z punktu A->B nie wydawając duuuuuużej $$$ za głośniki, których i tak będę słuchał okazjonalnie (nie mieszkam w swojej "furze".

W tej chwili są jakieś 13'tki w drzwiach (membrana 10cm) i gra to jakoś, ale mają już 10 lat i widać, że są nadgryzione "zębem czasu", membrany celulozowe-impregnowane (chyba).

Mielibyście drodzy audiofile jakieś typy ?

pozdrawiam,

Ps. Wiem, że to profanacja dźwięku, ale wiecie, żona, dziecko, wąż w kieszeni :D

Car to Toyka Carina
  • REKLAMA
  • #2 3124928
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    ooooooo to bedzie ciezko ale jakie to maja byc współosiowe ?? jak same srednie to sa na allegro phonocar y-line
    cos takiego np
    http://www.allegro.pl/item133018293_phonocar_y_line_kultowe_tweetery_z_jedwabna.html

Dodano po 3 [minuty]:

mmmm czyba zle skumalem codzi o 13 ??

http://www.allegro.pl/item134876737_phonocar_y_line_kultowe_tweetery_z_jedwabna.html

jak 16 to sa wyzej ale zastanow sie czy niebedzie lepiej zmiescic jakos 16 bedzie juz dosc fajnie :D
  • REKLAMA
  • #3 3125070
    fiskomp
    Poziom 10  
    mlody1921 napisał:

mmmm czyba zle skumalem codzi o 13 ??

jak 16 to sa wyzej ale zastanow sie czy niebedzie lepiej zmiescic jakos 16 bedzie juz dosc fajnie :D

Dobrze skumałeś :)

Właśnie myślałem nad jakimiś 16'tkami, w sumie otwór montażowy powinien spokojnie pomieścić głośniki o tej średnicy.
    Przy okazji myślałem coś o głośnikach 2-3in1, to znaczy żeby tweetery nie były osobno, bo nie pokuszę się o rozbieranie drzwi. Nie wiem, to są chyba właśnie współosiowe.

Kiedyś, kiedyś w Poldolocie miałem założone Brown'y i grały nawet nieźle jak na moje słoniowe ucho, ale może jakieś inne w tym limicie byłyby dobre na moje potrzeby ?

pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #4 3125227
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    tak tylko te phonocary to dobre głośniki ale nie są współ osiowe tylko systemowe.a co ma wysokotonowy do rozbiórki drzwi?przecież to zagra o niebo lepiej.pozdro.dan
  • REKLAMA
  • #5 3125393
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    pan dan ma racje znajdz lepiej pare minut i pokus sie o takie :D
  • #6 3125466
    fiskomp
    Poziom 10  
    pan dan napisał:
    tak tylko te phonocary to dobre głośniki ale nie są współ osiowe tylko systemowe.a co ma wysokotonowy do rozbiórki drzwi?przecież to zagra o niebo lepiej.pozdrawiam.dan

Wybacz lameriadę, ale czy takie osobne gwizdki nie trzeba instalować poza drzwiami samochodu (słupek, deska) i jakoś trzeba przeciągnąć kable, a na samochodach to ja się znam w stylu gdzie lać paliwo i sprawdzić poziom płynów, dlatego myślałem od razu o zintegrowanych wielodrożnych.

pozdrawiam,
  • #7 3126407
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Poszukaj Phonocarów współosiowych (też są,ale nie wiem czy na allegro).Nawet kiedyś były Phonocar titanium współosiowe z "jedwabną" kopółką(łagodniejsze brzmienie).
    Podjedź do essy http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,78,102&kid=102 mają niezły wybór.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru tanich głośników samochodowych na przód do 60-100 zł z wysyłką, które nie będą generować zniekształceń dźwięku ("nie pierdzące"). Obecnie użytkownik ma 13 cm głośniki w drzwiach, które są już zużyte. Propozycje obejmują głośniki współosiowe Phonocar Y-Line, które mają dobre opinie, choć nie wszystkie modele są współosiowe, a niektóre to systemowe. Wskazano, że osobne tweetery (wysokotonowe) montowane poza drzwiami, np. na słupkach lub desce rozdzielczej, mogą zapewnić lepszą jakość dźwięku, jednak użytkownik preferuje głośniki wielodrożne zintegrowane ze względu na brak chęci rozbierania drzwi i ograniczoną wiedzę techniczną. Wspomniano także o modelach Phonocar titanium współosiowych z jedwabną kopułką, które oferują łagodniejsze brzmienie. Rekomendowano odwiedzenie sklepu ESSA, gdzie dostępny jest szeroki wybór głośników samochodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA